Viši sud obustavio postupak protiv Duška Markovića

"Obustavlja se postupak protiv Duška Markovića zbog krivičnih djela izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje i povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, po optužnici oštećenog kao tužioca Duška Kneževića, jer djela koja su predmet optužbe nijesu krivična djela", izjavila je Muzurović

9489 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Marković, Foto: Gov.me
Marković, Foto: Gov.me

Viši sud u Podgorici obustavio je krivični postupak protiv nekadašnjeg premijera Crne Gore Duška Markovića za krivična djela izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje i povreda slobode opredjeljenja pri glasanju po privatnoj optužnici Duška Kneževića", izjavila je "Vijestima" Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću.

"Obustavlja se postupak protiv Duška Markovića zbog krivičnih djela izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje i povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, po optužnici oštećenog kao tužioca Duška Kneževića, jer djela koja su predmet optužbe nijesu krivična djela", izjavila je Muzurović.

U Višem sudu u Podgorici polovinom maja je održano ročište radi ispitivanja opravdanosti i zakonitosti optužnice oštećenog kao tužioca Duška Kneževića protiv Duška Markovića.

Ročištu je pristupio punomoćnik oštećenog kao tužioca advokat Zdravko Đukanović, koji je ostao kod navoda optužnice, naglasivši da je nesporno utvrđeno da je Duško Marković teško uvrijedio srpski narod.

„Tako što je u svom izlaganju 26. avgusta iznio uredljive i prijeteće konstatacije rekavši da naspram sebe imamo istu političku i nacionalnu ideologiju kao ranije, koja daje primat jednom narodu; „to može biti samo ko nema Crne Gore; to je tuđa Crna Gora; bezbjedonosne institucije znaju šta oni rade; da ćemo im 30. avgusta na to odgovoriti žestoko; neka uređuju na takav način njihovu zemlju“. Na jasan način je pokazao da je njegova volja da pripadnici srpskog naroda napuste Crnu Goru. Ovdje je riječ o kvalifikovanom obliku krivičnog djela iz razloga što je okrivljeni izvršio kao Predsjednik Vlade Crne Gore“, kazao je na ročištu Đukanović.

Dodao je da opisane radnje predstavljaju biće krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

„Osim ovoga, Marković je izvršio i krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju. Naglasio je da ...“Mi 30-og avgusta imamo jednostavan izbor, izbori su samo formalizacija ili administrativni postupak nakon prebrojavanja glasova“..., na koji način je kao Predsjednik Vlade Crne Gore, uticao da građani glasaju listu DPS-a, pokušavajući da tako prejudicira ishod predstojećih izbora“, naveo je Đukanović.

Predložio je sudu da se sprovede postupak, te nakon saslušanja okrivljenog i svjedoka, osumnjičeni proglasi krivim i kazni po zakonu.

Bonus video: