SNP Pljevlja pozvala SDT da pokrene postupak protiv Brkovića

Ističu da je Brković, obećavao višemilionske investicije u Pljevljima i čuvanje radna mjesta u „Vektri-Jakić“, a da je vrijeme pokazalo da je od toga ništa nije ostvareno

4899 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Socijalistička narodna partija pozvala je Specijalno državno tužilaštvo da pokrene postupak protiv pritvorenog crnogorskog biznismena Dragana Brkovića “za sve malverzacije i štete koje je nanio pljevaljskim prirodnim resursima” I Opštini Pljevlja kojoj je ostavo dužan više miliona eura po osnovu neplaćenih poreza.

"Dragan Brković prodavac auto djelova je u eri privatizacije za veoma kratko vrijeme stekao ogromno bogastvo na način što je na osnovu kumovkih i prijateljskih veza uzeo stotine miliona eura kredita, zauzeo stotine hiljada kubikašuma, desetine hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Postao je vlasnik od „Vektre Montenergo“ do „Vektre-Jakić“, a privatizovao je nekoliko firmi među kojima je i Korporacija Jakić. Značajno mjesto u dugom nizu loših privatizacija u Crnoj Gori upravo zauzima primjer nekad čuvenog Šumsko Industrijskog kombinata „Velimir-Jakić“ u Pljevljima, kada je ta kompanija došla u ruke Brkovića“, navodi se u saopštenju Opštinskog odbora SNP-a u Pljevljima.

Ističu da je Brković, obećavao višemilionske investicije u Pljevljima i čuvanje radna mjesta u „Vektri-Jakić“, a da je vrijeme pokazalo da je od toga ništa nije ostvareno.

"Zaposlene je doveo do ruba siromaštva, ugrozio njihovu egzistenciju i egzistenciju njihovih porodica. Nekadašnji radnici „Vektra-Jakić“ kojima se duguje 18 plata kojii pored pravosnažnih sudskih presuda ne mogu da se naplate svojapotraživanja. Ovim putem pozdravljamo aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva koje sprovodi protiv kontraverznog bizmismena DraganaBrkovića i njegovih sinova. SDT im na teret stavlja da su izvršili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca”, ističu u SNP-u.

Brković je, podsjećaju iz te partije 2008.godine kupio i “Optel” u Pljevljima za 2,1 miliona eura I umjesto obećanih ulaganja u fabrici ostavio i opustošene hale, polomljene prozore I otrovne hemikalije koje su bile dostupne građanima.

“Ovakvo stanje je slika “Optel-Vektre”, nekada jednog od najuspješnijih pljevaljskih preduzeća, a sve zahvaljujući lošoj privatizaciji od strane DPS tajkuna. Brković je od lokalne samouprave u Pljevljima profitirao i na rentiranju poslovnog prostora. Nepoštovanje koncesionih ugovora,neisplaćene zarade radnicima, lažna obećanja i višemilionska neizmirena dugovanja prema opštini Pljevlja su rezultat nezakonitog poslovanja Brkovića na teritoriji Opštine Pljevlja i više nego dovoljan razlog da se SDT pozabavi Brkovićevim “vizionarstvom” u Pljevljima”, saopštili sui z SNP-a.

I predsjednik Opštinskog odbora Nove Milan Lekić tvrdi da je Vektra više godine na teritoriji pljevaljske opštine, poslovala mimo svih zakonskih okvira i elementarno uspješnog poslovanja.

On smatra da bi zbog toka tužilatvo trebalod a procesuira Brkovića.

“Stotine naših sugrađana, zajedno sa svojim porodicama, na očigled cjelokupne crnogorske javnosti, tužilaštva i sudova, godinama unazad, bilo je izloženo neviđenom mrcvarenju i nepravdi. Bez plata, elementarne sigurnosti i života dostojnog jednog radnika u XXI vijeku, posmatrali su kako bahati Đukanovićev kum arči pljevaljske resurse i fabrike koje su stvarale generacije, pritom, ispoljavajući nezapamćen nivo arogancije. Nekontrolisana sječa i devastacija pljevaljskih šuma, štetni koncesioni ugovori koji su sklapani mimo svake poslovne logike i svijesti o zaštiti državnih resursa, neisplaćene zarade radnicima i višemilionska neizmirena dugovanja prema državi i Opštini Pljevlja, predstavljaju bilans Brkovićeve poslovne hajdučije, zbog koje će neko morati da odgovara”, kazao je Lekić.

Tvrdi I da je Brković “različitim mahinacijama, uspio za bagatelni iznos, da kupi i jedinu fabriku elektronike u Crnoj Gori, u kojoj je radilo preko 40 inženjera”.

“U njegovo vlasništvo prešle su i mnoge mašine, skupocijena oprema i ogroman kompleks zemljišta koji se nalazi, praktično, u gradskoj zoni. Danas, čuvena „Vojna fabrika“ predstavlja gradsko ruglo i više liči na ratom razoreno područje, nego na nekadašnji uspješni proizvodni kompleks, po kome su Pljevlja bila prepoznatljiva. Na meti Brkovićeve poslovne gramzivosti našao se i „Građevinar“. Riječ je o, svojevremeno, jedinoj građevinskoj firmi u Crnoj Gori koja je imala zatvoren krug djelatnosti u građevinarstvu – od proizvodnje građevinskog materijala do visokogradnje. Ironijom sudbine, danas je u nekadašnjem sjedištu Građevinara smješteno Osnovno državno tužilaštvo, pa eto i simboličnog povoda državnim organima da konačno preduzmu konkretne i jasne aktivnosti po ovom pitanju”, rekao je Lekić.

Nova srpska demokratija, tvrdi Lekić. “u više navrata argumentovano je tretirala Brkovićev poslovni vandalizam u Pljevljima” .

“Međutim, nadležni državni organi su ćutali. Ćutao je i DPS, kao njegova matična ideološko-politička baza, iz koje je crpio sav svoj uticaj. Ćutali su i kada je, usljed naleta svoje arogancije, na najvulgarniji mogući način vrijeđao i nekadašnjeg predsjednika Opštine Mirka Đačića, prišivajući za njegovu ličnost toliko skandaloznih epiteta koje su dobro zapamtili svi naši sugrađani, a koje mi ovoga puta, iz pijeteta prema jednoj posrnuloj, neuspješnoj i sada već bivšoj političkoj priči u Pljevljima - nećemo navoditi”, naveo je Lekić na kraju saopštenja.

Bonus video: