Presuda Stanoviću optuženom za ubistvo Lašmanove 13. septembra

U nalazu komisije ljekara vještaka se između ostalog navodi da je Stanović u "vrijeme izvršenja djela za koje se tereti bio je u stanju afekta razdražljivosti jakog intenziteta"

22457 pregleda 4 komentar(a)
Stanović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Stanović (arhiva), Foto: Savo Prelević

Završnim riječima tužioca i odbrane, danas je u Višem sudu u Podgorici, završeno suđenje Arseniju Stanoviću, optuženom da je na svirep način ubio ukrajinsku državljanku Anastasiju Lašmanovu.

Prvostepenu presudu, vijeće kojim predsjedava sudija Predrag Tabaš će objaviti 13. septembra.

Branilac okrivljenog Stanovića, advokat Zoran Piperović predložio je sudu da bude oslobođen od optužbe zbog privrenene duševne pomećenosti.

"Predlažem da se okrivljeni Stanović oslobodi od optužbe zbog privrenene duševne pomećenosti, zato što je vještak neuropsihijatrijske struke, odgovarajući na moje pitanje kazao, da se u deliktnoj situaciji okrivljeni Stanović ponašao kao robot, po sistemu automatizma. Ukoliko ga sud bude oglasio krivim, predlažem da se oglasi krivim i osudi za obično ubistvo iz člana 143 Krivičnog zakonika Crne Gore, a ne za ubistvo na svirep i podmukao način. Ovo iz razloga jer je Stanović, kako je pojasnio vještak, nije bio svjetan prilikom nanošrenja udaraca da Lašmanova trpi bolove i patnje, te da ima strah“, istakao je advokat Piperović.

U nalazu komisije ljekara vještaka se između ostalog navodi da je Stanović u "vrijeme izvršenja djela za koje se tereti bio je u stanju afekta razdražljivosti jakog intenziteta". Nalaz je sačinila komisija kojsu su činili vještak psihijatar Željka Golubovića, psiholog Branka Stepanović-Ilić i psihijatar Aleksandar Ražnatović.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Stanović 11. maja 2018. godine, u jutarnjim časovima, u Kotoru, naselje Dobrota, u iznajmljenom stanu oštećene Lašmanove, na svirep način, sa umišljajem lišio života oštećenu.

On je u pomenutom stanu napao oštećenu, zadajući joj 16 udaraca oštricom i šiljkom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu tijela i najmanje 10 udaraca tupinom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu glave i tijela, usljed kojih udaraca je oštećena trpjela fizičke bolove i strah jakog intenziteta.

"Okrivljeni je tupo-tvrdim predmetom udario više puta u predjelu glave, usljed čega je nastupila smrt kod oštećene ", piše u optužnici.

Bonus video: