Naoružavali kriminalce širom Evrope

U Beogradu su pištolje predali Crnogorcu mršavije građe, kog je dovezao Filip Vrzić, piše u prijavi U Holandiji su za oružje navodno dobili kokain koji su potom švercovali u Sloveniju, a odatle u države EU

58277 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Slovenačka ćelija kavačkog kriminalnog klana u Slovačkoj je kupovala oružje koje je preprodavala drugim kriminalnim organizacijama i naplaćivala u kokainu ili heroinu.

Automatskim i poluautomatskim oružjem snabdijevao ih je državljanin Srbije, koji je iz kućnog pritvora organizovao predaju pištolja kavčanima, a oni su ga dalje švercovali preko granica država Evropske unije, ali i u Srbiju, piše u krivičnoj prijavi koju je Policija Slovenije tamošnjem Specijalnom državnom tužilaštvu podnijela protiv više desetina članova kavačkog klana.

Krajem maja 2019. godine, u Beogradu su oružjem snabdjeli i starijeg Crnogorca, mršavije građe.

U prijestonici Srbije on ih je navodno sačekao sa Filipom Vzrićem i preuzeo sedam “škorpiona” - za probu.

Vrzić ga je dovezao svojim “BMW X5”, piše u dokumentima slovenačke policije.

Kriminalce su snabdijevali pištoljima “Glock”, “CZ”, a u nekoliko navrata i “škorpionima”.

Vrzić je u maju 2020. godine svojim saradnicima navodno naredio i da u Holandiju prošvercuju dvije snajperske puške, a potom i pištolje u Srbiju.

Slovenačka policija uz pomoć kolega iz drugih država ušla je trag ljudima koji su za klan kupovali oružje, koristeći falsifikovana dokumenta i dozvole za nošenje oružja. To su učinili iako su na svim oduzetim pištoljima bili izbrušeni serijski brojevi, a sastavljani su od nekoliko komada oružja istog proizvođača.

U istrazi su im pomogli i predstavnici EUROPOL-a preko kojih su od proizvođača oružja za svaki komad dobili podatke kojoj prodavnici je isporučen, a preko njih i su došli do kupaca.

Utvrdili su i da je posebnost nekoliko pištolja koji su završili u rukama članova klana koji su djelovali u Sloveniji, bila to što su imali narandžaste cijevi.

Policija Slovenije otkrila je navodno i u kojim krivičnim djelima je korišćeno oružje kojim su kavčani snabdijevali kriminalce, a neki pištolji oduzeti su i od njihovih članova.

ROBU KRILI U KABINI

U krivičnoj prijavi piše da su kuriri pištolje krili u kabini kamiona, u metalnom sanduku kreveta.

Na taj način prevozili su ih od “dobavljača” u Slovačkoj do kupaca u Holandiji, Sloveniji i Srbiji.

“Zločinačko udruženje na čelu sa Filipom Vrzićem čiji nadimci na aplikaciji Sky su Drug i 10NO, pored redovnog krijumčarenja raznih vrsta droga, bavilo se i švercom oružja, uglavnom poluautomatskih i automatskih pištolja. Za koordinaciju nabavke, prevoza i prodaje oružja bili su zaduženi Vrzić i Klemen Kadivec koji je koristio Sky nadimke Tom Ford, Sand Man i....

Vrzić je nelegalno oružje kupovao u Bratislavi, od državljanina Srbije koji je u to vrijeme bio u kućnom pritvoru. Po njegovim uputima, oružje je isporučio neidentifikovani muškarac”, piše u prijavi.

Objašnjeno je da im je taj muškarac oružje predavao u četvrti Bratislave - Ružinov, u Ulici Ivanska cesta 5900/30.

“Primopredaja je rađena tako da je kurir - vozač kamiona Mario Budimir zvani JSK čekao na toj adresi, a član udruženja Mali ili Mirko sa Sky nadimkom Home ili Lusy, uzimao je oružje od dobavljača ili osobe koja se s njim povezana i predao ga kuriru Budimiru, koji je nastavio da vrši prevoz”, piše u prijavi.

Istražitelji su došli do dokaza koji sumnjiče Budimira da je prevozio švercovano oružje kamionom registraskih oznaka KP-VP785, a da je u nekoliko navrata to učinio i Darko Nevzatović, čiji je nadimak na aplikaciji Sky Casper:

“Oružje je uglavnom transportovano u Holandiju, a u nekim slučajevima i u Sloveniju i Srbiju. Primopredajom u Holandiji koordinirao je Kadivec, koji je i obezbjeđivao trgovce oružja u toj državi”.

PRODALI VIŠE OD 100 PIŠTOLJA

U prijavi je objašnjeno da je ta zločinačka grupa između 22. februara i 29. aprila 2019. godine iz Slovačke u Holandiju pet puta prošvercovala veće količine poluautomatskih pištolja.

“Nakon svake predaje oružja u Holandiji, u Sloveniju su se vraćali sa kokainom”, piše u prijavi.

U veoma detaljnoj krivičnoj prijavi opisano je i kako su kuririma koji su prevozili oružje plaćali od 200 do 250 eura po komadu.

Prvi šverc oružja organizovali su 22. februara 2019. godina - Mario Budimir tog dana je iz slovačkog grada Topoljčani sa legalnim tovarom krenuo ka Holandiji.

U Bratislavi je, objašnjavju inspektori, utovario između 20 i 30 automatskih pištolja koje je u koordinaciji Nevzatovića predao kupcima u Amsterdamu i Roterdamu.

Već 28. februara navodno su ponovili istu količnu pištolja, a treća isporuka tridesetak pištolja spakovana je 26. marta, kada je Budimir, prema prijavi, prevozio legalni tovar iz Austrije u Holandiju.

Naredna dva puta pištolje je preuzeo kada je navodno sa legalnim tovarom u Holandiju krenuo iz Mađarske.

U spisima slovenačke policije opisano je da je prilikom jednog transporta kurir kavčana u Ljubljani predao kilogram kokaina za koji je dobio sedam pištolja.

Inspektori objašnjavaju da je toj grupi, u Holandiji, kokain dobavljao Podgoričanin Milan Vujotić, koji je po njihovim tvrdnjama na Sky aplikaciji koristio nadimak Lavitesse.

Iako istražitelji iz Slovenije tvrde da je Vujotić bio glavna karika između slovenačke ćelije kavačkog klana i šefova te krimi grupe iz Kotora, taj Podgoričanin je negirao optužbe.

Vujotić, koji je u bjekstvu, u pismu poslatom “Vijestima” napisao je da ne zna ko je Vrzić i da nikakve veze nema ni sa jednim krivičnim djelom koje se navodi u dokumentima slovenačke policije. Demantovao je navode da je za tu grupu nabavljao velike količine kokaina i naređivao im da nelegalno prenose milione eura u kešu u Srbiju...

Slovenačka policija 14. maja razbila je tamošnju ćeliju kavačkog kriminalnog klana i osumnjičila najmanje 60 osoba za šverc droge, oružja i nezakonito prebacivanje miliona zarađenih od tog posla iz Španije u Beograd.

Identifikovali su 48 članova, a prijavu su podnijeli i protiv više desetina neidentifikovanih članova te organizovane kriminalne grupe sa kojima su komunicirali putem kriptovane Sky aplikacije.

Policija je otkrila da je u toj grupi bilo dvadeset državljana Slovenije, dvanaest iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Hrvatske, dva crnogorska državljanina i jedan iz Makedonije.

OSUMNJIČENI

Prema tvrdnjama istražitelja, osim Vrzića, Vujotića, Kadiveca, u toj organizovanoj kriminalnoj grupi su slovenački državljani Blaž Kadivec (26), Danijel Mišljenović (32), Armin Beganović (22), Stojan Babić (40), Luka Bevc (35), Željko Hrkalović (44), Elvis Kolenović (31), Ivica Krivošija (36), Alen Bajc (32), Nenad Tabaković (51), Luka Arapović (36), Dejan Marjanović (34), Dejan Pejoski (39), Mladen Samardžija (31), Ana Marija Mandić (26), David Filip Brzović (29), Uroš Inglič (38), Hajro Kovač i Kosta Tabaković (46).

Državljanin Srbije, koji je navodno i formirao ćeliju kavačkog klana u Sloveniji, u toj kriminalnoj grupi imao je navodno i sunarodnike - Miloša Miljkovića (36), Srđana Petrovića (51), Slavka Tešića (39), Dalibora Kožula (38), Radoslava Tepavca (41), Slađana Petrovića (41), Miloša Joksimovića (36), Aleksandra Nikolića (38), Dalibora Nikolića (36), Danka Vukojevića (34) i Marka Plavšića (32).

Njihovi saradnici, kuriri, dobavljači i izvršioci kriminalnih poslova iz Bosne i Hercegovine navodno su Mario Budimir (35), Igor Popović (51), Radenko Vučenović (43), Dragan Todorovic (53), Slađan Karimović (35), Vasilije Babić (51), Darko Podraščanin (36) i Mišo Krčić (32), a iz Hrvatske Marko Škrebec (29), Nika Škrebec (25), Hrvoje Krstanović (33), Josip Skoko (36) i Saša Bastalić (53).

Osim Vujotića, policija Slovenije tvrdi da je u tamošnjoj ćeliji kavačkog kriminalnog klana bio i tridesetsedmogodišnji Podgoričanin, nastanjen u Beogradu, Marko Radoman.

U toj grupi je, piše u krivičnoj prijavi, i makedonski državljanin Ivica Stojoski (31).

Policija ih sumnjiči da su od avgusta 2018. godine, do maja 2021. godine, počinili više desetina krivičnih djela vezanih za šverc droge, oružja, novca...

Objašnjavaju da je Vrzić prije avgusta 2018. godine Kadivecu predložio da u Sloveniji formiraju dio kavačkog klana, obećavši mu da će mu, preko svojih poznanstava sa vođama tog klana, obezbjeđivati velike količine kokaina iz Španije.

U dokumentu u koji “Vijesti” imaju uvid, piše da ih je Vujotić u decembru 2018. godine prvi put snabdjeo kokainom, a da je tu isporuku, koja je iz španskog ljetovališta Ljoret del Mar stigla u Sloveniju, nadgledao šef te grupe Filip Vrzić, zvani Drug i 10NO.

Objašnjeno je da je nakon toga naloge za dalji transport davao Klemen Kadivec.

Slovenačka policija objašnjava da je prikupila dokaze protiv pripadnika te kriminalne grupe klasičnim radom, ali i prikrivenim istražnim metodama, među kojima je bila i tajna operacija trgovine droge.

Među mnogobrojnim dokazima navodno su i sredstva za pakovanje i brojanje novca, snimci sa nadzornih kamera, oduzeti mobilni telefoni u kojima su članovi kriminalne grupe ostavili mnoštvo dokaza, kao i DNK sa svih oduzetih predmeta.

Slovenačka policija u toj istrazi sarađivala je sa kolegama iz Norveške, Njemačke, Italije, Španije, Hrvatske, Srbije, Austrije i Holandije.

Prema spisima, specijalni tužioci ih sumnjiče da su švercovali drogu i oružje i prenosili prljav novac iz Španije u Srbiju.

Bonus video: