nakon podnijete krivične prijave

DPNCG: Policija zatražila procjenu bezbjednosti novinarke Jovanović

Iz policije navode da postupaju prioritetno u odnosu na prijavu novinarke, te da je sa njom upoznat i nadležni tužilac po čijim nalozima i instrukcijama službenici Uprave policije i postupaju

10206 pregleda 3 komentar(a)

Nakon što je novinarka "Vijesti" Jelena Jovanović podnijela krivičnu prijavu zbog straha da joj je ugrožena bezbjednost od strane Marija Miloševića, koji se nalazi u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, zatražena je procjena njene bezbjednosti.

„Nadležnom organu upućen je zahtjev za izradu i dostavljanje bezbjednosne procjene stepena ugroženosti ovog lica“, kazali su iz Uprave policije odgovarajući na upit Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) kojim su zatražili informaciju da li rade procjenu bezbjednosti novinarke.

Iz policije navode da postupaju prioritetno u odnosu na prijavu novinarke, te da je sa njom upoznat i nadležni tužilac po čijim nalozima i instrukcijama službenici Uprave policije i postupaju, dodaju iz DPNCG.

Jovanović je prvobitno 28. jula podnijela krivičnu prijavu protiv Miloševića i njegove advokatice Natalije Karadžić, nakon što joj je advokatica na službenu e-mail adresu dostavila “reagovanje”.

Novinarka, koja je svjedok ubistva za koje tužilaštvo sumnjiči Miloševića, navode iz “reagovanja” protumačila je kao ozbiljne prijetnje i pokušaj zastrašivanja i diskreditacije, jer su oni sadržali i informaciju o tome gdje stanuje, a koja nije javna.

DPNCG je u obraćanju Upravi policije izrazilo bojazan da indirektna prijetnja novinarki ima veze upravo i sa pokušajem njenog zastrašivanja kao svjedoka ubistva.

Iz Uprave policije nisu saopštili da li je Milošević saslušan ovim povodom, navode iz DPNCG.

Pozvali su nadležne državne organe da u najkraćem vremenskom roku utvrde sve okolnosti ovog događaja, te da se novinarki obezbijedi potpuna zaštita kako bi nastavila da obavlja posao u javnom interesu.