ODT: Kandić pijan izazvao udes, pa pobjegao

Aleksa Ćirović se tereti za krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja

64456 pregleda 80 reakcija 80 komentar(a)
Vladin “mercedes” koji je učestvovao u udesu, Foto: Privatna arhiva
Vladin “mercedes” koji je učestvovao u udesu, Foto: Privatna arhiva

Zamjenik generalnog sekretara Vlade Nikola Kandić optužen je za izazivanje udesa i da je pobjegao sa lica mjesta ne ukazujući pomoć povrijeđenom u sudaru.

Optužni prijedlog protiv Kandića podnijelo je podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, koje ga tereti za dva krivična djela - ugrožavanje javnog saobraćaja i nepružanje pomoći povrijeđenom u saobraćajnoj nezgodi.

Njegov vozač Aleksa Ćirović optužen je za krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

To je saopštio portparol ODT Podgorica, državni tužilac Vukas Radonjić.

Nakon tromjesečnog izviđaja tužilaštvo je tog Vladinog činovnika optužilo da je 2. maja oko 20 časova, u alkoholisanm stanju, nepoštujući zabranu prolaska kroz raskrsnicu na crveno svjetlo na semaforu, prošao službenim "mercedesom" raskrsnicu ulica Serdara Jola Piletića i Jovana Tomaševića u Podgorici i udario u drugo vozilo koje se propisno kretalo.

"Usljed čega je saputnica u tom vozilu zadobila lake tjelesne povrede, a koju je potom okrivljeni ostavio bez pomoći, jer je napustio mjesto nezgode".

ČIROVIĆ LAGAO ZA ŠEFA?

Utvrdili su i da se Ćirović, nakon što je Kandić pobjegao sa mjesta nezgode, policijskom službeniku Centra bezbjednosti Podgorica lažno predstavio kao vozač "mercedesa" - "čime ga je doveo u zabludu, zbog čega je u zapisniku o uviđaju kao vozač vozila koje je prouzrokovalo nezgodu naveden okrivljeni A.Ć. a ne okrivljeni N.K.", saopšteno je iz ODT.

Udes kod TC Palada podigao je prašinu u javnosti, jer je Kandić saobraćajcima rekao da nije on bio za upravljačem automobila, već njegov vozač Aleksa Ćirović.

Nakon udesa, iz Uprave policije zvanično je saopšteno da se Kandić na mjesto događaja pojavio 10 minuta od započetog uviđaja.

Vozač drugog automobila tvrdio je da je Kandić upravljao službenim automobilom, nakon čega su službenici saobraćajne policije alkotestirali sve osobe zatečene na licu mjesta:

"Ustanovljeno je da A. Ć. ima 0,1 g/kg alkohola u organizmu, N. K. 1,2 g/kg alkohola u organizmu, dok D.P. nije imao alkohola u organizmu", saopšteno ranije je iz policije.

VLADA I DALJE ĆUTI

Na Vladinom "mercedesu" kojim je Kandić izazvao udes tri registarske oznake promijenjene su u dva mjeseca, a posljednji put to je učinjeno 19. aprila ove godine kada je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović uvažio zahtjev i odobrio da Kandić koristi civilne tablice.

Iz Vlade duže od tri mjeseca nijesu odgovorili ko je i zbog čega tražio da se registarske oznake sa Vladinog automobila promijene prvobitno sa PG-MN440 u PG-CG014, da li je to bilo nužno i ako jeste zbog čega.

Bez odgovora je ostalo i pitanje ko je i zbog čega nakon dva mjeseca tražio da se te tablice zamijene u civilne PG-KE819 i kakve su to potrebe i specifičnosti poslova koje radi Kandić, a koje bi iziskivale civilne tablice.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić nakon udesa pokušao je da odbrani Kandića, a policiji je spočitao da su možda radili nezakonito.

On je 6. maja saopštio da ima informacije da su "dva policajca vršili određene aktivnosti sa porodicom Popović i pokušali da utiču na odvijanje postupka nakon saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao i službeni automobil Vlade".

Premijer je tog dana kazao da ne zna je li Nikola Kandić vozio automobil, ali da je “čuo da nije”.

“Da li je imao toliko alkohola u krvi, ne znam. Sve će se dokazati, dajte da unaprijed ne sudimo, nego da presuda bude po mjeri činjenica. Mislim da su mnoge činjenice zloupotrijebljene, neke predimenzionisane, a vrijeme će pokazati što je istina. Nikog ne želim da zaštitim, obaveza mi je da prema svim građanima iskažem odgovornost”, rekao je Krivokapić.

Zbog udesa se sastajao i Skupštinski odbor za bezbjednost i odbranu.