Srbija koči saslušanje Belivuka i ekipe

Do danas po predmetnoj zamolnici koja je neposredno dostavljena Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore nije dobilo odgovor, kazali su 22. septembra iz SDT-a

14363 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kolege iz Srbije još nijesu odgovorili na dopis kojim traže saslušanje Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Nebojše Jankovića, osumnjičenih za ubistva Demira Hodžića i Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića.

”Vijestima” su iz SDT-a kojim rukovodi Milivoje Katnić odgovorili da je shodno Međunarodnim konvencijama i Ugovoru zaključenom između Crne Gore i Republike Srbije, nadležnim državnim organima Republike Srbije uputilo zamolnicu za saslušanje svih navedenih lica u svojstvu okrivljenih.

”Do danas po predmetnoj zamolnici koja je neposredno dostavljena Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore nije dobilo odgovor. Pozitivnim međunarodnim propisima nije definisan rok u kojem zamoljena država mora da odgovori po podnijetoj zamolnici za pružanje pomoći, ali se uvijek očekuje, a imajući u vidu težinu krivičnih djela zbog kojih se vodi krivični postupak, da to bude u primjerenom kraćem roku”, odgovorili su 22. septembra iz SDT-a.

To tužilaštvo nije odgovorilo na pitanja da li su pronašli tijela ubijenih Hodžića i Spahića, niti imaju li, osim transkripata i poruka izuzetih sa aplikacije SKY ECC bilo kakve dokaze o zločinu koji se prema njihovim navodima dogodio 14. oktobra 2020. godine u Stanjevića rupi, nadomak Spuža.

“...Nijesmo u mogućnosti da Vam odgovorimo radi zaštite interesa postupaka koji su u toku”, kazali su iz tog tužilaštva.

Za ubistva Hodžića i njegovog zeta Spahića policija i SDT osim Belivuka, Miljkovića i Jankovića, tereti i Ratka Živkovića u čijoj kući je navodno i počinjen zločin. On je u bjekstvu.

U prijavi Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela i Specijalnog policijskog odjeljenja podnijetoj Specijalnom državnom tužilaštvu, ta ekipa tereti se za stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo i teško ubistvo izvršeno putem pomaganja.

Predstavnici SDT-a i Uprave policije krajem avgusta saopštili su detalje o dvostrukom ubistvu, najavljujući da će specijalni tužilac Saša Čađenović osumnjičene saslušati u Beogradu.

U istrazi koju vodi tužilac Čađenović, SDT tvrdi da je došlo do dokaza da je osumnjičeni četverac, sa za sada neidentifikovanim članovima te kriminalne organizacije, prvo namamio, pa likvidirao dvojicu Barana, a da su Radulovića oteli i odveli na drugu lokaciju.

”Vijesti” su nedavno objavile da je kuća Živkovića u kojoj su ubijeni škaljarac Damir Hodžić i njegov zet Adis Spahić gotovo u potpunosti demolirana nakon tog zločina, a potom su zidovi iznova gletovani, krečeni, mijenjane su pločice, parket, vrata, namještaj...

Izvor iz istrage tada je objasnio da je to učinjeno kako bi se prikrili tragovi likvidacija.

”Utvrđeno je da su radili grube radove u unutrašnjosti kuće, odnosno da su zidove skroz strugali, potom gletovali i krečili, kao i da su u kući nedavno zamijenjene pločice, parket i namještaj. To je učinjeno kako bi se otklonila mogućnost da se pronađu tragovi krvi, DNK žrtava, ili bilo kakav drugi trag. Ipak, vještačenja su u toku, a mimo toga prikupljaju se i ostali dokazi”, kazao je isti izvor.

Dodao je i da su, uprkos pokušaju osumnjičenih da sakriju tragove, utvrdili da je upravo ta kuća mjesto zločina.

”Upoređivane su i vještačene fotografije koje su međusobno razmjenjivali, a na kojima se u toj kući vide oštećeni. Takođe, to je utvrđeno i po nekim karakterističnim prostorijama, rasporedu, lokaciji...”, kazao je on.

Kuća u kojoj su prema tvrdnjama SDT-a i UP, 14. oktobra prošle godine prvo namamljeni pa ubijeni Hodžić i Spahić, nalazi se u spuškom zaseoku Stanjevića rupa.

Istražitelji pokušavaju da utvrde na koji način su iz nje uklonjena njihova tijela, ali i ko je sve učestvovao u tome i u prikrivanju tragova tog zločina, jer su, navodno, Belivuk, Miljković i Janković već iste noći napustili Crnu Goru.

”Hodžić je ubijen odmah kada je sa Milem Radulovićem, Živkovićem i Spahićem ušao u kuću. Belivuk ga je iz vatrenog oružja pogodio u predjelu glave. Na Spahića, koji je krenuo da bježi, istovremeno su fizički nasrnuli Miljković i Janković, kojeg su potom svezali, a onda i ubili. Tada su uhvatili i svezali i Radulovića. Nije utvrđeno gdje su njega odveli, ali se sumnja da je već iste noći, odnosno u noći između 14. i 15. oktobra ilegalnim putem prebačen u Srbiju”, kazao je sagovornik iz istrage.

On je istakao da su tokom rasvjetljavanja tog krivičnog djela pretresli dvije kuće na području Spuža, koje je osumnjičeni Živković koristio i da je utvrđeno da je druga koju su pretresli mjesto zločina.