Kaluđerović slobodan, nadležni ćute

Specijalno tužilaštvo i policija ni juče nijesu zvanično saopštili zbog čega je Cetinjanin hapšen

26577 pregleda 121 reakcija 22 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Uprava policije (UP) ni juče nijesu zvanično saopštili zbog čega je prije dva dana na Cetinju uhapšen Neno Kaluđerović, kojeg navodno sumnjiče za terorizam.

Taj Cetinjanin priveden je 7. oktobra, iz jednog lokala na Balšića pazaru u prijestonici, nakon čega su ga pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) odvezli u njihove prostorije u Podgorici, gdje je zadržan do saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Nakon hapšenja iz UP su nezvanično saopštili da je Kaluđerović jedan od organizatora protesta na Cetinju 4. i 5. septembra i da je danima prije toga koordinirao demonstrantima.

Iz UP nijesu kazali šta je taj Cetinjanin pričao na saslušanju kod specijalnog tužioca Saše Čađenovića, koji ga je pustio da se brani sa slobode.

SDT od 7. septembra ne odgovara konkretno na pitanja da li su formirali ijedan predmet vezan za događaje na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Nijesu odgovorili ni ima li indicija o postojanju kriminalne grupe u kojoj su sudjelovalo pojedinci iz javih službi i čiji članovi su 4. i 5. septembra na Cetinju vršili krivična djela koja iz nadležnosti SDT-a.

”Povodom Vaših pitanja obavještavam Vas da Specijalno držvno tužilaštvo ne daje podatke i informacije o tome da li se i protiv koga u ovom tužilaštvu vodi izviđaj, već samo podatke i informacije po konkretnim krivičnim prijavama”.

Bez odgovora ostalo je dodatno pitanje, kojim je traženo objašnjenje.

Prema saznanjima Vijesti SDT je formiralo taj predmet nakon što su im kolege iz Višeg državnog tužilaštva dostavile spise na ocjenu:

”Kako bi utvrdili da u tom slučaju ima elemenata krivičnog djela - terorizam”.

On je objasnio i da inspektori nijesu, prije hapšenja, pretresli kuću osumnjičenog za terorizam.

Rekao je i da Kaluđerovića sumnjiče da je krivično djelo počinio u danima kada su na Cetinju organizovani protesti protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Izvor Vijesti iz vrha UP rekao je i da će biti poznato da li će krivično djelo zbog kojeg je priveden biti prekvalifikivano.

Policija je nedavno saopštila da su identifikovali više desetina osoba koje su 4. i 5. septembra na Cetinju na neprijavljenom javnom okupljanju narušavale javni red i mir, kao i tri osobe koje su 12. septembra na neprijavljenom javnom okupljanju uklonile zaštitnu ogradu. Ustoličenje mitropolita Joanikija prošlo je uz proteste, a prijestonica je dva dana bila blokirana.

Bonus video: