tražio od tužilaštva da ga uhapse i odrede zadržavanje

Milačić podnio krivičnu prijavu protiv Lazovića zbog stvaranja kriminalne organizacije

Iz Prave tvrde da su navodi Lazovića da nema potrebe da se strahuje od prisustva Blivuka i Miljkovića netačni i planski izrečeni u cilju omogućavanja njihovog ulaska u Crnu Goru, a da je on morao imati saznanja o kakvim se licima radi

17906 pregleda 341 reakcija 50 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić podnio je danas Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv Zorana Lazovića, nekadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije (UP) za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Iz Prave su kazali da je Milačić podnio prijavu zbog Lazovićevih navoda 28. januara ove godine, kada je kao pomoćnik direktora UP za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, na konferenciji za štampu izjavio da nema potrebe da se strahuje od prisustva srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnoj Gori.

On je, podsjećaju tada izjavio: "Istog momenta kada smo saznali da su došli u Crnu Goru, mi smo sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u OB Kotor, obavili informativne razgovore, tražili da nam kažu razloge dolaska. Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektora za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti spriječiti.“

SDT je 18. avgusta saopštilo je da je UP podnijela krivičnu prijavu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, J.N. i Ž.R. zbog sumnje da su ubili Barane Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Iz SDT je tada saopšteno da se Belivuk i NN lice sumnjiče da su u drugoj polovini 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Iz Prave tvrde da su navodi Lazovića da nema potrebe da se strahuje od njihovog prisustva netačni i planski izrečeni u cilju omogućavanja njihovog ulaska u Crnu Goru, a da je on morao imati saznanja o kakvim se licima radi.

"Dana 26.08.2021. godine SDT Milivoje Katnić je saopštio da je odluku o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću donio bivši menadžment Uprave policije, a da je zabrana ulaska ukinuta 28. decembra 2020. godine. Kada se konkretna saopštenja o osnovanoj sumnji u izvršenje nekoliko teških krivičnih djela od strane Belivuka i Miljkovića, ali i nekoliko drugih lica dovedu u vezu sa saopštenjem Zorana Lazovića, koji je učestvovao u ukidanju zabrane njihovog ulaska u Crnu Goru, jasno je da su njegovi navodi od 28.01.2021. godine, da nema potrebe da se strahuje od prisustva srpskih državljana Belivuka i Miljkovića u Crnoj Gori netačni i planski izrečeni u cilju omogućavanja njihovog ulaska u Crnu Goru radi kriminalne djelatnosti i vršenja krivičnih djela, a da je Zoran Lazović zbog funkcije koju je obavljao morao imati jasna saznanja da se radi o licima koja su vršila i koja će vršiti krivična djela na teritoriji Crne Gore", saopšteno je iz Prave.

Navode da je na ovaj način Lazović stvorio osnovanu sumnju da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a Krivičnog zakonika, "kao pripadnik kriminalne organizacije koji je omogućio izvršavanje krivičnih djela ove organizacije na teritoriji Crne Gore".

"Na osnovu svega navedenog Milačić je predložio da Zorana Lazovića Tužilaštvo liši slobode zbog navedenog krivičnog djela, odredi mu zadržavanje po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačke 2 i 3 Zakonika o krivičnom postupku, a iz ovih pritvorskih osnova predloži sudiji za istragu određivanje pritvora", kazali su.

Prava Crna Gora pozvala je kolege iz parlamentarne većine na spuštanje tenzija i zakopavanja ratnih sjekira, kako bi se odlučno i konkretno posvetili borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i pozivamo sve na hitno formiranje Tužilačkog savjeta što je prioritet u demontaži duboko kriminalizovanog bivšeg režima.

Preporučujemo za Vas