Iliću prijeti godina robije

Nikšićanin optužen zbog skrnavljenja spomen-biste narodnom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću

10335 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Nikšićanin Mirko Ilić (57) optužen je zbog skrnavljenja spomen-biste narodnom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću u toj opštini - lokalno državno tužilaštvo protiv njega je podnijelo optužni predlog za krivično djelo - povreda groba (član 411 st.2 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore).

“Okrivljenom M.I. stavlja se na teret da je u noći između 12. i 13.06.2021. godine urinirao po spomeniku Ljuba Čupića koji se nalazi na Trgu slobode u Nikšiću. Krivičnim zakonikom Crne Gore propisano je da će se zbog krivičnog djela povreda groba kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine ko neovlašćeno uništi, ošteti ili ukloni ili grubo povrijedi spomenik ili drugo spomen-obilježje umrlom licu”, navodi se u saopštenju koje je potpisala državna tužiteljka, portparolka Vjera Mićunović.

Zbog obustave rada advokata, iz Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić nisu mogli nedavno da odrede zadržavanje tom osumnjičenom pedesetsedmogodišnjaku.

Rukovodilac tog tužilaštva Željko Pejović, saopštio je da je zbog toga dežurni tužilac sudiji podnio prijedlog za izricanje mjere nadzora Iliću - zabrana napuštanja stana.

“Zbog obustave rada advokata Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću nije bilo u mogućnosti da osumnjičenom odredi zadržavanje. Svi pozvani advokati odbili su da u navedenom predmetu budu postavljeni kao branioci po službenoj dužnosti, shodno odluci Advokatske komore Crne Gore o proglašenju opšte obustave pružanja pravne pomoći advokata od 17. 05. 2021. godine. Zbog nemogućnosti da se, usljed obustave rada advokata, osumnjičenom odredi zadržavanje, postupajući tužilac ODT Nikšić je Osnovnom sudu - sudiji za istragu Nikšić podnio predlog za izricanje mjere nadzora - zabrana napuštanja stana protiv M. I. iz Nikšića”, saopštio je Pejović prije dva dana.

Skrnavljenje spomenika narodnom heroju zabilježeno je kamerom, a snimak se brzo proširio društvenim mrežama.

Takav postupak Ilića naišao je na žestoku osudu javnosti. Najprije je održan protest kod biste narodnog heroja, a preksinoć su zbog toga šetali i neki građani Podgorice.

Okupljeni su tražili adekvatnu kaznu za počinioca tog necivilizacijskog čina.

Političke partije reagovale su nakon što je snimak objavljen, međusobno se optužujući da su inspiratori skrnavljenja spomen-obilježja Čupiću.

Bonus video: