Veljovića neće goniti zbog "pozivanja na otpor"

Više državno tužilaštvo u Podgorici tvrdi da Veljović autorskim tekstom nije počinio krivično djelo iz njihove nadležnosti

41937 pregleda 1421 reakcija 79 komentar(a)
Veljović, Foto: Luka Zeković
Veljović, Foto: Luka Zeković

U navodima koje je savjetnik crnogorskog predsjednika i bivši šef policije Veselin Veljović iznio u autorskom tekstu, nema elemenata krivičnog djela – saopšteno je „Vijestima“ iz Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici.

„U predmetu koji je VDT u Podgorici samoinicijativno formiralo povodom navoda u autorskom tekstu V. V, objavljenog u dnevnom listu ’Pobjeda’ pod naslovom ’Vidimo se na Cetinju’, ovo tužilaštvo je u fazi izviđaja saslušalo V. V. u svojstvu građanina, a potom zatražilo dostavljanje drugih neophodnih podataka relevantnih za donošenje odluke, a nakon što su ovom tužilaštvu dostavljeni svi traženi podaci, ocijenjeno je da u navodima iznijetim u predmetnom tekstu nema elemenata krivičnog djela iz nadležnosti ovog tužilaštva“, navodi se u odgovoru koji potpisuje državna tužiteljka Lepa Medenica.

Partije vladajuće većine i čelni ljudi vlasti optužili su Veljovića za raspirivanje netrpeljivosti, pozivanje na otpor, proteste, nemire...

Veljović je 16. avgusta saslušan u podgoričkom VDT-u - koje je preuzelo predmet izviđaja od podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) - zbog navoda iz autorskog teksta, da je „sveta dužnost i obaveza“ svakog pripadnika sektora bezbjednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih Cetinjana i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno u prijestonici.

Veljović je nakon saslušanja kazao da je ono „urgentno i preuranjeno“ i da ga doživljava kao „političko trućanje i nepoznavanje činjenica“. Ponovio je da su njegovi tekstovi „stav slobodnog građanina“ i da nikad nijesu bili potpisani s funkcije savjetnika za bezbjednost predsjednika države Mila Đukanovića.

Veljović je uhapšen u u nedjelju oko 8.20 časova zbog sumnje da je u zoru tog dana, na Dvorskom trgu na Cetinju, okružen funkcionerima i pristalicama bivše vlasti, policajcima u kordonu na Cetinju, koji je potom pokušao da probije, govorio da im je on komandant i tražio od njih da ga puste da prođe.

ODT na Cetinju sumnjiči sa da je počinio krivično djelo - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Bonus video: