"Lake" i "teške" droge jednake pred zakonom

Osuđeni uzalud tražio blažu kaznu nakon što je Skupština Ujedinjenih nacija marihuanu svrstala u laku psihoaktivnu supstancu

26691 pregleda 17 komentar(a)
Marihuana (Ilustracija), Foto: shutterstock.com
Marihuana (Ilustracija), Foto: shutterstock.com

Osuđeni O. G. podnio je zahtjev za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom, nakon što je Skupština Ujedinjenih nacija početkom decembra 2020. godine odlučila da marihuanu svrsta u laku psihoaktivnu supstancu.

Vrhovni sud Crne Gore, odlučujući o zahtjevu okrivljenog, donio je rješenje kojim je njegova molba odbijena kao neosnovana.

U obrazloženju rješenja sud podsjeća da je pravosnažnom presudom podgoričkog Višeg suda u Podgorici, utvrđeno da je O. G. izvršio krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga (člana 300 stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore), na osnovu čega je i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina i deset mjeseci.

“Okrivljeni je podnio zahtjev za vanredno ublažavanje kazne u kojem navodi da je 02. 12. 2020. godine Skupština Ujedinjenih nacija, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, kanabis - marihuanu definisala kao laku psihoaktivnu supstancu, dok je u vrijeme izricanja navedene presude ista bila svrstana u kategoriju teških droga. Zbog svega navedenog, cijeni da navedena psihoaktivna supstanca nema negativan uticaj na zdravlje ljudi, kao zaštitni objekat krivičnog djela iz člana 300 KZ CG, kako se to ranije smatralo. Predložio je da se zahtjev za vanredno ublažavanje kazne usvoji”.

Oni konstatuju da je Viši sud u Podgorici predložio da se zahtjev za vanredno ublažavanje kazne odbije, što su potom učinili i iz Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Dodaje se da je prema Zakoniku o krivičnom postupku, ublažavanje pravosnažno izrečene kazne dozvoljeno kad se po pravosnažnosti presude pojave okolnosti kojih nije bilo kad se izricala presuda ili sud za njih nije znao iako su postojale, a one bi očigledno dovele do blaže osude.

“Navodi podnijetog zahtjeva o karakteru droge kanabis prema stavu Skupštine Ujedinjenih nacija jeste nova okolnost u smislu člana 433 ZKP. Međutim, ta činjenica i da je postojala u vrijeme izricanja navedene presude, očigledno ne bi dovela do blaže osude, jer Krivični zakonik Crne Gore u članu 300 stav 1 Krivičnog zakonika ne pravi razliku između ‘lakih’ i ‘teških’ droga”, piše u obrazloženju rješenja Vrhovnog suda.

Taj državljanin Crne Gore, osuđen je u Mađarskoj, presudom Segedinskog tribunala, zato što je 30. maja 2017. godine, na graničnom prelazu Reske, na autoputu iz pravca Republike Srbije, neovlašćeno radi dalje prodaje unio na teritoriju Republike Mađarske, a sa namjerom da je prenese u Njemačku, opojnu drogu marihuanu, pri čemu je bio svjestan da postupa neovlašćeno i protivpravno.

“Na način što je navedenog dana, na graničnom prelazu Reske, iz Republike Srbije unio u Republiku Mađarsku opojnu drogu marihuanu, upakovanu u 36 pakovanja, ukupne neto mase 17.263,30 grama, koju je prenosio putničkim motornim vozilom. Droga je bila sakrivena kod limenog obloga iza zadnjeg branika vozila. Droga je otkrivena i oduzeta od okrivljenog prilikom ulaska u Mađarsku od strane službenika Uprave carine i službenika policije Mađarske”, navodi se u dokumentima suda.

Transfer iz Mađarske nakon presude

Viši sud u Podgorici u decembru je 2018. godine, odlučujući po molbi osuđenog za transfer, na osnovu Evropske konvencije o transferu osuđenih lica i Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, donio presudu kojom se utvrđuje da je O.G. osuđen da je počinio krivično djelo neovlašćeno posjedovanje opojnih droga KZ Mađarske.

Navedeno krivično djelo, Viši sud u Podgorici, piše, pravno je kvalifikovao kao krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 3 KZ CG.

Viši sud je okrivljenog O.G., na osnovu Krivičnog zakonika Crne Gore, te odredbi Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest godina i 10 deset mjeseci.

Sudija za istragu je smatrao da su se stekli uslovi za transfer - premještaj osuđenog O.G. iz Mađarske u Crnu Goru na dalje izdržavanje kazne zatvora po presudi Segedinskog tribunala, odnosno preuzimanje izvršenja te presude u Crnoj Gori.

Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici razmotrilo je spise predmeta i podnijetu molbu osuđenog O.G., dostavljenu preko Ministarstva pravde Crne Gore, pa je cijenilo da je molba za transfer osnovana.

Bonus video: