Kneževićeva odbrana: Postupak raspisivanja potjernice za Mijatović bio nezakonit

Advokat navodi da je Milatović bila zaposlena u Atlas banci, ali da "nikakve krivične odgovornosti sa njene strane sigurno nema", niti da je "činila inkriminisane radnje koje joj stavljaju na teret"

7571 pregleda 6 komentar(a)
Knežević, Foto: Savo Prelević
Knežević, Foto: Savo Prelević

Državljanka Srbije Svetlana Mijatović koja je, po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica, uhapšena prije nekoliko dana na beogradskom aerodromu, sestra je supruge biznismena Duška Kneževića.

To je danas saopštio Kneževićev advokat Zdravko Đukanović, koji tvrdi da je postupak raspisivanja potjernice za Mijatović bio nezakonit. Navodi da je Milatović bila zaposlena u Atlas banci, ali da "nikakve krivične odgovornosti sa njene strane sigurno nema", niti da je "činila inkriminisane radnje koje joj stavljaju na teret."

Đukanović je rekao da je Mijatović uhapšena shodno bilateralnom ugovoru koji postoji između Crne Gore i Srbije.

"Međutim, sam postupak raspisivanja potjernice je nezakonit i Svetlana Mijatović je jedno od lica koje je prethodni režim inkriminisao, pokušavajući na taj način da izvrši pritisak na Duška Kneževića ne bi li se predao nadležnim organima. Naime, Dejan Sekulić, kum Duška Kneževića, je uhapšen prije dvije godine isto tako što je nama kao braniocima iz SDT-a u Podgorici obećano da on treba samo da dođe iz Beograda u Podgoricu da da iskaz, ali je on nakon dolaska, na prevaru, zloupotrebom poverenja, priveden i držan nekoliko mjeseci u pritvoru. Takav je bio plan i za Svetlanu Mijatović koja je rođena sestra supruge Duška Kneževića", navodi Đukanović.

Imajući u vidu ta dešavanja, kako je kazao, nisu mogli da pristanu da prave isti dogovor da bi se Mijatović našla u Spužu. "I na taj način smo odustali od takve vrste razgovora, radi njenog saslušanja, a nakon toga državni organi Crne Gore su raspisali međunarodnu potjernicu."

Đukanović je kazao da će odbrana Kneževića preuzeti sve zakonom predviđene radnje da bi se potjernica po kojoj je Mijatović privedena stavi van snage. Ona se trenutno nalazi u kućnom pritvoru, a na osnovu odluke Višeg suda u Beogradu.

"Pored navedenog, želimo posebno da naglasimo da nije bilo nikakve intenzivne međunarodne saradnje niti sa međunarodnim partnerima iz evropskih zemalja, niti Republike Srbije koja po navodima Uprave policije na kraju rezultiralo njenim lociranjem i lišenjem slobode. Svetlana Mijatović je neosuđivano lice, protiv nje nikad nije vođen krivični postupak i normalno živi i radi u Beogradu, ona je srpska državljanka, a privedena je na beogradskom aerodromu Nikola Tesla", dodaje advokat.

Kazao je kako smatraju da je nakon godinu dana od demokratskih promjena u Crnoj Gori neophodno da se na jedan zakonit, ozbiljan, razborit i temeljan način ispitaju optužnice kako protiv Duška Kneževića, tako i protiv članova njegove porodice koje su, ocjenjuje Đukanović, raspisivane "na jedan 'gestapovski' način" od strane glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. "A za koje smo već nekoliko puta naglasili, a i crnogorska javnost je sa tim upoznata da su sve potjernice koje je raspisalo crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo od strane Komisije za kontrolu Interpola stavljene van snage".

"U obrazloženju odluke drugostepene Komisije za žalbe Interpola stoji da je razlog za ukidanje Interpolovih potjernica protiv Duška Kneževića to što su one 'politički motivisane' i zato što je on 'očigledno žrtva političkog progona izvršne vlasti'. Mi kao branioci očekujemo, da u skladu sa zakonom, i ove preostale potjernice koje su na snazi budu stavljene van snage, a da se u krivičnom postupku utvrdi postojanje eventualne krivične odgovornosti", zaključuje Đukanović.

Bonus video: