Ismailov tvrdi da ga politički progone

Milijarderu iz Azerbejdžana određen ekstradicioni pritvor zbog opasnosti od bjekstva, on tvrdi da nema nikakve veze s dvostrukim ubistvom u Moskvi...

31971 pregleda 42 reakcija 16 komentar(a)
Ismailov priveden juče u Viši sud, Foto: SAVO PRELEVIC
Ismailov priveden juče u Viši sud, Foto: SAVO PRELEVIC

Azerbejdžanski oligarh Telman Ismailov tvrdi da nema nikakve veze sa ubistvom dvojice privrednika u Moskvi i da je potjernica raspisana za njim proizvod političkog i ekonomskog progona ruskih vlasti.

On je to rekao pred sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici Vladimirom Novovićem, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

”Opasnost od bjekstva proizilazi iz same činjenice da je za okrivljenim već duže vrijeme raspisana međunarodna potjernica za krivično djelo ubistvo, za koje je prema krivičnom zakoniku Ruske Federacije propisana doživotna kazna zatvora, a radi se o licu koje ima veliki broj međunarodnih poslovnih kontakata koje bi mogao da iskoristi za pomoć u skrivanju i koje nema opravdanog interesa da ostane u Crnoj Gori”, piše u obrazloženju odluke.

Ismailova Rusija potražuje zbog sumnje da je organizovao ubistva dvojice preduzetnika u Moskvi - Vladimira Savkina i Jurija Brileva.

Povezani članci

02. Oktobar 2021.

Ismailov tražio azil, dobio lisice

02. Oktobar 2021.

Novović odredio Ismailovu ekstradicioni pritvor

”Pritvor po ovom osnovu može trajati do izručenja, na osnovu zahtjeva pravosudnih organa države Ruske Federacije, a najduže šest mjeseci, a nakon toga može biti produžen još dva mjeseca, na obrazloženi prijedlog države molilje. O ovom pritvoru obavijestiće se diplomatskim putem Ruska Federacija”, piše u obrazloženju.

Navodi se da će od države koja traži Ismailova tražiti da podnese molbu za izdavanje pritvorenog lica:

”Ako ta molba ne bude podnesena u roku od 18 dana od pritvaranja, ili najduže 40 dana od pritvaranja, pritvorenik će biti pušten na slobodu”.

Ismail je uhapšen prije dva dana u jednom podgoričkom hotelu.

Lisice na ruke stavljene su mu po potjernici moskovske kancelarije Interpola Moskva, iako je 9. septembra podnio zahtjev za azil.

Njegov branilac, advokat Miloš Vuksanović, rekao je Vijestima, da smatra da su i hapšenje i određivanje pritvora njegovom branjeniku neosnovani:

”Imajući u vidu činjenicu da se Telman Ismailov nalazi u postupku dobijanja azila. Telman Ismailov je školski primjer političkog i ekonomskog progona od strane Ruske Federacije, o čemu je pripremljena obimna dokumentacija koja će biti predata u postupku po zahtjevu za dobijanje azila. Činjenica da je zatražio azil i zaštitu države Crne Gore isključuje opasnost od bjeksta na kojoj se insistira u rješenju o određivanju pritvora”, rekao je Vuksanović.

U Ismailovom zahtjevu za uvid, predatom Ministarstvu unutrašnjih poslova, u koji Vijesti imaju uvid piše da će 21. novembra dobiti odliuku o tom zathjevu.

Ismailova ruske vlasti terete da je u maju 2016. sa dva miliona dolara finansirao dvostruko ubistvo u Moskvi, koje je organizovao njegov brat Rafik.

Iz bezbjednosnog sektora “Vijestima” je nezvanično rečeno da je Ismailov u Crnoj Gori tražio azil, navodno zbog političkog progona u Rusiji. Zbog toga će njegovo izručenje biti upitno.

Prema istražiteljima, Telman Ismailov je sa svojom braćom Rafikom i Vagifom osmislio plan ubistva, po kom je 15. maja 2016. godine Mekhman Kerimov pucao i likvidirao dva preduzetnika u Moskvi - Vladimira Savkina i Jurija Brileva.

Rafik Ismailov odveo je Kerimova s ​​mjesta zločina, a zatim su mu saučesnici pomogli u bijegu, saopštio je ranije Istražni komitet Ruske Federacije (ICRF).

Kerimov je osuđen na 13 godina zatvora, a Telmanu, ukoliko bude izručen i osuđen, prijeti doživotna robija.

Rusija traga i za njegovim bratom Vagifom.

Ismail je bivši vlasnik tržnice Čerkizovo u Moskvi. Vlasnik je luksuznog kompleksa u turskoj Antaliji - Mardan Palace, najskupljeg hotela u Evropi, čija gradnja je koštala više od 1,5 milijardi dolara.

Mediji su 2009. godine objavili da je jedan od gostiju Ismailova u tom turskom kompleksu bio i tadašnji crnogorski premijer, a danas predsjednik države Milo Đukanović.

Njegov sin Alekper Ismailov krajem 2018. godine kupio je polovinu akcijskog kapitala kompanije “Casino Avala”, čime je praktično preuzeo upravljanje kockarnicom u istoimenom budvanskom hotelu.

Sagovornik “Vijesti” iz te kompanije kazao je juče da mlađi Ismailov već pola godine nije u vlasničkoj strukturi “Casina Avala”, a da gotovo toliko nije ni viđen u metropoli turizma.

Zabranjeno preuzimanje fotografija bez odobrenja autora i redakcije.

Bonus video: