presuda suda u prištini

Jovanović na Kosovu osuđen na šest mjeseci zatvora

Sud može da uvaži i zamjenu kazne zatvora za novčanu u iznosu od 6.700 eura. Odbrana, Jovanović i njegova porodica prihvatili su novčanu kaznu, a on će po uplati biti oslobođen

24564 pregleda 1156 reakcija 101 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud u Prištini osudio je crnogorskog državljanina Rista Jovanovića na šest mjeseci zatvora.

Jovanović je uhapšen prošlog mjeseca, tokom obilježavanja Vidovdana na Gazimestanu, pod optužbom za izazivanje razdora i netrpeljivosti. Za krivično djelo koje mu je stavljeno na teret, kazna je do pet godina zatvora.

Sud može da uvaži i zamjenu kazne zatvora za novčanu u iznosu od 6.700 eura. Odbrana, Jovanović i njegova porodica prihvatili su novčanu kaznu, a on će po uplati biti oslobođen, prenosi RTS.

Sud je u odluci naveo da je Jovanović imao namjeru da izazove razdor i netrpeljivost između etničkih zajednica.

Zbog toga ga sud, kako se navodi, osuđuje na šest mjeseci počevši od datuma izricanja presude.

Vrijeme provedeno u pritvoru biće mu uračunato.

Jovanoviću se zabranjuje ulazak na Kosovo u narednih pet godina.

Tužilac je u sudskom pretresu prije dva dana optužio Jovanovića "da je na Gazimestanu umišljajem podsticao i širio javno mržnju, razdor i netrpeljivost između etničkih i vjerskih grupa koje žive na Kosovu.

"Ubijte Ši***ra", "Kosovo ćemo oprati krvlju", "Kosovo je Srbija", "Šip****ma će biti tijesno", to je navodno Jovanović govorio na Gazimestanu, a tužilac je krivicom smatrao i to što je podizao tri prsta.

Jovanović je na suđenju rekao da se ne osjeća krivim i dodao da ne mrzi nijedan narod.

Suđenje Jovanoviću bilo je zakazano po hitnom postupku, a svjedoci odbrane i Jovanovića, nemarnošću sudske administracije, nisu dobili pozive za pojavljivanje, prenio je ranije portal RTS-a.

Poslije suđenja, branilac Jovanovića, advokatica Jovana Filipović, rekla je da svjedoci odbrane nisu pristupili sudu jer je poziv dostavljen njoj kao braniocu, a ne njima u Podgorici.

"Nisu pristupili ročištu zbog neažurnosti suda. Kako bi ubrzali postupak, svjedoci su dali ovjerene pisane izjave, ali sud nije želio da ih prihvati. Najprije je rečeno da će ih pozvati putem Zuma, ali ni to nije urađeno, pa je odbrana time ostala uskraćena", istakla je tada Filipović.

Napomenula je da svjedoci koje je odredio tužilac ni u jednom trenutku nisu potvrdili navode iz optužnice.

"Iako smo više puta pokušavali da ih pitanjima natjeramo da kažu riječi 'ubijte Šip***a', 'Kosovo ćemo oprati krvlju', 'Kosovo je Srbija', koje je navelo tužilaštvo, iako su rekli da znaju srpski jezik, oni to nisu učinili, nisu potvrdili, što dovodi u sumnju nepristrasnost svjedoka i objektivnost prilikom iskaza", dodala je Filipović.

Tada je kazala kako očekuje da će sud postupiti po zakonu, na osnovu dokaza i osloboditi Jovanovića jer, navodi, "ne postoje materijalni dokazi, i da bi svaka druga odluka bila u suprotnosti sa zakonom".