MUP Srbije: Policija postupila kako procedure nalažu, u skladu sa procjenom situacije

Iz MUP-a Srbije kazali da "ne postoji policija na svijetu" koja bi licu za koje se sumnja da ima oružje prišla bez ličnog naoružanja

18768 pregleda 62 reakcija 62 komentar(a)
Foto: Mup.gov.rs
Foto: Mup.gov.rs

Nijedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ne kontroliše kretanje članova porodice predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i njihovog obezbjeđenja, saopštili su danas iz srbijanskog MUP-a. Kazali su da nemaju ni želju, a ni pravo da to čine.

U novom saopštenju nakon sinoćnjeg incidenta u Beogradu, a nakon reakcija iz Vlade Crne Gore, naglasili su da "ne postoji policija na svijetu" koja bi licu za koje se sumnja da ima oružje prišla bez ličnog naoružanja.

"Nije problem kada nekom treba ponovo objasniti, ali jeste problem kada neko neće da čuje objašnjenje. Kao što se u svom radu pridržava zakona i procedura tako će MUP Srbije strplјivo još jednom objasniti cjelokupnoj javnosti, a posebno Vladi Crne Gore šta se desilo sinoć u Beogradu, i ponavlјaćemo objašnjenje koliko god bude bilo potrebno da se istina razumije i prihvati."

"Nakon primlјenog obavještenja na sistemu 192, da se u vozilu marke 'mercedes' civilnih crnogorskih tablica nalaze lica od kojih je najmanje jedno naoružano, pripadnici MUP-a Srbije su se dali u potragu za vozilom i licem. U skladu sa procedurama sačekalo se da se vozilo samo zaustavi iz razloga izbegjavanja mogućnosti ugrožavanja bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju usljed mogućnosti bjekstva ili upotrebe vatrenog oružja primijećenog u posjedu jednog od putnika. Kada se vozilo zaustavilo, postupajući policajci su, vodeći računa o sopstvenoj bezbjednosti, što jeste i mora biti prioritet u svakoj intervenciji policije, pokazali službeno oružje, identifikovali se i izvršili pretres. Ne postoji policija na svijetu koja bi licu za koje se sumnja da ima oružje prišla bez ličnog naoružanja. Nestrplјivo čekamo da vidimo revolucionarne procedure crnogorske policije po kojima se bez oružja prilazi naoružanim licima", navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Kazali su da je intervencija završena nakon legitimisanja osoba u pratnji sina premijera Krivokapića i njegovog predstavlјanja kao pripadnika ličnog obezbjeđenja, a oružje ostavlјeno u posjedu pripadnika MUP-a Crne Gore.

"Naši pripadnici umiju da povise i ton dok prilaze naoružanim licima i nadamo se da to nije mnogo uznemirilo legitimisanu gospodu. Pripadnici Policijske uprave za grad Beograd ne znaju i ne treba da znaju da li je na našoj teritoriji sin predsjednika vlade Crne Gore, niti da li ima obezbjeđenje. Nijedan pripadnik MUP-a Srbije takođe ne kontroliše kretanje članova porodice Krivokapić i njihovog obezbjeđenja. Niti imamo tu želјu, niti imamo to pravo. Da tako nešto radimo bez saglasnosti porodice Krivokapić bili bismo optuženi da ih uhodimo i ometamo."

Kazali su da su pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, "kao što se vidi", postupili onako kako procedure nalažu, bez primjene sile i sredstava prinude, u skladu sa procjenom situacije.

"U pitanju je rutinsko postupanje koje je dokumentovano u skladu sa procedurama. Ovakvih intervencija dnevno imamo na desetine i da akter nije lice iz porodice Krivokapić, ne bi zaslužilo ni najmanju pažnju. Još jednom podsjećamo da je ćerkama premijera Krivokapića ponuđeno obezbjeđenje čim im je otac postao štićena ličnost, a da su obezbjeđenje odbile. Ukoliko su promijenili mišlјenje naše obezbjeđenje im je na raspolaganju. Ko hoće da čuje, sve mu je objašnjeno, ko neće, objasnićemo koliko god puta bude bilo potrebno", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: