tužilaštvu nije dostavljen obdukcioni nalaz o uzroku smrti elezovića

Još ne znaju kako je stradao policajac

Tužiteljka/portparolka Višeg državnog tužilaštva Podgorica Lepa Medenica saopštila je “Vijestima” da se predmet nalazi u fazi izviđaja i da su do sada preduzete brojne “mjere i radnje neophodne za utvrđivanje okolnosti nastanka događaja”

26796 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Elezović, Foto: Jelena Jovanović
Elezović, Foto: Jelena Jovanović

Više državno tužilaštvo u Podgorici još nije dobilo zvaničan obdukcioni nalaz o uzroku smrti policijskog službenika Rudolfa Elezovića, čije beživotno tijelo je pronađeno 8. juna u kasnim večernjim časovima, u rijeci Bojani u mjestu Sveti Đorđe kod Ulcinja.

Porodica je nestanak Elezovića prijavila 27. maja, a nakon višednevne potrage, službenici Sektora granične policije su pronašli njegovo tijelo u Bojani i to u blizini Šaskog kanala.

Tužiteljka/portparolka Višeg državnog tužilaštva Podgorica Lepa Medenica saopštila je “Vijestima” da se predmet nalazi u fazi izviđaja i da su do sada preduzete brojne “mjere i radnje neophodne za utvrđivanje okolnosti nastanka događaja”.

“Donijeta je i naredba za obdukciju tijela, a obdukcioni zapisnik nije dostavljen ovom tužilaštvu. U daljem toku postupka preduzeće se i druge mjere i radnje za kojima se ukaže potreba, a sve u cilju rasvjetljavanja okolnosti pod kojima je nastupila smrt lica R.E.”, piše u odgovoru Medenice.

PROSTRELNA RANA

Kako je i pod kojim okolnostima došlo do smrti Elezovića biće jasnije kada se tužilaštvu dostavi obdukcioni nalaz u kojem bi trebalo da se pojasni kakva je i pod kojim uglom prostrelna rana u predjelu glave, kao i približno vrijeme kada je nastupila smrt.

Policija je tokom uviđaja, kako saznaju “Vijesti”, pronašla oružje u rijeci, ali će se tek nakon vještačenja znati da li je to oružje iz kojeg je ispaljeno zrno i da li kalibar odgovara i ulaznoj rani na glavi policijskog službenika.

“Nakon izvršenog uviđaja, donijeta je naredba od strane tužilaštva, za sva neophodna vještačenja predmeta, izuzetih sa lica mjesta. Vještačenja su u toku”, navela je Medenica.

Iz Višeg državnog tužilaštva nijesu odgovorili “Vijestima” koje je oružje pronađeno u rijeci, gdje je tačno bilo, te koje je marke i kalibra...

NEMA TELEFONA, AUTOMOBILA...

U Višem državnom tužilaštvu zbog izviđaja nijesu ulazili preciznije u detalje, tako da nijesu odgovorili ni na pitanje da li je do sada pronađen mobilni telefon Rudolfa Elezovića.

Nema odgovora ni na to da li su pronašli njegov automobil, ali ni detalje da li se u ovom trenutku zna kako je Elezović došao do mjesta gdje je pronađeno njegovo beživotno tijelo.

U noći kada je izašao iz kuće, Elezović je kazao porodici da ide da se nađe sa nekim, a sa sobom tada, kako je rečeno nezvanično, nije ponio službeni pištolj.

Danima prije nestanka, Elezović je često prelazio granicu sa Albanijom i vraćao se u Ulcinj, tvrdi jedan od sagovornika “Vijesti”.

Isti izvor kazao je da je on vodio internu istragu kako bi utvrdio ko mu i zbog čega navodno namješta aferu i povezuje ga sa organizovanom kriminalnom grupom, uhapšenoj zbog šverca droge u policijskoj akciji “Zamka”.

Svjedok-saradnik u tom predmetu navodno je tužilaštvu i policiji dostavio podatke, ali i kriptovani telefon sa komunikacijom, tvrdeći da su visokopozicionirani službenici policije, navodno, pomagali članovima kriminalne grupe tokom prekograničnog šverca droge.

Tom svjedoku su, nekoliko dana nakon nestanka Elezovića i to dok je trajala međunarodna potraga, zapaljena četiri skutera u ulcinjskom naselju Totoši.

Policija je u akciji “Zamka” 10. februara uhapsila 24 osobe, koje terete da su organizatori i članovi kriminalne organizacije nekoliko tona marihuane iz Albanije, preko Crne Gore, ka zemljama regiona i EU.

Elezović je šest godina bio šef ulcinjske policije, a nakon 2014. godine, kada je smijenjen, bio je na pozicijama unutar Sektora granične policije, zaduženim za Bar i Ulcinj.

Porodica Elezović, tvrde upućeni, imućna je ulcinjska familija i bavi se i uzgojom mandarina.

Rudolf je godinama bio i predsjednik lokalnog udruženja “Agrumi”...

I smrt Kalača ostala je misterija

Rudolf Elezović nije i jedini policijski funkcioner čija je smrt, u posljednjoj deceniji, velika misterija.

Šef rožajske policije Ernad Kalač pronađen je mrtav 24. marta 2011. na grobu svoje kćerke u selu Gusnice, a nakon dugogodišnje istrage, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju je taj slučaj zatvorilo zvaničnom verzijom da je smrt nastupila samoubistvom.

Kalačeva udovica, Alma Kalač godinama je kategorično odbijala da je njen suprug izvršio samoubistvo zbog smrti kćerke, već je tvrdila da iza cijelog slučaja se “krije duvanska mafija u čijim raljama njen muž Ernad Kalač nije želio da okalja svoju ljudsku i profesionalnu čast”...

Prije nego je nađeno njegovo tijelo, Kalač je na adresu tadašnjeg direktora UP Veselina Veljovića, premijera Igora Lukšića i predsjedniku Osnovnog suda u Rožajama Zahitu Camiću poslao pisma:

“Moja ljudskost i čast mi ne dozvoljavaju da budem nečija kolateralna šteta niti da se pojedinci kriju iza mene, a ja da budem korumpirana karika u lancu. Nikada nijesam uzeo jednog novčića od bilo kojeg lica koje se bavi kriminalom”, piše u jednom od pisama, gdje Kalač moli da se pomogne njegovoj porodici...

Preporučujemo za Vas