Srbija i dalje ne da Marovića

"Mislim da je potrebno da se taj slučaj riješi na jednom političkom, višem niovu, između samih šefova država, šefova vlada", kazao je ministar Leposavić

29306 pregleda 243 reakcija 101 komentar(a)
Marović, Foto: Vijesti online
Marović, Foto: Vijesti online

Ni nakon pet i po mjeseci Ministarstvo pravde Srbije nije odgovorilo crnogorskim kolegama da li će isporučiti odbjeglog i pravosnažno osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe, bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića.

To je “Vijestima“ potvrdio ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Vlada je krajem 2020. obnovila molbu Srbiji za izručenje Marovića, a zahtjev je tada upućen DHL-om. Prije te molbe, prethodna Vlada Duška Markovića uputila je dvije urgencije.

“Od onoga poziva, koji je treći po redu, mi nemamo novosti. Naravno da je to pitanje za koje je zainteresovana javnost. Mislim da je potrebno da se taj slučaj riješi na jednom političkom, višem niovu, između samih šefova država, šefova vlada. Ministarstvo još čeka odgovor Ministarstva pravde Republike Srbije i čim taj odgovor bude na našem stolu u neko skorije vrijeme mi ćemo ga podijeliti sa javnošću”, kazao je “Vijestima” Leposavić.

Leposavić
Leposavićfoto: Skupstina.me

Marović se više od četiri i po godine nalazi u Beogradu, gdje se, prema riječima njegovih pravnih zastupnika - liječi. Nekada drugi čovjek tada vladajućeg DPS-a uhapšen je u decembru 2015. godine zbog sumnje da rukovodio organizovanom kriminalnom grupom koja je oštetila kasu Opštine Budva za više desetina miliona eura. Lisice na ruke stavljene su mu po nalogu Specijalog državnog tužilaštva. Marović je napustio spuški zatvor u maju 2016. godine, nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum, koji je potom verifikovao Viši sud.

Nakon toga, nesmetano je prešao granicu i otišao u Beograd, gdje mu se “gubi svaki trag”, pa je Crna Gora 2017. raspisala potjernicu.

Jedan od politički najuticajnijih Budvana, na osnovu sporazuma koji je sklopio sa Specijalnim tužilaštvom, osuđen je na tri godine i devet mjeseci zatvora. Iako se nagodio da u državni budžet uplati milion eura, a 100 hiljada donira u humanitarne svrhe, on to nikada nije učinio, pa mu je zatvorska kazna povećana za godinu.

Zastara te jednogodišnje kazne nastupa već ovog mjeseca, a kazna od tri godine i devet mjeseci u oktobru 2026. godine.

Iako su društvene mreže godinama bile preplavljene fotografijama Svetozara Marovića iz beogradskih ugostiteljskih objekata, tamošnje vlasti nijesu ga isporučile.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je izručenje Marovića komplikovano.

“Mi imamo odnose koji su sada komplikovani (o izručenjima). Mi smo tražili izručenja nekoliko lica koja su nam strahovito važna u istragama o organizovanom kriminalu. Ne biste vjerovali koliko je komplikovano”, rekao je krajem marta Vučić.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je nedavno da nikada nijesu dobili konkretan odgovor na pitanje zašto Srbija odbija da izruči Marovića.

Ocijenio je da postoji prostor za unapređenje saradnje sa Srbijom, te da je jedan od problema i to što zvanični Beograd ne želi da izruči Crnoj Gori nekada drugog čovjeka DPS-a.

“To je jedan kamen spoticanja, možda ih ima više, ali to je prilično vidljiv problem. Ja nemam razumijevanja za objašnjenje zbog čega se taj čovjek ne privodi pravdi. Znate i sami da su u nekoliko navrata ljudi iz vrha srpske vlasti upitani za proces oko Marovića, ali ja nikad nisam od njih čuo, makar javno, neko objašnjenje koje bi imalo neki veći smisao“, naveo je Abazović. Ocijenio je da je veoma lako uhapsiti Marovića, ukoliko postoji volja.

I dok Srbija i dalje ćuti na molbe za izručenje Marovića, Opština Budva ne može da naplati milionsku odštetu na koju se obavezao šef budvanske kriminalne grupe da će uplatiti u lokalnu kasu.

Prodaja dijela đedovine Marovića, kojom je trebalo Opština Budva da naplati najmanje 142 hiljade eura i time namiri dio od preostalog duga od 868 hiljada, više puta je odlagana.

Zahtjev da Srbija treba što prije da isporuči Marovića, uputili su i sa skupštinske govornice posljednjeg zasjedanja budvanskog parlamenta i odbornici Demokrata, poručivši da je nekadašnji potpredsjednik DPS-a trebalo da bude isporučen jer je kreator korupcionaške afere “otpadne vode“, zbog koje Opštini Budva prijeti naplata 100 miliona eura od njemačke firme WTE.

Bonus video: