Presuda Jovanoviću u srijedu, terete ga da je uzvikivao "ubijte Šip***a" i "Kosovo ćemo oprati krvlju"

Podgoričanin je na suđenju rekao da se ne osjeća krivim i dodao da ne mrzi nijedan narod

31690 pregleda 79 reakcija 79 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.07.2021. 21:09h

Sud u Prištini izreći će crnogorskom državljaninu Ristu Jovanoviću presudu u srijedu, 21. jula, po optužnici kosovskog tužilaštva da je tokom obilježavanja Vidovdana na Gazimestanu navodno počinio krivično djelo "izazivanje razdora i netrpeljivosti".

Tužilac je na današnjem sudskom pretresu optužio Jovanovića "da je na Gazimestanu umišljajem navodno podsticao i širio javno mržnju, razdor i netrpeljivost između etničkih i vjerskih grupa koje žive na Kosovu", prenosi RTS.

"Ubijte Ši***ra", "Kosovo ćemo oprati krvlju", "Kosovo je Srbija", "Šip****ma će biti tijesno", to je navodno Jovanović govorio na Gazimestanu, a tužilac krivicom smatra i to što je podizao tri prsta.

Tužilac je zatražio od sudije da optuženog proglasi krivim.

Jovanović je na suđenju rekao da se ne osjeća krivim i dodao da ne mrzi nijedan narod.

Suđenje Jovanoviću zakazano je po hitnom postupku, a svjedoci odbrane i Jovanovića, nemarnošću sudske administracije, nisu dobili pozive za pojavljivanje, piše portal RTS-a.

Poslije suđenja, branilac Jovanovića, advokatica Jovana Filipović, rekla je da svjedoci odbrane nisu pristupili sudu jer je poziv dostavljen njoj kao braniocu, a ne njima u Podgorici.

"Nisu pristupili ročištu zbog neažurnosti suda. Kako bi ubrzali postupak, svjedoci su dali ovjerene pisane izjave, ali sud nije želio da ih prihvati. Najprije je rečeno da će ih pozvati putem Zuma, ali ni to nije urađeno, pa je odbrana time ostala uskraćena", istakla je Filipović.

Napominje da svjedoci koje je odredio tužilac ni u jednom trenutku nisu potvrdili navode iz optužnice.

"Iako smo više puta pokušavali da ih pitanjima natjeramo da kažu riječi 'ubijte Šip***a', 'Kosovo ćemo oprati krvlju', 'Kosovo je Srbija', koje je navelo tužilaštvo, iako su rekli da znaju srpski jezik, oni to nisu učinili, nisu potvrdili, što dovodi u sumnju nepristrasnost svjedoka i objektivnost prilikom iskaza", dodala je Filipović.

Očekuje da će sud postupiti po zakonu, na osnovu dokaza i osloboditi Jovanovića jer, navodi, "ne postoje materijalni dokazi, i da bi svaka druga odluka bila u suprotnosti sa zakonom".

Risto Jovanović iz Podgorice ostaje u pritvoru do izricanja presude, u srijedu u 10 časova.

Za krivično djelo koje mu se pripisuje, kazna je do pet godina zatvora.

Bonus video: