Zeković: Zar se zaista misli da se sve može svaliti na jedan vjetar?

"Meni je posebno zabrinjavajuće kako je to moguće da sveštenik nije insistirao da se o događaju obavijesti porodica. Takva briga je prirodna njegovom pozivu i ugledu u vjernom narodu i uvjeren sam da bi po njegovom pozivu postupio svaki vjernik. Ta radnja je izostala"

15253 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Zeković, Foto: Igor Sljivančanin
Zeković, Foto: Igor Sljivančanin

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković pozvao je javnost da doprinese da nadležni organi nesmetano utvrde nesporne činjenice o rušenju spomenika Anđeliji Pejanović Malović, i da se založe da se to obilježje bez odlaganja obnovi:

"I da sa istog ponovo sija ona ista petokraka. To je simbol koji njoj i njenom vremenu nesporno pripada", kazao je Zeković.

U njegovom saopštenju piše da je zbog spomenika Žabljačanki podnio krivičnu prijavu, po kojoj je Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima pokrenulo zvaničnu istragu:

"I policijski službenici prikupljaju, po nalogu državnog tužioca, obavještenja od građana među kojima su i oni na koje sam i sam ukazao u podnijetoj krivičnoj prijavi".

Zeković koji je koordinator i član Savjeta Građanske inicijative "21. maj" poziva "nadležne državne organe da (u)rade svoj posao" i ističe da će suštinski odgovor biti inženjerske struke:

"Koja će biti kadra da saopšti da li je vjetar mogao proizvesti datu štetu i zašto je pao mermerni i armirani spomenik, a ne i drugi mnogo stariji spomenici i konačno zašto baš taj spomenik koji se nalazi uz novoizgrađeni zvonik i realno ograničava pristup istome. Sigurno će se obratiti pažnja i na to da li je neki vjetar duvao u proteklih 70 godina na toj lokaciji i zašto spomenik (sa petokrakom) nije i ranije pao".

On dodaje i da će se u postupku utvrditi da li su uprava groblja i službenici preduzeća koje brinu o groblju znali da je oboren spomenik, kada su za to saznali, zašto im nije bio poznato da je obavljen inspekcijski nadzor:

"I posebno, suštinski važno, zašto o tome nijesu upoznali porodicu pokojnice, čije kontakte imaju i službeno. Meni je posebno zabrinjavajuće kako je to moguće da sveštenik nije insistirao da se o događaju obavijesti porodica. Takva briga je prirodna njegovom pozivu i ugledu u vjernom narodu i uvjeren sam da bi po njegovom pozivu postupio svaki vjernik. Ta radnja je izostala".

"Sveštenik vještak za dejstvo vjetra"

Zeković naglašava da će se u postupku utvrditi i "zašto je postupajući komunalni inspektor povjerovao svemu što mu je rekao sveštenik i to unio u zapisnik".

"Smatrajući ga, očigledno, i da je vještak odgovorajuće struke za dejstvo vjetra, i zašto o tome ipak, polazeći od činjenice da je službeno lice, nije obavijestio/konsultovao druge nadležne organe, primarno policiju i tužilaštvo. Javnost misli da je nešto utvrdio inspektor, a zapravo je, kako i sam kaže, u zapisnik unio ono što mu je rekao sveštenik. U postupku bi trebalo i da se utvrdi zašto je inspekcijski nalaz tako i toliko manjkav, posebno zbog činjenice da nije napisana tačna lokacija porušenog spomenika. Kaže se 'u blizini crkve'. Pa u blizini crkve je na desetine drugih grobova. Zar nije bilo logičnije i ispravnije napisati 'spomenik, grobno mjesto uz novoizgrađeno postolje zvonika'. Druga manjkavost zapisnika je što nije navedeno ime zakupca grobne parcele. To se moglo ustanoviti jednostavnim kontaktiranjem službenika/uprave groblja koji su na osnovu rasporeda svih parcela neupitno mogli utvrditi čiji je to grob i to konstatovati u zapisniku. I ta radnja je izostala", piše u Zekovićevom saopštenju.

On ističe da je poznato da se zapisnik ne mora popuniti istog trenutka i da se njegovo konačno popunjavanje i potpisivanje, moglo odložiti i na par sati:

"Kako bi se unijeli svi potrebni elementi koji obezbjeđuju jasnu informaciju o činjeničnom stanju i događaju. Da su bili pozvani službenici groblja ili čak prisutni vjernici, mogli su mu pomoći (jer se požalio da nije mogao sam) da okrene ploču i pročita čiji je to spomenik. I ta radnja, iako logična i razumna, je izostala".

Zeković tvrdi da se prepolovljena ploča nalazila u položaju koji nije odgovarajući slobodnom padu njenog odlomljenog dijela.

"U postupku će se, pretpostavljam, utvrditi kako se to dogodilo i da li je vjetar mogao okrenuti ploču, tako prepolovljenu, za 180 stepeni".

On je konstatovao i da ekspeditivnost postupajućeg inspektora, za crnogorske prilike fascinira.

"Sveštenik ga je telefonski pozvao tačno u 7 sati, a inspektor, već prethdno pristigao na lice mjesta, u 7.10 sačinjava zapisnik. U postupku će se utvrditi i da li je postolje zvonika podignuto u skladu sa propisima i bez drugačijeg tretmana bilo kojeg groba/porodice. Činjenica je da je uništen grob jedne žene, koja je podvrgnuta teškom mučenju i mukama, samo zbog svojih uvjerenja i srodničke veze sa onima koji su bili istaknuti partizani. Njen grob ima i istorijski kontekst. Ona kao takva zaslužuje poštovanje svakog od nas, bez ozbira na naše današnje razlike. Ostaje pitanje zašto već nije pokrenuto pitanje obnove njenog spomenika i zašto je izostala ljudska briga nakon 'sastavljanja zapisnika' i zašto baš niko, toliko vremena, nije javio ništa oštećenoj porodici. Zar se zaista misli da se sve može 'svaliti' na jedan 'vjetar'", pitao je Zeković.

Bonus video: