I policajka na obuci za krim-tehničara

”S ciljem osposobljavanja novih policijskih kadrova i kadrova vojne policije, čiji je osnovni zadatak vršenje uviđaja kod svih vrsta krivičnih djela, kao i ostalih kriminalističko-tehničkih radnji"

6543 pregleda 0 komentar(a)
Policijska akademija, Foto: BORIS PEJOVIC
Policijska akademija, Foto: BORIS PEJOVIC

Na Policijskoj akademiji 6. septembra počela je realizacija kursa za kriminalističkog tehničara, koji pohađa sedamnaest službenika Uprave policije i dva službenika Vojske Crne Gore, a na tom kursu po prvi put obučava se i žena.

To je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), iz kojeg su objasnili da oni i Policijska akademija u kontinuitetu ostvaruju dobru saradnju.

”Policijska akademija je, pored primarne obuke za buduće policijske službenike, prepoznata i po stručnim i specijalističkim obukama koje sprovodi za pripadnike organa bezbjednosti. Među navedenim obukama posebno mjesto zauzima zahtjevan četvoromjesečni kurs za kriminalističke tehničare. Cilj kursa je upoznavanje pripadnika Uprave policije i Vojske Crne Gore s mogućim situacijama tokom uviđaja”, piše u saopštenju.

Objašnjeno je da kurs za kriminalističke tehničare spada u grupu usko specijalističkih obuka:

”S ciljem osposobljavanja novih policijskih kadrova i kadrova vojne policije, čiji je osnovni zadatak vršenje uviđaja kod svih vrsta krivičnih djela, kao i ostalih kriminalističko-tehničkih radnji. Nakon završene obuke polaznici će biti osposobljeni da mogu samostalno učestvovati u procesu kvalitetnog prikupljanja materijalnih tragova na licu mjesta kroz prepoznavanje, pronalaženje, fiksiranje, pakovanje i dostavljanje istih na odgovarajuću vrstu analize, odnosno vještačenja.”

Iz MUP-a su istakli i da oni, Uprava policije i Policijska akademija insistiraju na povećanju broja žena u policiji na svim pozicijama, čime se želi poboljšati kvalitet rada, ali i pokazati da ovaj poziv može biti dobra profesionalna prilika i za žene.

Bonus video: