Zastara sakrila bombaše s barskog groblja

U prvim danima istrage policija je saopštavala sumnje – da su kriminalci na najmonstruozniji način počeli da ubijaju mrtve i poslije njihove smrti, ubrzo nakon toga, stigli su preliminarni rezultati, a kasnije i vještačenje kojim je utvrđeno da eksploziv nije postavljen na grobovima Đurovića i Mrdaka

21655 pregleda 0 komentar(a)
Uništeni spomenici na barskom groblju, Foto: Svetlana Đokić
Uništeni spomenici na barskom groblju, Foto: Svetlana Đokić

Za pet godina barski tužioci i policija nijesu uspjeli da otkriju ko je 17. juna 2016. godine eksplozivom uništio nekoliko spomenika na tamošnjem groblju Gvozden brijeg, među kojima i grobove Luke Đurovića i Andrije Mrdaka.

Đurović je do smrti važio za vođu najjače barske kriminalne grupe, a Mrdak je bio blizak prijatelj sada pokojnog Armina Muše Osmanagića, šefa Đuroviću suprotstavljenog klana iz Bara.

Od 17. juna 2021. godine ne moraju ni da traže počinioce tog gnusnog čina, jer je zvanično nastupila zastarjelost krivičng gonjenja.

“Dana 17. 6. 2016. godine u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru formiran (je) predmet poslovne oznake Ktn. br. 67/16 povodom snažne ekplozije prilikom koje je uništeno nekoliko spomenika na mjesnom groblju ‘Gvozden brijeg’. Tužilac je dana 17. 6. 2021. godine donio rješenje o odbačaju, jer je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja”, odgovorili su “Vijestima” iz Osnovnog državnog tužilaštva u Baru.

Godinu ranije rukovodilac tog tužilaštva Radovan Đurišić odgovorio je da su podnijeli krivičnu prijavu protiv NN učinioca, zbog krivičnog djela – nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivičnog djela povreda groba.

ISTRAGA

Postupajući tužilac u toj istrazi izdao je naredbu za hemijsko vještačenje Forenzičkom centru u Danilovgradu, a kada su mu rezultati dostavljeni od Uprave policije tražio je da preuzme sve mjere iz svoje nadležnosti:

“Radi otkrivanja učinioca ovog krivičnog djela i da tromjesečno obavještava tužilaštvo o preduzetim radnjama”.

U prvim danima istrage eksplozije na groblju Gvozden brijeg, policija je saopštavala sumnje – da su kriminalci na najmonstruozniji način počeli da ubijaju mrtve i poslije njihove smrti, ubrzo nakon toga, stigli su preliminarni rezultati, a kasnije i vještačenje kojim je utvrđeno da eksploziv nije postavljen na grobovima Đurovića i Mrdaka.

Sudski vještak nakon sagledavanja lica mjesta i pronađenih tragova konstatovao je da je eksplozivna naprava bila postavljena u metalnoj kutiji za paljenje svijeća, ispred grobnice porodice Stojanović.

Odmah nakon eksplozije, policija je uzela izjavu od članova porodica čije su grobnice oštećene.

Uprkos svim preduzetim radnjama nijesu utvrdili ko je bio meta napada.

Nekadašnji vođa najjačeg barskog klana Luka Đurović, poginuo je u oktobru 2013. godine, u saobraćajnoj nesreći na izlazu iz kotorskog tunela Vrmac.

Mrdak je hicima iz vatrenog oružja likvidiran 25. decembra 2014. godine – dok je sa snahom, ispred kapije Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), čekao da uđe i posjeti brata Nenada.

Dvije osobe na motociklu prošle su pored njega – jedna je otvorila vatru.

Državljanin Srbije Darko Gejsler identifikovan je kao jedan od izvršilaca tog zločina, ali nikada nije uhapšen.

Istražitelji su tada, na konferenciji kojoj je prisustvovao i predstavnik srpske policije Srđan Paskvali, objasnili da ih je do Gejslera odveo DNK, koji su nakon ubistva Baranina identifikovali forenzičari iz Danilovgrada.

Oni su na mjestu ubistva pronašli pištolj, kapu i tragove krvi, jer je Gejsler ranjen tokom pucnjave.

Poslije ubistva, on i saučesnik koji nikada nije pronađen skuterom su pobjegli ka Podgorici.

Mrdak je bio najbolji prijatelj, prvi saradnik i tjelohranitelj ubijenog vođe jednog od najjačih barskih klanova Armina Muše Osmanagića.

Osmanagić je ubijen 16. septembra 2014. godine iz snajpera u svom restoranu “Savoja”, u centru Bara.

Mrdak je tog dana bio na manje od pola metra udaljenosti od Osmanagića i bezuspješno je pokušao da ga zaštiti.

Ni ubistvo Osmanagića nije rasvijetljeno.

Bonus video: