Traže Duševića, policija znala za magacin dvije godine?

Nadležni pronašli više od 270 paketa cigareta i veliku količinu rezanog duvana spremnih za šverc u Botunu, kod Podgorice, izvor “Vijesti” tvrdi da je policija imala operativna saznanja o magacinu, ali da bivše rukovodstvo nije bilo ažurno po tom pitanju

45348 pregleda 312 reakcija 27 komentar(a)
Policija upala u magacin u Botunu, Foto: Luka Zeković
Policija upala u magacin u Botunu, Foto: Luka Zeković

Policija nije juče pronašla Roberta Duševića, navodnog zakupca magacina u Botunu u kom je pronađena velika količina rezanog duvana i nekoliko stotina paketa cigareta spremniih za plasman na crno tržište.

To su “Vijestima” nezvanično kazali iz Uprave policije, objasnivši da je kuća Duševića u Tuzima pretresena nakon višesatnog pretresa magacina fabrike stolarije “Bambis” u Botunu.

Prema saznanjima “Vijesti”, tamo je pronađeno više od 270 paketa cigareta spremnih za šverc, a Dušević je u bjekstvu.

Juče ranije “Vijestima” je rečeno da su službenici Uprave prihoda i carina, na bazi operativnih informacija, sa policijskim inspektorima upali u magacin.

Prema njihovim informacijama, prostor koji je iznajmio Duševića u vlasništvu je njegovog rođaka, Tuzanina L.D. koji je od ranije poznat pravosudnim organima.

Jedan od izvora kazao je da su velika količina rezanog duvana spremnog za pakovanje i cigareta u vlasništvu osoba povezanih sa mojkovačkim klanom.

Isti sagovornik rekao je da je operativna informacija da se u Botunu pakuju cigarete policiji dostavljena prije skoro dvije godine, ali da bivše rukovodstvo nije bilo ažurno po tom pitanju.

Mojkovački klan godinama se povezuje s navodnim švercom enormno velikih količina cigareta. Te navode provjeravalo je i tužilaštvo, ali su dokazi “emigrirali”.

Uprava policije ni Uprava prihoda i carina nisu se juče zvanično oglašavale, ali je URA na čijem čelu je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštila da je izvedena akcija dogovorena na sjednici Biroa za operativnu koordinaciju (BOK).

Na poslednjoj sjednici BOK-a kojim rukovodi koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović donijeta je odluka da se krene u žestok obračun sa švercom cigareta i organizovanim kriminalnim grupama koje stoje iza toga.

Sagovornik “Vijesti” iz bezbjednosnog sektora rekao je da je akcija u Botunu uslijedila nakon što su inspektori Uprave prihoda i carina, kojom rukovodi Aleksandar Damjanović, dan ranije počeli da češljaju Novi duvanski kombinat u Podgorici.

Abazović, koji mjesecima najavljuje obračun sa švercerima cigareta, prije tri dana rekao je “Vijestima” da je upravo Damjanović, na sjednici BOK-a održanoj sredinom sedmice, tražio češću kontrolu Novog duvanskog kombinata koji se nalazi u slobodnoj carinskoj zoni.

”Veoma sam zahvalan direktoru UPC Aleksandru Damjanoviću jer su njegova ažurnost i kadrovske promjene koje je napravio odmah rezultirale otkrivanjem nelegalnih aktivnosti. Službenici UPC već po njegovom nalogu kontrolišu poslovanje Novog duvanskog kombinata zbog sumnji da se i tamo obavljaju nelegalne aktivnosti”, rekao je Abazović.

On je dodao da ne može nikoga da optuži bez dokaza, ali da ponašanje menadžmenta te kompanije nije kako treba.

Na istoj sjednici dogovoreno je da se Vladi predloži da zabrani skladištenje duvanskih proizvoda u Luci Bar.

Vlada je to i učinila, obrazlažući da to rade zbog sprečavanja mogućeg rizika po bezbjednost države: “Zabranjuje se smještanje radi skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji slobodne zone Luka Bar, na način što se neće zaključivati ugovori o obavljanju djelatnosti... niti produžavati zaključeni ugovori o obavljanju djelatnosti u slobodnoj zoni Luka Bar, čiji je predmet skladištenje duvanskih proizvoda. Smještanjem radi skladištenja smatra se svako zadržavanje duvanskih proizvoda na teritoriji slobodne zone Luke Bar, osim pretovara u skladu sa članom 176 stav 6 Carinskog zakona”.

U analizi koja je prethodila takvoj Vladinoj odluci pobrojane su kompanije koje se bave skladištenjem cigareta i duvanskih proizvoda.

URA: Niko nije jači od države

Nakon što su istražitelji upali u magacin u Botunu iz GP URA su saopštili da je u pitanju nastavak intenzivnih aktivnosti na suzbijanju šverca, poručujući da niko nije jači od države.

”Nakon što je Vlada Crne Gore zabranila skladištenje cigareta u slobodnoj zoni Luka Bar i naložila nadležnim institucijama da drastično pojačaju kontrole i carinski nadzor, u današnjoj akciji Uprava carina i prihoda je uz asistenciju Uprave policije otkrila mini-proizvodni pogon i velike zalihe cigareta za nelegalno tržište u podgoričkom selu Botun. Postupajući na bazi operativnih informacija, Uprave prihoda i carina i Uprava policije su jutros izvršili upad u magacin u Botunu u kojem je nađena velika koliičina rezanog duvana i veliki broj paketa cigareta spremnih za plasman na crno tržište. Juče su pripadnici istih Uprava carinski nadzor izvršili i u slobodnoj zoni Novi duvanski kombinat, a riječ je o nastavku nikada snažnijih aktivnosti državnih organa, ranije dogovorenih na sjednicama BOK-a”.

Bonus video: