Na dva mjesta nađeni ostaci istog muškarca

Istraga o pronalasku ljudskih kostiju na teritoriji Podgorice. Tužilaštvo vještačenjem utvrdilo da istoj muškoj osobi pripadaju ostaci pronađeni kod rijeke Morače. U DNK bazi Forenzičkog centra u Danilovgradu nema biološkog profila osobe

78465 pregleda 54 reakcija 19 komentar(a)
Forenzičari najteži posao imaju sa fragmentima kostiju pronađenih na Lovćenu (ilustracija), Foto: Shutterstock
Forenzičari najteži posao imaju sa fragmentima kostiju pronađenih na Lovćenu (ilustracija), Foto: Shutterstock

Istragom je utvrđeno da su ljudske kosti pronađene na dvije lokacije u blizini rijeke Morače u Podgorici, pripadaju istoj osobi.

Međutim, u DNK bazi Forenzičkog centra u Danilovgradu nema biološkog profila te osobe, saopšteno je “Vijestima” iz podgoričkog Višeg državnog tužilaštva.

”U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formirana su dva predmeta povodom pronalaska kostiju kod rijeke Morače, koji predmeti se nalaze u fazi izviđaja, tokom kojeg izviđaja su od strane tužilaštva donijete naredbe za obdukcije u cilju utvrđivanja porijekla kostiju, te naredbe Forenzičkom centru za DNK vještačenja, koji izvještaji o DNK vještačenju su dostavljeni ovom tužilaštvu i iz istih proizlazi da je utvrđen DNK profil iste NN muške osobe, ali nije utvrđeno podudaranje sa profilima iz baze DNK registra”, odgovorila je “Vijestima” viša državna tužiteljka Lepa Medenica.

Prethodno, “Vijestima” je rečeno da forenzičari pokušavaju da utvrde čiji su posmrtni ostaci pronađeni u proteklih nekoliko mjeseci na više lokacija u državi - na dvije lokacije u Podgorici i na padinama Lovćena i kako su ti ljudi stradali.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Zbog stanja u kojem su pronađeni ljudski ostaci, istražitelji nijesu optimisti, kako je nezvanično saopšteno, da bi identifikacijom mogli riješiti misteriju nestanka više pripadnika crnogorskih klanova, ali i ne isključuju tu mogućnost.

Pred njima je zadatak da pronađu posmrtne ostatke najmanje četiri osobe nestale u ratu kavačkog i škaljarskog klana, od kojih su za trojicu saopštili da su ubijeni - Damira Hodžića, Adisa Spahića i Nikolu Stanišića.

Njihova tijela nijesu pronađena.

Sagovornik “Vijesti” uključen u istragu rekao je da forenzičari najteži posao imaju sa fragmentima kostiju pronađenih na Lovćenu, jer je tijelo spaljeno.

Istražitelji sumnjaju da je na toj lokaciji ubijen Podgoričanin Nikola Stanišić, koji je navodno bio blizak škaljarskom kriminalnom klanu.

Jedan od izvora iz istrage rekao je da su posredstvom međunarodne pomoći došli do informacije kako je njegovo tijelo uništeno nakon ubistva:

”Prema tim informacijama, nakon ubistva njegovo tijelo stavili su na prosuti ćumur i gume, ponovo ga prekrili ćumurom i zapalili”, tvrdi isti sagovornik.

Navodno, to je dio prepiske članova kriminalnog klana koju su imali preko kriptovane SKY ECC aplikacije.

Fragmenti ljudskog skeleta pronađeni su početkom ljeta na starom putu prema Lovćenu, a o tome je krajem avgusta na konferenciji za medije govorio i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

”Postoji osnovana sumnja da je to tijelo, izvinjavam se rodbini i svima drugima, nakon toga (ubistva) eliminisano ili spaljeno. Mi smo tražili fragmente i vjerujemo da smo našli mjesto gdje se to desilo. Da li će se iz ovih fragmenata koje smo tamo našli moći utvrditi DNK i potvrditi da se radi o tom licu ili nekom drugom, to je u Forenzičkom centru, koji su osposobljeni da izvedu i najsloženije eksperimente i provjere. Oni to rade revnosno”, odgovorio je Katnić.

Likvidacija Stanišića

Stanišić je nestao u avgustu 2020. godine, a Specijalno državno tužilaštvo sumnja da je tada otet i likvidiran u nastavku obračuna crnogorskih kriminalnih klanova.

Prema tvrdnjama SDT-a, pipadnici kriminalne organizacije Slobodana Kašćelana oteli su ga prvog dana avgusta prošle godine, a zatim ga mučili kako bi im otkrio štekove oružja škaljarskog kriminalnog klana. Pustili su ga da se pomoli, pa ispalili više projektila iz vatrenog oružja u njega.

Za ubistvo Stanišića, Specijalno državno tužilaštvo još ranije osumnjičilo je više članova kavačkog kriminalnog klana koji su, prema tvrdnjama SDT-a, radili po nalogu svojih šefova - Kašćelana i Radoja Zvicera.

Kašćelan
Kašćelanfoto: Boris Pejović

Većina osumnjičenih za taj zločin bježi istražiteljima od kraja aprila, kada su u akciji Sektora za borbu protiv kriminala uhapšeni Kašćelan, Zoran Kažić, Vladimir Vučković, Miloš Radonjić, Krsto Maroš i Darko Prelević.

Nakon pravne zavrzlame - odluke sudije Miroslava Bašovića da im ne odredi pritvor, pobjegli su i Radonjić, Maroš i Prelević. Osim njih, istražitelji tragaju za Zvicerom, Milanom Vujotićem, Srđom Juriševićem, Draganom Kneževićem zvanim Škuri, Milanom Kneževićem, Aleksandrom Dragićevićem i Radojem Živkovićem zvanim Žuti. U zatvoru je, od ranije, još jedan navodni član tog klana - Zdravko Perunović.

U spisima SDT-a piše da su Stanišića na Vrmcu presreli Vučković, Jurišević i Radonjić, da su ga udarili šipkom u predjelu glave, oborili na zemlju, vezali konopom, pa potom ga ubacili u vozilo BMW i krenuli prema Njegušima...

”Za koje vrijeme su mučili oštećenog u cilju da od njega iznude saznanja o planovima suprotstavljene kriminalne organizacije i da pristupe kriptovanom mobilnom telefonu koji je imao sa sobom”, piše u spisima.

Navode da su po nalogu Kašćelana oštećenog odvezli do sela Mirac, i da su istog dana u večernjim satima počeli da ga muče.

”Kako bi od njega saznali za koga radi i gdje su štekovi i oružje pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije, da su u toku noći 2/3. 8. 2020. godine oštećenom kazali da će ga ubiti, te mu dozvolili da se pomoli i u trenutku dok se molio ispalili više projektila iz vatrenog oružja, lišavajući ga života”.

Dodaje se da se dio ekipe vratio u Kotor, gdje je Jurišević preuzeo kombi vozilo koje je obezbijedio Kažić i u njega smjestio motocikl Stanišića, odvozeći ga u nepoznatom pravcu.

Ubistvo Hodžića i Spahića

Za ubistvo Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, SDT sumnjiči Beograđane Veljka Belivuka, zvanog Velja nevolja, Marka Miljkovića i Nebojšu Jankovića, kao i Ratka Živkovića u čijoj kući u Spužu je navodno i počinjen zločin.

Živković je u bjekstvu, a Belivuk, Miljković i Janković uhapšeni su u Beogradu zbog najmanje pet ubistava.

Kuća u kojoj su prema tvrdnjama SDT-a i UP, 14. oktobra prošle godine prvo namamljeni pa ubijeni Hodžić i Spahić, nalazi se u spuškom zaseoku Stanjevića rupa.

Stanjevića Rupa
foto: ekarta.me

Istražitelji pokušavaju da utvrde na koji način su iz nje uklonjena njihova tijela, ali i ko je sve učestvovao u tome i u prikrivanju tragova tog zločina, jer su, navodno, Belivuk, Miljković i Janković već iste noći napustili Crnu Goru.

”Hodžić je ubijen odmah kada je sa Milem Radulovićem, Živkovićem i Spahićem ušao u kuću. Belivuk ga je iz vatrenog oružja pogodio u predjelu glave.

Na Spahića, koji je krenuo da bježi, istovremeno su fizički nasrnuli Miljković i Janković, kojeg su potom svezali, a onda i ubili. Tada su uhvatili i svezali i Radulovića. Nije utvrđeno gdje su njega odveli, ali se sumnja da je već iste noći, odnosno u noći između 14. i 15. oktobra ilegalnim putem prebačen u Srbiju”, kazao je sagovornik iz istrage.

Bonus video: