BOK provjerava veze policajaca i kavčana

Da li je i zbog čega Petar Lazović, koji je zaposlen u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), redovno održavao kontakte sa jednim od navodnih šefova kavačkog klana Radojem Zvicerom

38354 pregleda 61 reakcija 27 komentar(a)
Radoje Zvicer, Foto: Detektiv info
Radoje Zvicer, Foto: Detektiv info

Biro za operativnu koordinaciju (BOK) provjerava veze nekadašnjih visokih funkcionera javne i tajne policije sa vrhuškom kavačkog kriminalnog klana, njihovo eventualno učešće u zaštiti te organizovane kriminalne grupe i njihovim prljavim poslovima.

To je juče “Vijestima” rekao izvor iz bezbjednosnih službi, navodeći da su informacije o povezanosti te organizovane kriminalne grupe i doskorašnjih policijskih funkcionera u bezbjednosnim krugovima poznate odavno.

On je dodao i da provjeravaju da li je, eventualno, neko od ranijih visokopozicioniranih policijskih funcionera bio na liniji sa ostalim kriminalnim klanovima.

”Nije nova informacija da je dio onih koji bi trebalo biti u službi građana i čija misija je da služe narodu i štite ga, povezan sa okorjelim kriminalcima, ali do sada nije imao ko da je provjerava. Iako su provjeravali te navode radili su to na način da se ne otkriju njihove veze, jer je, u pojedinim slučajevima, trebalo da provjeravaju sami sebe”, kazao je sagovornik Vijesti.

On je potvrdio medijske navode da crnogorski istražitelji provjeravaju da li je i zbog čega Petar Lazović, koji je zaposlen u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), redovno održavao kontakte sa jednim od navodnih šefova kavačkog klana Radojem Zvicerom i praktično mu čuvao leđa.

Petar Lazović je sin doskorašnjeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zorana Lazovića.

Sagovornik “Vijesti” iz crnogorskog bezbjednosnog sektora rekao je da je zahvaljući Lazovićima krajem januara ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru Zvicerovim saradnicima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Nova.rs objavila je da to nije nova informacija, ali da su pred crnogorskim istražiteljima sada novi dokazi - “Koji će potvrditi ove sumnje i, nadamo se, privesti pravdi sve one koji su na bilo koji način učestvovali u kriminalnim aktivnostima takozvanog kavačkog klana”.

Informacija da je Belivuku u januaru ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru saopštena je i početkom maja na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu tokom koje je kontrolno saslušan potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović.

Predsjednik tog skupštinskog tijela Milan Knežević tada je Abazovića pitao o ukidanju zabrane ulaska Belivuku.

”Belivuku je stavljena zabrana 2018. godine, skinuta je u januaru 2020. godine. Pretpostavljamo ko je skinuo zabranu. Mislim da Vi manje više znate ko se bavio tim, pominjali ste te ljude”, rekao je tada Abazović.

Kneževića je zanimalo i da Abazović pred Odborom odgovori ima li operativna saznanja da je sin Zorana Lazovića, Petar, zaposlen u ANB-u, redovno održavao kontakte sa jednim od navnih šefova kavačkog klana Radojem Zvicerom i da li je njihov odnos u korelaciji sa Zvicerovim napuštanjem Crne Gore prilikom hapšenja članova kriminalne grupe.

“Sin Zorana Lazovića i Radoje Zvicer... Imamo neka saznanja za komunikaciju, pa nijesu daleko od vaših saznanja, ali ne bih sada da ih dijelim. Nemam informacije da su se Zoran Lazović, Petar Lazović, Enis Baković i Branislav Brano Mićunović sastali u jednom podgoričkom lokalu”, odgovorio je Abazović, upitan i ima li informacije da se ta četvorka sastala u jednom podgoričkom lokalu na dan kada su uhapšeni članovi kavačke kriminalne grupe pušteni na slobodu - 23. aprila.

Bonus video: