Vikendom raste broj saobraćajnih nezgoda

Iz Uprave policije apelovali na vozače da poštuju saobraćajne propise i uslove na putevima

26481 pregleda 11 komentar(a)
Broj udesa povećan, Foto: Boris Pejović
Broj udesa povećan, Foto: Boris Pejović

Minulog vikenda na crnogorskim drumovima bilo je 69 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 38 osoba povrijeđeno.

Istovremeno, zbog počinjenih prekršaja tokom petka, subota i nedjelje, saobraćajni policajci sankcionisali su 1.341 vozača.

Broj udesa u odnosu na vikend pretprošle sedmice povećan je za 17, a broj povrijeđenih za 18.

Iz Uprave policije upozorili su vozače da se pridržavaju saobraćajnih propisa i uslova na putu, naglasivši da se to ne čini uprkos velikom broju saobraćajaca na putnim pravcima.

“I pored pojačanog prisustva saobraćajne policije na putnim pravcima, preventivnih aktivnosti, kao i pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju jedan broj vozaća i dalje ne poštuje saobraćajne propise, čineći nejteže prekršaje. Samo tokom vikenda u Crnoj Gori se dogodilo 69 saobraćajnih nezgoda u kojima je pet osoba zadobilo teške tjelesne povrede dok su 33 osobe zadobile lake tjelesne povrede. Zbog počinjenih prekršaja u protekla tri dana od strane saobraćajne policije sankcionisan je 1.341 vozača”, saopštili su juče iz Uprave policije.

Iz te bezbjednosne institucije istakli su da i dalje zabrinjava to što je, shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima i Zakonu o prekršajima, čak 31 vozač isključen iz saobraćaja, lišen slobode i priveden nadležnim sudovima na dalji postupak i odlučivanje, zbog počinjenih najtežih saobraćajnih prekršaja.

foto: Jelena Bujišić

Tokom ista tri dana prethodne sedmice policija je uhapsila dva vozača manje.

“Apelujemo na vozače da svoju vožnju prilagode uslovima i stanju na putu, frekvenciji saobraćaja, te da odgovornim i strpljivim ponašanjem, poštujući saobraćajne propise, doprinesu svojoj i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju”, kazali su iz Uprave policije.

Prema podacima Uprave policije od 52 udesa koja su se na crnogorskim putevima dogodila 9, 10. i 11. jula, najviše saobraćajnih nezgoda bilo je u Podgorici - 14, zatim Budvi 12 i u Baru deset.

Po četiri saobraćajne nezgode bile su u Nikšiću i Kotoru, a po tri u Cetinju i Herceg Novom. U Bijelom Polju i Beranama dogodio se po jedan udes.

U tim udesima teško je povrijeđeno osam osoba - troje u Baru, dvoje u Beranama, a po jedno u Nikšiću, Cetinju i Podgorici.

udes
foto: Boris Pejović

Tokom ta tri dana lakše je povrijeđeno 12 osoba, od čega sedam u Podgorici, dvoje u Budvi i po jedno u Kotoru, Herceg Novom i Baru.

Zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i shodno Zakonu o prekršajima, saobraćajni policajci su tokom ta tri dana uhapsili 29 vozača - najviše u Podgorici, njih deset.

U Kotoru i Herceg Novom uhapšena su po četiri vozača, u Baru tri, u Nikšiću dva, a po jedan vozač lišen je slobode u Kolašinu, Danilovgradu, Ulcinju, Budvi, Beranama i na Žabljaku.

Bonus video: