Tri godine zatvora za prijetnje novinarima

"Novinarska profesija je stub demokatskog društva kojem težimo i svako njihovo ugrožavanje u vršenju njihove djelatnosti predstavlja ozbiljno kršenje slobode govora kao ustavne kategorije"

10301 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Prave Crne Gore saopštili su da najoštrije osuđuju prijetnje novinarki Nezavisnog dnevnika “Vijesti” Jeleni Jovanović, od “pritvorenika i člana zloglasne kriminalne grupe Maria Miloševića, iznijete posredstvom njegovog branioca advokatice Natalije Karadžić, ugrožavajući tako direktno njenu bezbjednost, kao i njene porodice”.

Jovanović je 28. jula podnijela krivičnu prijavu protiv Miloševića i Karadžić. To je učinila nakon što je Karadžić na službenu mejl adresu novinarke i redakcije hronike u kojoj radi, poslala mejl koji je nazvala demantom, a u kome osumnjičeni za izvršenje dva ubistva navodi gdje novinarka stanuje, insinuirajući da Jovanović stan otplaćuje pišući tekstove o njemu. Novinarka, koja je svjedok ubistva za koje tužilaštvo sumnjiči Miloševića, navode iz “reagovanja” protumačila je kao ozbiljne prijetnje i pokušaj zastrašivanja i diskreditacije jer informacija o tome gdje stanuje nije javna.

”Ovakvi primjeri prijetnji novinarima ukazuju na neophodnost i hitnost izmjena i dopuna krivičnog zakonika u dijelu odredbi koje se odnose na povredu slobode govora i javnog istupanja. Novinarska profesija je stub demokatskog društva kojem težimo i svako njihovo ugrožavanje u vršenju njihove djelatnosti predstavlja ozbiljno kršenje slobode govora kao ustavne kategorije. S tim u vezi, Prava Crna Gora je još 23. jula 2021. godine podnijela Predlog Skupštini Crne Gore o izmjenama i dopunama gore pomenutog zakona”, saopštio je Dejan Dašić iz Prave Crne Gore.

On je dodao da, cijeneći ozbiljnost situacije u kojoj se kao društvo nalazimo i sve učestalije prijetnje, ucjene, napade na novinare, Prava još jednom afirmiše da novinari treba da imaju posebnu zaštitu:

”Te da svako ugrožavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka bude kažnjivo strogom zatvorskom kaznom do tri godine”.

Dašić
Dašićfoto: Prava Crna Gora

”Predloženim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje su ušle u skupštinsku proceduru, u jednom od predloženih članova, Prava Crna Gora želi da apostofira da svaki napad ili prijetnja novinaru u vršenju profesionalnih zadataka, bude kažnjiva zatvorom do tri godine. Imajući u vidu brojne neriješene slučajeve napada na novinare i neriješena ubistva, kao što je slučaj ubistva Duška Jovanovića, prepoznajemo potrebu i podržavamo inicijativu devet NVO koje se bave radom medija i zaštitom novinara za izmjenu Krivičnog zakonika u dijelu koji se odnosi na napade na novinare. Prema Svjetskom indeksu slobode medija Crna Gora se nalazi na 104. mjestu, najgore je rangirana od svih zemalja regiona. S obzirom na ovakvu situaciju, postoji realna potreba da sve partije pokažu političku volju za jačanje medijskih sloboda upravo kroz unapređivanje uslova pod kojima će novinari nesmetano obavljati svoje profesionalne dužnosti”, zaključio je Dašić.

Dan ranije predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji, nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija Mihailo Jovović ocijenio je da je nedopustivo da osumnjičeni kriminalac i njegova advokatica u demokratskom društvu pomisle da pošalju pismo kakvo su poslali bilo kom novinaru, a kamoli da to urade novinarki koja je i svjedok ubistva za koje je jedno od njih osumnjičeno.

Jovović je istakao da je posebno skandalozno da advokatica, koja je trebalo da zna da potencijalno učestvuje u krivičnom djelu, sa svog mejla šalje ovakve poruke.

”Prijetnje novinarima od bilo koga, a pogotovo od kriminalaca i njihovih pomagača, imaju za cilj da ih spriječe u izvještavanju u javnom interesu, pa predložene izmjene Krivičnog zakona treba hitno usvojiti kako bi im se osigurala dodatna zaštita. U ovom slučaju, prijetnje novinarki Jovanović moguće je okarakterisati i kao pokušaj zastrašivanja svjedoka”, rekao je Jovović ranije.

Advokatica Karadžić pred policijskim inspektorima ispričala je da je dobila pismo od svog klijenta Miloševića, koje je sredila i proslijedila novinarki i redakciji hronike, objavile su ranije “Vijesti” nezvanično.

Ona navodno nije pokazala originalni “demanti” Miloševića, koji je samo “sredila”, niti je objasnila kako joj je taj pritvorenik dostavio pismo.

”Vijesti” su od Agencije za nacionalnu bezbjednost tražile procjenu bezbjednosti za Jovanović, a hitnu procjenu od nadležnih je tražio i Sindikat medija

Bonus video: