Odović: Nadležni organi da ispitaju postupanje svih

"Oštro osuđujem postupanje svih: policijskih službenika, roditelja, sudskog izvršitelja (koji, koliko sam upoznat, nije bio prisutan, a morao je biti), Centra za socijalni rad i tražiću od nadležnih organa utvrđivanje odgovornosti svih njih", poručio je državni sekretar

13922 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) oglasilo se povodom jučerašnjeg privođenja oca dvoje maloljetne djece iz Podgorice.

Apelovali su na nadležne organe da iskoriste sve zakonske mogućnosti i da se u interesu djece omogući izlazak na slobodu njihovog oca.

"Ovom prilikom apelujemo i na roditelje da poštuju sudske odluke i da pred sobom imaju samo i isključivo interes svoje djece", navodi se u saopštenju MUP-a.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je da će tražiti od nadležnih organa utvrđivanje odgovornosti svih službenika.

"Oštro osuđujem postupanje svih: policijskih službenika, roditelja, sudskog izvršitelja (koji, koliko sam upoznat, nije bio prisutan, a morao je biti), Centra za socijalni rad i tražiću od nadležnih organa utvrđivanje odgovornosti svih njih", poručio je Odović.

Iz MUP-a napominju da privedeni otac djece u kontinuitetu nije postupao u skladu sa rješenjem kojim se majci omogućava da, na svojoj adresi, nesmetano održava lični kontakt sa djecom.

Iz tog resora su istakli da je policija u ovom slučaju postupila zakonito, po hitnom nalogu suda, te da je policija prema nalogu suda postupala isključivo prema ocu, "a nikako i prema djeci koja su bila na licu mjesta".

"U ovako osjetljivim situacijama, nije dovoljno postupati samo zakonito, već nužno sa posebnom senzibilnošću i humanošću", zaključuju iz MUP-a.

Spajić posjetio djecu

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić obišao je djecu čiji je otac priveden.

"Djeca su dobro - što je najbitnije - stručna služba i psiholog su odradili svoj dio posla, a i ja sam ih morao lično posjetiti da se u to uvjerim. MFSS će obezbijediti da se dobro odmore u dječijem odmaralištu u Bečićima", objavio je Spajić.

Reagovao i Burić

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić zatražio je od zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da preispita da li je u postupanju bilo kog lica počinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Apelovao je na javnost, medijske radnike i sve građane da zaštite identitet učesnika ovog postupka i da dijeljenjem snimka na društvenim mrežama, odnosno otkrivanjem identiteta porodice ne doprinose ugrožavanju prava djece.

UNICEF: Najbolji interes djeteta da uvijek bude prioritet

Iz UNICEF-a su saopštili da su duboko zabrinuti zbog nedavnih medijskih izvještaja koji "pokazuju patnju djece ispred njihovog doma u Podgorici".

"UNICEF poziva nadležne institucije da pod hitno poboljšaju koordinaciju i saradnju između sudstva, policije i centara za socijalni rad i osiguraju da se sprovode adekvatne profesonalne pripreme i planovi kako bi svaka akcija koju država preuzima bila vođena najboljim interesom djeteta. Tretman po mjeri djeteta mora se obezbijediti u svim slučajevima kako bi se spriječila dalja traumatizacija djece", navodi se u saopštenju.

Kazali su da je UNICEF spreman da pruži podršku Vladi u tim naporima.

Pozali su građane, a posebno medije, na poštovanje digitalnih prava djece, njihove privatnosti i dostojanstva.

Bonus video: