Prijetnje Borovinić Bojović povezuju sa reformom zdravstva

Policijski inspektori utvrdili su ranije da joj je prijećeno iz inostranstva, zbog čega su u tom slučaju tražili i pomoć jedne partnerske službe iz Evrope, potvrđeno je “Vijestima”.

16678 pregleda 172 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Danilovgradska policija je nedavno uhapsila albanskog državljanina koji je duže od deset minuta snimao porodičnu kuću ministarke Jelene Borovinić-Bojović u tom gradu, saznaju “Vijesti”.

Prema istom izvoru na snimku, koji je taj muškarac poslao preko Whatsappa na broj registrovan u Skadru, vide se i djeca ministarke, koja su bila u dvorištu kuće.

On neće krivično odgovarati, jer se branio time da je, kao građevinski radnik, snimao dvorište koje mu se svidjelo, kako bi i svoje slično uredio.

”Vijestima” nije poznato da li je crnogorska policija sa kolegama u Skadru provjeravala ko je vlasnik broja na koji je stigao snimak.

Policijski inspektori utvrdili su ranije da joj je prijećeno iz inostranstva, zbog čega su u tom slučaju tražili i pomoć jedne partnerske službe iz Evrope, potvrđeno je “Vijestima”.

Borovinić Bojović od februara dobija prijetnje, a od sredine aprila policija je danonoćno obezbjeđuje.

Iz kabineta Borovinić-Bojović su “Vijestima” na pitanja ko i zbog čega prijeti ministarki odgovorili da “uprkos prijetnjama koje dobija više neće biti monopola u zdravstvu”.

”Podsjećamo i neumorno ponavljamo i zbog dobronamjernih koji se ne mogu prebrojati i zbog onih drugih koje nećemo kvalifikovati - nikakve prijetnje, u ma kom obliku dolazile, direktnom ili posrednom, sa najnižih ili nekih malo viših instanci, neće je uplašiti, a posebno je neće odvratiti od nauma, da za dobrobiti građana Crne Gore, reformiše zdravstveni sistem. Naprotiv. Takve poruke, premda nikad nije bilo nikakve sumnje, dodatno uvjeravaju u ispravnost jedinih načela koji garantuju čist obraz i čist posao: transparentnost i nulta korupcija. Monopola u zdravstvu više neće biti. Nakon Odluke o mreži, uslijediće još jedna odlična vijest za državu i građane”, piše u odgovoru iz kabineta u kom se naglašava da je to odgovor ministarke.

Borovinić Bojović je prijetnje pominjala i prošle nedjelje, kada je javnost uzburkala Odluka Vlade o novoj mreži zdravstvenih ustanova, u kojoj će biti samo one čiji osnivač je država, a zbog čega su tražili i njeno kontrolno saslušanje.

Tada je saopštila da će sada, umjesto samo nekoliko, građani moći da biraju između više desetina privatnih ustanova, kada javni zdravstveni sistem nije u prilici da reaguje u propisanom roku.

Ona je poručila i da se “monopol u zdravstvenom sistemu na sreću države i građana razbija”, naglasivši da će se ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama zaključivati samo na osnovu javnog poziva.

”Najbolji će dobijati posao. Prijetnje su uzaludne, one me ne mogu uplašiti. Naprotiv, dodatno motivišu i dokazuju da smo na pravom putu da sačuvamo i javno zdravlje i javni zdravstveni sistem, naravno, u saradnji sa privatnicima koji ne traže veze već su spremni da se takmiče na tržištu i da se izbore za svoje mjesto... Svim privatnicima, posebno onima koji do sada nijesu imali priliku, a koji rade po tržišnim pravilima, pružamo ruku da bismo zdravstveni sistem Crne Gore konačno podigli na viši nivo. Oni koji su do sad jedini bili povlašćeni imaju mogućnost da ostanu u sistemu ako to žele”.

Nakon pomenute Vladine odluke, iz opozicionog DPS-a su poručili da je donesena na štetu pacijenata i da je samo još jedan u nizu dokaza o nesposobnosti Borovinić Bojović da donosi važne odluke u oblasti zdravstvene politike.

Bonus video: