Počela saslušanja građana povrijeđenih tokom protesta na Cetinju, jednom od njih šok bomba pukla na ramenu

"Uvjeren sam da policijski službenik i starješina, koji je to naredio, nijesu bili vješti u korišćenju ovog sredstva prinude i da su me bez opravdanog razloga povrijedili. Nijesam imao namjeru da učestvujem u bilo kakvim nemirima i da se to dogodilo prvi bih napustio skup”, naveo je S.N.

22692 pregleda 63 reakcija 63 komentar(a)
Jedan od provrijeđenih građana na Cetinju, Foto: Privatna arhiva
Jedan od provrijeđenih građana na Cetinju, Foto: Privatna arhiva

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju počelo je sa uzimanjem izjava od građana, koji su tokom policijske akcije na Cetinju 5. septembra zadobili lakše povrede tokom policijskog postupanja i nemira za vrijeme ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Izjave su u tužilaštvu juče su dali Nikšićani Olga Popović i S.N. dok je u cetinjskom ODT-u formiran i predmet oko povreda njihovog sugrađanina Stefana Vukovića, koji je zadobio povrede nogu u Prijestonici.

Aktivista za ljudska prava i dugogodišnji predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada UP Aleksandar Saša Zeković kazao je “Vijestima” da se do sada njemu i Crnogorskom helsinškom odboru obratilo 30 građana, koji su se žalili ili uputili primjedbe na postupanje policije tog dana na Cetinju.

”Do sada smo tužilaštvu, Unutrašnjoj kontroli MUP-a, Savjetu za građansku kontrolu i Ombdusmanu podnijeli 30 kvalitetno dokumentovanih pritužbi, sa pratećom medicinskom dokumentacijom, video i foto prilozima, u nekim slučajevima i sa izjavama svjedoka. Na osnovu tih pritužbi prema nadležnim državnim tužiocima je podnijeto osam krivičnih prijava, zbog čega pohvaljujem angažovanje i efikasnost tog tužilaštva”, kazao je Zeković.

Nikšićanka Olga Popović (50) tvrdi da je u zoru, 5. septembra na Dvorskom trgu, bez razloga i povoda, zadobila povredu noge i da ju je neko od službenika UP pogodio - gumenim metkom.

”Negdje oko 5 sati okupilo se dosta ljudi, pjevali smo himnu i patriotske pjesme. U jednom momentu nekolicina policajaca je odložila štitove i skinula šljemove. Aplaudirali smo im. Malo zatim većina policijskih službenika krenula je da skida šljemove. Nastao je gromoglasan aplauz. Međutim, umjesto šljemova stavili su gas maske i začuo se prvi pucanj. Bačen je suzavac. Nastao je metež. Zatim su uslijedili uzastopni plotuni. Ljudi su se dozivali, padali, podizali jedni druge. Paljba nije prestajala. Suzavci, šok i fleš bombe padale su na sve strane. Tada sam osjetila oštar bol u predjelu desne natkoljenice. Ne znam da li sam više plakala od suzavca, bola noge ili duše. Sigurna sam da je bio metak. U momentu kad sam došla do malo vazduha i odmakla rukom sam dohvatila bolno mjesto. Metak se zalijepio za trenerku jer se na tom mjestu nalaze nekolike gumene linije. Pretpostavljam da se zbog toga zadržao na trenerci. Žao mi je što sam bacila. Tada nijesam bila u stanju da trezveno razmišljam jer sam bila izbezumljena, tražila sam svoju đecu, sinove od 20 i 26 godina”, piše u pritužbi Nikšićanke.

Ona je tražila da se utvrdi zašto ju je policijski službenik pogodio, kada “ništa loše nisam učinila, niti izgovorila policiji”.

Nikšićanin S.N. ispričao je kako je zadobio opekotine po licu...

”Nalazio sam se na trotoaru ispred bašte ‘Gradske kafane’. Oko 6,10 časova na trenutak je nastalo komešanje u dijelu policijskog kordona, nakon čega je odmah počeo plotun sa suzavcima, šok bombama po glavama ljudi, od kojih je jedna eksplodirala na desnom ramenu. Puklo je desetak centrimetara od očiju, desnog uva i lica. Oko mene su bile i starije žene i ljudi, a kanonada nije prestajala, mada su građani, pa i ja, bili okrenuti leđima u odlasku, udaljavanju, zbog hemijskih, zvučnih i svjetlosnih detonacija. Pucali su na nas iako su viđeli da svi napuštamo taj prostor. Uvjeren sam da policijski službenik i starješina, koji je to naredio, nijesu bili vješti u korišćenju ovog sredstva prinude i da su me bez opravdanog razloga povrijedili. Nijesam imao namjeru da učestvujem u bilo kakvim nemirima i da se to dogodilo prvi bih napustio skup”, naveo je S.N.

Automehaničar iz Nikšića Stefan Vuković (24), podnio je pritužbe svim nadležnim tijelima za provjeru postupanja policije jer je povrijeđen na Cetinju, kada ga je neko od službenika UP, kako tvrdi, šok - bombom pogodio u nogu, a potom je “pogođen još nekoliko puta”...

”Stao sam ispred kordona policije i pitao: ‘Čime smo zaslužili da bacite suzavac na nas’. Rekao sam još i ovo ‘Hvala ljudi’ i počeo da aplaudiram. Aplauzom me podržalo još prisutnih građana. Niko od njih ništa loše, ništa nezakonito, ništa neprijateljsko nije učinio prema policiji. To potvrđuju svi snimci. Policijac me je gađao šok bombom na način što je direktno bacio ispred mojih nogu. Pritrčala je moja majka i zagrlila me s leđa sa namjerom da me zaštiti i skloni odatle, što se vidi na snimku. Tada se pojavio, meni nepoznati mladić, stao je ispred njih i raširio ruke, a onda ponovio moje riječi: ‘Hvala ljudi’. Naglašavam da u rukama taj mladić nije ništa imao, što pokazuje i snimak. Isti policajac vadi osigurač i baca mi drugu bombu pod noge, kao što se vidi na snimku. Poslije toga padamo i ja i majka. Ustajem i dolazim do prednjeg desnog kraja motornog vozila zelene boje. Ponovo sam rekao: ‘Gađajte još ako smo to zaslužili’. Isti policijac me i treći put pogađa šok bombom. Četvrta šok bomba me pogađa kad su krenuli da me odvode u pravcu lokala Lipa”, tvrdi u pritužbi Nikolić.

On je naveo da je u tom lokalu neko od policajaca bacio suzavac i šok - bombu na vrata od “Lipe”.

”Tačno je to uradio zbog građana koji su se sakrili u tom ugostiteljskom objektu iako mu nije prijetila opasnost. U lokalu je nastao metež, nijesmo mogli disati. Tu je bilo i dosta starijih osoba. Bio je tu i gospodin sa slomljenom rukom. Kad smo pobjegli iz kafane, policija je nastavila da nas gađa suzavcima”, tvrdio je Nikolić.

Policija podnijela prijave protiv još sedam Cetinjana

Službenici Uprave policije identifikovali su još sedam osoba koje su 4. i 5. septembra na Cetinju na neprijavljenom javnom okupljanju narušavale javni red i mir, kao i tri osobe koje su 12. septembra na neprijavljenom javnom okupljanju uklonile zaštitnu ogradu.

“Cetinjska policija je protiv P. M. (34), J. D. (48), R. Č. (47), I. Đ. (58), B. G. (39), J. V. (64) i D. V. (34) svi iz Cetinja, podnijela prekršajne prijave zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru”, navodi se u saopštenju.

Osim toga, piše da je policija identifikovala još 57 osoba koje su učestvovale u neredima na Cetinju i u toku su policijsko – tužilačke mjere i radnje u odnosu na njih.

Bonus video: