Mićunoviću sude zbog ilegalnog oružja

Zakazno suđenje zbog oružja pronađenog u automobilu Branislava Mićunovića u Budvi

18891 pregleda 20 komentar(a)
Vozilo kojim je upravljao Mićunović, Foto: Vuk Lajović
Vozilo kojim je upravljao Mićunović, Foto: Vuk Lajović

Za par dana u kotorskom Osnovnom sudu trebalo bi da počne suđenje Srđanu Mićunoviću, optuženom za nedozvoljeno držanje oružja i eskplozivnih materija, saznaju Vijesti.

Neizvjesno je, međutim, da li će se to desiti, jer štrajk advokata i dalje traje.

Kotorsko tužilaštvo protiv Mićunovića je podnijelo optužni predlog zbog sumnje da se 6. januara naoružan vozio Budvom.

Tog dana policija je u metropoli turizma zaustavila automobil kojim je upravljao Nikšićanin Branislav Brano Mićunović.

U automobilu Mićunovića, koji je godinama opisivan kao šef crnogorskog podzemlja, bili su i njegovi prijatelji Sava Vujović i Srđan Mićunović.

Sva trojica uhapšena su nakon što su u njihovom vozilu službenici Uprave policije pronašli dva pištolja i protiv njih je podnijeta krivična prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Srđan Mićunović preuzeo je krivicu za oružje, a sva trojica su nakon dva dana pušteni da se brane sa slobode.

Ipak, svoj trojici napisana je prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Nakon dva dana, pušteni su da se brane sa slobode.

Tužilaštvo je krajem januara odbacilo krivičnu prijavu protiv Branislava Mićunovića i Vujovića, a odlučilo da tereti samo Srđana Mićunovića.

Posjeta tajnog agenta

Nakon privođenja dvojice Mićunovića i Vujovića u prostorije budvanske policije neovlašćeno je, bez znanja svojih starješina, ušao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Ljubiša Asanović, koji je zbog toga suspendovan.

Navodno, on je u prostorijama za zadržavanje posjetio samo Branislava Mićunovića, a kao razlog, naveo je njihovo prijateljstvo.

Starješine su ga odmah suspendovale, oduzeli mu značku i pištolj i pokrenuli disciplinski postupak protiv njega.

Direktor ANB-a Dejan Vukšić danima ne odgovara Vijestima da li je okončan disciplinski postupak protiv Asanovića, i jesu li, eventualno, tog tajnog agenta i krivično procesuirali.

Brana samo pominju

Iako je godinama označavan kao šef crnogorskog podzemlja, Mićunović je rijetko hapšen.

Lisice na ruke stavljene su mu u oktobru 2000. godine, zbog optužbi da je u ubio tada dvadesetogodišnjeg Nikšićanina Radovana Raca Kovačevića.

Kovačević je teško ranjen u noći između 6. i 7. oktobra 2000. u oružanom obračunu u kazinu hotela “Podgorica”, odakle je prevezen do Kliničkog centra. Ubica je uspio da u trenutku dok su ga iznosili iz kola priđe i naočigled medicinskog osoblja u njega ispali hitac.

Nedugo zatim, Mićunović je optužen da je na ulazu u Urgentni blok, iz bezobzirne osvete, ubio Kovačevića, a u novembru 2007. pravosnažno je oslobođen optužbi.

Iako su u svim slučajevima ubistva i tužilaštvo i policija obavezni da postupaju dok se slučaj ne rasvijetli do kraja, iz odgovora ranije dostavljenih Vijestima iz Višeg državnog tužilaštva, proizilazi da više ne istražuju ko je prije više od dvije decenije ubio Kovačevića.

Umjesto odgovora da li i što čine da taj slučaj dovedu do kraja, ranije su novinara uputili da odgovore potraži u pravosnažnoj presudi kojom je Mićunović oslobođen optužbi.

Od oktobra 2019. godine, do danas, nijesu odgovorili na dodatno pitanje da li, nakon što je Mićunović oslobođen, uopšte postupaju u tom predmetu ili je za njih ubistva Kovačevića zatvoren slučaj.

Bonus video: