sumnja se na krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora

Optužni predlog protiv Lakićević Đuranović: Pod svojim imenom djelimično objavila tuđe djelo?

"Okrivljenoj se stavlja na teret da je pod svojim imenom djelimično objavila tuđe autorsko djelo, na osnovu čega je birana u nastavno-naučno zvanje"

32133 pregleda 88 reakcija 25 komentar(a)
Lakićević Đuranović, Foto: Savo Prelević
Lakićević Đuranović, Foto: Savo Prelević

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je Osnovnom sudu u Podgorici, podnijelo optužni predlog protiv suspendovane vanredne profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović za krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora, za koje je propisana kazna zatvora do četiri godine.

"Okrivljenoj se stavlja na teret da je pod svojim imenom djelimično objavila tuđe autorsko djelo, na osnovu čega je birana u nastavno-naučno zvanje, jer je, na naučnom skupu, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 25. oktobra 2014. godine, javno izložila kao svoj rad sa naslovom "Jedinstveni institucionalni okvir Evropske Unije" i u procentu od 98%, a bez njegove dozvole, učinila dostupnim javnosti djelove istoimenog diplomskog rada oštećenog D.S., koji ga je, pod njenim mentorstvom, odbranio na Međunarodno-pravnom smjeru Specijalističkih studija na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, da bi, 25. decembra 2018.godine, i na osnovu tog rada, bila izabrana u zvanje vanrednog profesora Pravnog fakulteta, za oblast Međunarodno-pravnu", navodi se u saopštenju Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici koje potpisuje Vukas Radonjić, državni tužilac i portparol.