Tri pripadnika MUP-a RS uhapšena sa Božovićem

Uhapšenog glavnog inspektora Uprave kriminalističke policije RS Mladena Milovanovića sumnjiče za krivično djelo - pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela

28691 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uhapšena su u Banjaluci sa navodnim članom škaljarskog kriminalnog klana Milošem Božovićem (37), koji je u bjekstvu zbog optužbi za saučesništvo u ubistvu.

Iz MUP-a Republike Srpske danas su saopštili da uhapšenog glavnog inspektora Uprave kriminalističke policije RS Mladena Milovanovića sumnjiče za krivično djelo - pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

"Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u saradnji sa pripadnicima Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske lišili su slobode juče dva lica u Banjaluci - lice M.B. iz Cetinja i lice M.M. iz Banjaluke. Lice M.B. je lišeno slobode na osnovu međunarodne Interpolove potjernice raspisane za krivično djelo 'teško ubistvo'. Lice M.M. je lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da je kao policijski službenik MUP-a Republike Srpske učinio krivično djelo 'pomoć učiiniocu poslije izvršenog krivičnog djela'", saopštili su iz tamošnjeg MUP-a.

Oni su objasnili da su policijski službenici izvršili pretres lokacija koje koriste uhapšeni i u stanu Božovića pronašli pištolj "glok" sa izbrušenim serijskim brojem i pripadajućim okvirom i municijom, tri pancira, mobilni telefon, novac, SIM karticu, laptop i druge predmete koji mogu poslužiti u istrazi. U stanu svog doskorašnjeg kolege Milovanovića pronašli su i oduzali predmete koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela.

"O lišenju slobode lica M.B. obaviješten je dežurni sudija suda BiH, a lišenje slobode lica M.M izvršeno je pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka", pojasnili su. Iz MUP-a RS objašnjavaju da su daljim aktivnostima uhapsili još dva policijska službenika MUP-a Republike Srpske - Predraga Vatrešu i Goranu Rečević.

"Sva lica će biti saslušana u svojstvu osumnjičenih i pod nadzorom nadležnih tužilaštava, a protiv istih će biti dostavljeni odgovarajući izvještaji. Sva tri policijska službenika biće suspendovana", kazali su iz MUP-a.

Bosanski mediji prenose da je Vatreš svojevremeno bio komandir Jedinice za podršku i zamjenik komandanta Specijalne policije, dok je Rečevićeva dovođena u vezu sa slučajem Dragičević.

Božović i Milovanović, koji je do februara bio glavni policijski inspektor Uprave za organizovani i teški kriminal MUP RS uhapšeni su ispred najveće banjalučke teretane u naselju Borik, u subotu u 18 časova. Lisice na ruke stavili su im pripadnici Žandarmerije.

Božović je jedan od optuženih za podstrekavanje na ubistvo Nikšićanina Ranka Vuletića 2019. godine. Njemu i Andriji Markoviću (36) u odsustvu se sudi zbog optužbi da su podstrekli Nikšićanina Vuka Lalatovića da ubije Vuletića.

Optužnicom je predstavljeno da je Lalatović počino krivično djelo teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok su Marković i Božovića, okrivljeni da su ga umišljajno podstrekli da iz koristoljublja ubije Vuletića.

"Okrivljeni Marković i Božović su okrivljenom Lalatoviću obećali novčanu nagradu za ubistvo Vuletića...Marković je optužen za teško ubistvo putem podstrekavanja, a Božović teško ubistvo putem podstrekavanja i pomaganja", piše u optužnici.

Lukač: Očistićemo svoje redove od nečasnih policajaca

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je Srni da će se Ministarstvo unutrašnjih poslova obračunati i očistiti svoje redove od nečasnih policajaca i da niko neće biti zaštićen od odgovornosti zato što nosi značku i uniformu, dodavši da je to i najavio na konferenciji za novinare prošle sedmice.

“Hapšenja koja smo pokrenuli u svojim redovima neće se zaustaviti dok u potpunosti ne riješimo ulogu bilo kog pripadnika MUP-a u vezi sa kriminalnim klanovima koji niz godina haraju regionom. Iako smo bili svjesni da će to biti velika sramota za našu policiju i da će izazvati negativne reakcije naših građana nijednog trenutka nismo pomislili da odustanemo ili nešto prikrijemo u vezi sa ulogom naših pripadnika sa kriminalnim klanovima“, istakao je Lukač.

On je rekao da njihove kontakte i veze prate već duže vremena i naglasio da neće odustati od procesuiranja bilo kog službenika ili lica koja su umiješana u pomaganje kriminalcima i kriminalnim klanovima.

“Poruka svim našim građanima je da i ovim primjerom dokazujemo da policija Republike Srpske ima dovoljno snage i ogroman broj poštenih i hrabrih policajaca koji su spremni da očiste svoje redove od pokvarenih i korumpiranih i to ćemo nastaviti da radimo bez obzira koliko bilo bolno i teško jer je povjerenje i bezbjednost naših građana iznad bilo kog pojedinca a naročito bezbjednost Republike Srpske koju mora da garantuje MUP Srpske”, rekao je Lukač.

Bonus video: