Kavaja ucijenjen da švercuje kokain

Izrečena i posljednja presuda protiv članova posade kontejnerskog broda “MSC Gayane”, na kojem je prije više od dvije godine u Filadelfiji zaplijenjeno rekordnih 20 tona droge

38438 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Minule sedmice u Americi je okončan proces protiv članova posade kontejnerskog broda “MSC Gayane”, na kojem je prije više od dvije godine, u Filadelfiji zaplijenjeno rekordnih 20 tona kokaina u vrijednosti od milijardu dolara - osam pomoraca osuđeno je na dugotrajne zatvorske kazne, a poslednji optuženi, Aleksandar Kavaja (28), osuđen je minulog utorka na sedam godina i četiri mjeseca zatvora.

Kavaja je federalnom sudiji rekao da nije imao drugog izbora nego da učestvuje u švercu kokaina, ili da rizikuje da ga ubije veoma opasni kartel, objavio je portal freightwaves.com.

Navode da je Kavajin sudski zapisnik sadržavao posebno vrijedan podnesak - nezapečaćeni izvještaj Vladine istrage koji daje najdetaljniju sliku o tome kako je funkcionisala operacija krijumčarenja.

”Sundayworld” prenosi da je Kavaja u sudnici ispričao da ga je, pet dana prije nego je otplovio na “MSC Gayane”, jedan čovjek satjerao u ćošak u jednom kafiću u Crnoj Gori - da mu nije rekao svoje ime, ali jeste naglasio Kavaji da zna ko je i gdje mu živi porodica. Dao mu je navodno mobilni telefon i rečeno mu je da bi ga jednom na moru trebao upotrijebiti za koordinaciju s dobavljačima kokaina u Južnoj Americi, koji će se sastati s brodom na njegovom putovanju.

”A onda je otišao misteriozno kao što je i stigao, zastavši samo da bi mu uputio prijeteće upozorenje: ‘Sad ćeš raditi za nas’.”, piše u njihovom izvještaju.

Kavajin advokat Andres Jalon pitao je u sudnici kakav je nakon toga bio Kavajin izbor: “Ako ne uđe na brod ili ode da prijavi, biće ubijen. Ako odbije saradnju dok su na moru, biće bačen preko ograde”.

Od kada je 17. juna 2019. godine zaplijenjena ta pošiljka, bilo je nejasno kako se tolika količina kokaina “ušunjala” na brod dok je plovio na moru, a ne u luci i kako veći dio posade i kapetan, nijesu znali što se događa. Isti portal postavlja i pitanje koji su mnogi njima postavljali - kako su kriminalci znali u koje kontejnere treba sakriti kokain kako se droga ne bi istovarila u pogrešnoj luci i da li je toj operaciji prethodila neka uspješna.

Pojašnjeno je da Vladin izvještaj o istrazi, zajedno s dodatnim dokumentima iz sudskih spisa Kavaje i drugih nedavno osuđenih članova posade, daje više odgovora.

Američki mediji prenose da je četvoricu članova posade, prije nego su se ukrcali na “MSC Gayane”, regrutovala kriminalna organizacija u Crnoj Gori:

”Glavni je bio Boško Marković, osuđen na sedam godina, drugi Ivan Đurašević osuđen na šest godina i šest mjeseci, potom inženjerski kadet Nenad Ilić koji je osuđen na sedam godina zatvora i električar Kavaja osuđen na sedam godina i četiri mjeseca zatvora. Kavaja se pridružio plovilu u Antverpenu u Belgiji, krajem aprila 2019. Rekao je da su mu prije ukrcavanja, ‘pojedinci koji su znali za njegovo predstojeće putovanje prišli ispred kafića u Crnoj Gori’ i angažovali ga u operaciji”.

Piše da su Marković, Đurašević, Ilić i Kavaja dok su brodom “MSC Gayane” plovili morem koristili kriptovane telefone za komunikaciju sa saučesnicima koji su bili na kopnu.

Pojašnjeno je da su njih četvorica za krijumčarenje “uposlila” i četiri dodatna člana posade, nakon što je brod isplovio iz Evrope - inženjera Vladimira Pendu koji je osuđen na četiri godine i 10 mjeseci i Stefana Bojevića, Laauli Pulu i Fonofaavae Tiasaga koji su osuđeni do pet godina.

Od 22 člana posade, više od trećine priznalo je da je uključeno u operaciju i osuđeni su.

Tužioci su bili neodređeni u vezi s umiješanošću bilo kojeg od ostalih 14 pomoraca, obrazlažući da je bilo uključeno “najmanje osam članova posade”, ali da nije bilo dovoljno dokaza da se optuže kapetan ili drugi članovi posade.

Mediji u Americi objavili su nove detalje iz istrage - da su velikom kontejnerašu, koji je putovao preko Atlantika, kroz Panamski kanal i niz zapadnu obalu Južne Amerike, nakon što je prešao kanal, u Pacifiku, noću u više navrata sretali gliseri.

Krijumčari u gliserima natovarili su torbe za punjenje kokainskih cigli u mreže koje je dizalica podigla na brodsku krmu, a koja se koristi za utovar skladišta.

Ilić je navodno upravljao dizalicom, Penda, Bojević, Pulu i Tiasaga istovarili su torbe i pomogli da se droga sakrije pored legalnog tereta u kontejnerima.

Marković, koji je bio zadužen za plan tereta i znao koji će se kontejneri iskrcati u kojim lukama i Đurašević, bili su optuženi za obavljanje stražarske dužnosti.

U podnesku o Kavajinoj kazni piše da je njegova uloga bila “prenositi informacije organizatorima na kopnu, putem kriptovanih telefona, o tome koji kontejneri idu na koje lokacije”.

Pojašnjeno je da je utovar kokaina bio vezan za Evropu, ali prije nego što je brod mogao krenuti natrag preko Atlantika, morao je posjetiti Peru, zatim krenuti na jug do Čilea, gdje je skrenuo na sjever i vratio se kroz kanal, nakon čega je krenuo na Bahame i Filadelfiju.

Dodaje se i da su krijumčari kokaina imali zalihu lažnih pečata, koje su koristili da bi prikrili obijanje kontejnera i sakrivanje kokaina u njih.

”Originalni pečat je slomljen i nakon što je kokain sakriven u kontejner, pričvršćen je lažni pečat”, pojašnjeno je.

Istražitelji tvrde da su krijumčari u početku natovarili sav kokain koji je dovezen na brod tokom puta prema jugu, u jedan kontejner namijenjen Čileu. Taj kontejner izabrali su “za prolazak kroz Peru, jer će se pregledati samo oni kontejneri koji dolaze iz Perua”.

”Nakon što je brod prošao Peru, banda je izvadila drogu iz tog kontejnera i sakrila je u ventilacijski sistem broda jer svi kontejneri trebalo je da se istovare u Čileu, a kada su prošli inspekciju u toj državi, krijumčari su drogu izbacili iz ventilacionog sistema u kontejnere koji su konačno namijenjeni Evropi”, piše u izvještaju istrage.

”MSC Gayane” ponovo su, noći, između Perua i Paname, presreli gliseri i dovezli kokain.

Kada je stigao na pomorski terminal “Packer” u Filadelfiji, dočekali su ga agenti.

”Ilić je priznao... da je bacio narko telefon u okean kada je vidio kako se policiji približavaju brodu u zalivu Delelare”, piše u izvještaju iz istrage.

Pretražujući brod, vlasti su otkrile sedam kontejnera sa “sumnjivim pečatima” i kojima su pronašli 19,76 tona kokaina.

Tokom istrage procurela je izjava Tiasagija da je i na prethodnom putovanju Đurašević tražio da mu pomogne u poslu - da ukrca velike količine kokaina na brod. Za pomoć u prethodnom putovanju plaćen je približno 50.000 eura.

Kad su agenti preplavili brod u Filadelfiji pronašli su hrpu novčanica od 50 eura skrivenih u kutiji cigareta u Tiasaginoj kabini, on im je priznao da je to dio uplate za pomoć pri unošenju kokaina na brod, na prethodnom putovanju.

Bonus video: