Ne tolerišemo zlostavljanje, suspenzije nema

Iz Uprave policije saopštili da se protiv 13 njihovih službenika vodi izviđaj zbog mučenja

13277 pregleda 2 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije Osnovnom državnom tužilaštvu dostavilo je spise o postupanju policijskih službenika prema Jovanu Grujičiću, Marku Boljeviću i Benjaminu Mugoši, objasnili su iz Uprave policije (UP), ističući da rukovodstvo te instutucije ima i imaće nultu toleranciju prema svim slučajevima zlostavljanja.

Ipak, objasnili su da se u tom slučaju nijesu stekli uslovi da policijski službenici, u odnosu na koje se preduzimaju mjere i radnje u izviđaju, budu privremeno udaljeni s posla.

Oni su se oglasili nakon što je direktorica NVO Akcija za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević prije par dana predstavila izvještaj stranih eksperata koji su utvrdili torturu nad tim Podgoričanima i pozvala direktora UP Zorana Brđanina da suspenduje službenike koji su u tome učestvovali.

Grujičić i Mugoša prijavili su da su policajci Centra bezbjednosti Podgorica u istrazi bombaških napada na nekadašnji lokal “Grand” i kuću policijskog funkcionera Duška Golubovića batinama, zlostavljanjem i mučenjem od njih iznuđivali priznanje.

Isto je prijavio Boljević koji je u toj istrazi saslušavan kao svjedok.

“Imajući u vidu da je poštovanje osnovnih ljudskih prava, temeljni postulat i pokazatelj demokratskog kapaciteta institucija sistema, posebno potenciramo da u odnosu na njihovo kršenje od strane policijskih službenika neće biti bilo kakve tolerancije, te da će u svim situacijama u kojima postoji bilo kakva sumnja u kršenje istih postupati profesionalno i bez izuzetka, što će biti formalizovano kroz pokretanje odgovarajućih postupaka za utvrđivanje njihove odgovornosti. Napominjemo da su u konkretnom slučaju aktivnosti koje se odnose na kontrolu zakonitosti vršenja policijskih poslova, naročito u pogledu poštovanja i zaštite ljudskih prava prilikom izvršavanja policijskih zadataka i primjeni policijskih ovlašćenja, sprovodili službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su spise predmeta u cilju utvrđivanja daljih činjenica bitnih za donošenje konačne odluke proslijedili Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici”, saopštili su iz UP.

U IZVIĐAJU 13 POLICAJACA

Iz te institucije istakli su da će UP u skladu sa svojim nadležnostima, kao i eventualnim zahtjevima tužilaštva usmjerenim na utvrđivanje činjeničnog stanja i preduzimanje daljih procesnih mjera i radnji, postupati na način kako je to i definisano propisima koje regulišu postupanje policije.

“U dijelu koji se odnosi na radno pravni status službenika i pitanje privremenog udaljenja s rada ističemo da je odredbama pozitivno pravnih propisa definisano da će policijski službenik biti privremeno udaljen s posla, između ostalog, za vrijeme trajanja pritvora, kao i u slučaju kada je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela s elementima korupcije ili krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi s radom, do okončanja krivičnog postupka. Imajući u vidu odredbe člana 19 a Zakonika o krivičnom postupku, kojima je regulisano pitanje pokretanja krivičnog postupka, ističemo da se u konretnom slučaju, shodno navedenom osnovu, nijesu stekli uslovi da policijski službenici u odnosu na koje se preduzimaju mjere i radnje u izviđaju budu privremeno udaljeni sa posla”, tvrde iz UP.

U saopštenju ističu, iskazajući jasno opredjeljenje da se u svakom pojedinačnom slučaju utvrde sve pravno relevatne činjenice neophodne za donošenje zakonite odluke, da će se primijeniti sve odredbe pozitivno pravnih propisa:

“I to kako odredbe koje se odnose na preduzimanje mjera i radnji u slučaju ispunjavanja uslova za privremeno udaljenje, tako i odredbe koje se odnose na posljedice po radno pravni status ukoliko se u sprovedenom sudskom postupku utvrdi odgovornost bilo kojeg policijskog službenika za kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda. U komunikaciji s Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici obavješteni smo da se pred ovim tužilaštvom preduzimaju tužilačke mjere protiv 13 policijskih službenika. Određeni broj službenika je saslušan pred ovim tužilštvom i izviđaj je u toku”, kazali su.

Bonus video: