Odbijena žalba, Ismailov ostaje u pritvoru

Ismailova Rusija potražuje zbog sumnje da je organizovao ubistva dvojice preduzetnika u Moskvi Vladimira Savkina i Jurija Brileva.

7256 pregleda 44 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Vijeće podgoričkog Višeg suda odbilo je žalbu na rješenje kojim je sudija za istragu odredio ekstradicioni pritvor Telmanu Ismailovu, potvrdila je Vijestima portparolka tog suda Aida Muzurović.

Žalbu na odluku sudije za istragu Višeg suda u Podgorici Vladimira Novovića, prije četiri dana podnio je Ismailov branilac, advokat Miloš Vuksanović. Milijarder iz Azerbejdžana uhapšen po potjernici Interpola Moskva na saslušanju je tvrdio da nema nikakve veze s dvostrukim ubistvom dvojice privrednika u Moskvi i da je potjernica raspisana za njim proizvod političkog i ekonomskog progona ruskih vlasti.

On je to rekao pred sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici Vladimirom Novovićem, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

"Opasnost od bjekstva proizilazi iz same činjenice da je za okrivljenim već duže vrijeme raspisana međunarodna potjernica za krivično djelo ubistvo, za koje je prema krivičnom zakoniku Ruske Federacije propisana doživotna kazna zatvora, a radi se o licu koje ima veliki broj međunarodnih poslovnih kontakata koje bi mogao da iskoristi za pomoć u skrivanju i koje nema opravdanog interesa da ostane u Crnoj Gori", piše u obrazloženju odluke.

Ismailova Rusija potražuje zbog sumnje da je organizovao ubistva dvojice preduzetnika u Moskvi Vladimira Savkina i Jurija Brileva.

"Pritvor po ovom osnovu može trajati do izručenja, na osnovu zahtjeva pravosudnih organa države Ruske Federacije, a najduže šest mjeseci, a nakon toga može biti produžen još dva mjeseca, na obrazloženi prijedlog države molilje. O ovom pritvoru obavijestiće se diplomatskim putem Ruska Federacija”, piše u obrazloženju.

Navodi se da će od države koja traži Ismailova tražiti da podnese molbu za izdavanje pritvorenog lica:

”Ako ta molba ne bude podnesena u roku od 18 dana od pritvaranja, ili najduže 40 dana od pritvaranja, pritvorenik će biti pušten na slobodu”.

Zabranjeno je preuzimati fotografije bez dozvole redakcije "Vijesti".

Bonus video: