Masovni incident u Podgorici: Da li su policajci djelovali po propisima?

Odjeljenje unutrašnje kontrole utvrđuje ponašanja službenika UP tokom incidenta u petak veče u Podgorici

58729 pregleda 79 reakcija 81 komentar(a)
Detalj sa objavljenog snimka incidenta u Podgorici
Detalj sa objavljenog snimka incidenta u Podgorici

Odjeljenje unutrašnje kontrole rada Uprave policije otvoriće predmet i izvršiti analizu postupanja policijskih službenika tokom intervencije nakon masovnog incidenta u petak veče na platou kod zgrade "Normal company" u Podgorici, a u kojem je jednom policajcu povrijeđena ruka.

Tokom kontrole službenici MUP-ovog Odjeljenja unutrašnje kontrole, posebno će se pozabaviti primjenom policijskih ovlašćenja kako bi utvrdili da li je neko od službenika policije možda neprofesionalno ili neblagovremeno reagovao kako bi zaštitio kolege od napada više osoba...

Težak incident dogodio se oko 23.20 časova, dok su službenici Centra bezbjednosti Podgorica pružali asistenciju Komunalnoj policiji, koja je kontrolisala radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Uprava policije je u subotu saopštila da je, po dolasku njihovih službenika, više gostiju izrazilo negodovanje zbog aktivnosti Komunalne policije.

"Tokom vršenja ove službene radnje došlo je do napada na policijske službenike. S lica mjesta je dovedeno i saslušano šest osoba, a o događaju je obavješten državni tužilac u Osnovnom državnom, koji je naložio da se slobode liši V. M. (39), vlasnik kontrolisanog ugostiteljskog objekta, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti na štetu policijskih službenika", saopštila je UP.

Zbog sumnje da je izvršio krivično djelo "sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti" uhapšen je i T. E. (38), dok je M. N. (28) lišen slobode zbog prekršaja – ometanje policijskih službenika u vršenju službene dužnosti.

Sredstva prinude, snimci...

Uprava policije je dan nakon incidenta saopštila da u toku sprovođenja "službene radnje na lice mjesta od strane policijskih službenika primijenjena su policijska ovlašćenja kao i sredstva prinude".

Aktivista za ljudska prava i dugogodišnji predsjednik Savjeta za građansku kontrolu UP Aleksandar Saša Zeković objavio je juče na Fejsbuk profilu snimak na kojem se vidi kako grupa muškaraca napada policijske službenike. Na snimku se vidi i kako je grupa od pet do šest muškaraca opkolila jednog policajca, a potom i kako ga udaraju, čupaju...

"Policajac primoran sam da se bije, ne primjenjuje zakonom propisana sredstva prinude jer nije u mogućnosti", napisao je Zeković.

On je i naveo mišljenje da tom službeniku policije ne pomažu kolege...

"Zbog složenosti situacije u kojoj je policija ugrožena na izvršenju zadatka, nema dežurnog starješine koji mora da rukovodi aktivnostima i stane ispred policije, naredi upotrebu zakonom propisanih sredstava prinude", napisao je Zeković.

Gdje je pojačanje?

Tokom istrage incidenta, Unutrašnja kontrola rada UP utvrđivaće i kakva je u petak veče bila koordinacija rada unutar CB-a Podgorica, kao i da li su napadnuti policajci na vrijeme dobili pojačanje kolega iz Interventnog voda.

“Vijestima” juče iz MUP-a i Uprave policije nije odgovoreno na pitanja da li je i kada upućen poziv za pomoć i da li je tačno da su na lice mjesta stigla samo tri službenika Interventne grupe, kako se to vidi na objavljenim snimcima.

Od UP i MUP-a traženi su i odgovori gdje se u vrijeme napada na policajce nalazio dežurni starješina na nivou Centra bezbjednosti Podgorica, kao i da li je po policijskim protokolima, nakon poziva za pojačanje, morao odmah da stigne na mjesto incidenta, da rukovodi policijom tokom postupanja i primjene ovlašćenja.

“Vijesti” su tražile i pojašnjenja da li je u trenutku kada se dogodio incident na mjestu događaja stigao inspektor kriminalističke policije, kako je to predviđeno policijskim protokolima, te da li će se pozabaviti i zašto komunalci policajci samo gledaju i ne preduzimaju ništa da zaštite policajce iako imaju gotovo ista ovlašćenja kao i UP, uključujući i sredstva prinude.

Sagovornici “Vijesti” iz bezbjednosnih krugova, na osnovu dostupnih snimaka, tvrde da je te noći zakazala koordinacija na nivou CB Podgorica i da su mučne i ponižavajuće scene mogle biti spriječene da su sve mobilne patrole, nakon eventualnog poziva u pomoć, stigle na mjesto incidenta.

Bonus video: