USkoro sjednica Biroa za operativnu koordinaciju

Specijalci ušli u Luku Bar: Traže dokaze o milionskom švercu cigareta

Prema saznanjima Vijesti oni češljaju dokumentaciju preduzeća koja se bave uvozom raznih vrsta roba, ali i carinskog skladišta u slobodnoj zoni Luke Bar.

133161 pregleda 2205 reakcija 160 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2021. 14:55h

Specijalci Sektora za borbu protiv kriminala jutros su ušli u Luku Bar, gdje traže dokaze o milionskom švercu cigareta.

Prema saznanjima Vijesti oni češljaju dokumentaciju preduzeća koja se bave uvozom raznih vrsta roba, ali i carinskog skladišta u slobodnoj zoni Luke Bar.

Istraga o švercu cigareta biće jedan od prioriteta Biroa za operativnu koordinaciju, koji je danas održalo sjednicu.

"Službenici Uprave policije – Sektora za borbu protiv kriminala zajedno sa službenicima Uprave prihoda i carina, u sklopu aktivnosti usmjerenih na suzbijanje krijumčarenja cigareta na teritoriji Crne Gore, vrše kontrolu poslovanja više pravnih lica. Naime, pripadnici policije i carina vrše kontrolu poslovanja pravnih lica koja svoju djelatnost obavljaju u slobodnoj zoni Luke Bar a čija je djelatnost vezana za duvanske proizvode. Aktivnosti nadležnih organa su u toku i javnost će o detaljima biti blagovremeno obavještena", saopšteno je danas iz policije.

Šverc cigareta preko Luke Bar nedavno je pominjao i lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

Krajem maja on je tvrdio je da je u 15 dana iz carinskog skladišta iz slobodne zone Bar izašlo od 80 do 100 kontejnera švercovanih cigareta

"Ja sam dobio informaciju da je u proteklih, pomnožite to sa 250 hiljada, to je 25, 26 miliona eura profita".

Medojević je rekao da osnovano sumnja da je u taj posao ušla garnitura bliska premijeru Zdravku Krivokapiću, ali nije iznosio dokaze.

Lider Demokratske narodne partije i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Milan Knežević tada je rekao da su do sada u Crnoj Gori postojala samo dva klana koja švercuju cigarete – "Grand" i "mojkovački" klan.

"U ovom trenutku postoji samo klan iz ’Granda’, jer je ’mojkovački’ uništen od strane glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji ima vrlo bliske relacije s ljudima iz ’Granda’.