Traže psihijatrijsko liječenje za optuženog

Dr Roganović je kazala da, ukoliko Ratković ne bi bio adekvatno liječen, može da ponovi krivično djelo ili napravi neko teže djelo..

3756 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Presuda Miloradu Ratkoviću (44) iz Rožaja, zbog ubistva oca Rajka (71), u porodičnoj kući, biće izrečena sjutra u Višem sudu u Bijelom Polju.

Optužen je da je 12. februara, u porodičnoj kući u Rožajama, u neuračunljivom stanju, na svirep način usmrtio oca sa najmanje 65 uboda nožem u predjelu glave, vrata, ramena i stomaka.

Suđenje je juče počelo i završeno bez prisustva optuženog, nakon ranijih konsultacija sa neuropsihijatricom Marinom Roganović, s obzirom da, zbog zdravstvenog stanja, Ratković nije sposoban da prati tok suđenja, čemu se nisu protivili tužilac ni odbrana.

Predstavnica komisije ljekara Specijalne bolnice za psihijatriju “Dobrota”, Roganović je u nalazu navela da je Ratković u trenutku izvršenja djela bio u neuračunljivom stanju, usljed duševne bolesti...

Okrivljeni je u istrazi ispričao da je te večeri molio oca, koji ga je tjerao iz kuće, da to ne radi i sačeka par dana dok se ne snađe.

Objasnio je da je više puta prijavljivan policiji od strane oca i majke, po nagovoru oca, dok se prije dvije godine nisu razveli.

”Poslije rasprave rekao sam ocu da nekom od nas večeras ide glava. Rekao sam - ‘Noćas jedna glava pada, ili moja ili tvoja’”, kazao je Ratković u istrazi, dodajući da je bratu Bojanu rekao da njega neće dirati.

Kazao je da je ocu ponovio: “Večeras ili ja koljem sebe ili ti kolješ sebe”, dok mu je otac, kako piše, psovao “majku pedersku”.

Rekao je i da je njegov otac “najgori čovjek, koji je htio da ga istjera iz kuće”...

Njegov brat Bojan ispričao je da je te večeri nakon svađe oca i brata izašao da pozove policiju, jer je mislio da su se trenutno smirili. On kaže da nije vidio trenutak kada je otac ubijen.

Komšija Asad Kalač, kazao je da je Ratković te večeri sav krvav pozvonio na vrata i donio štake koje je bio pozajmio njegov otac i rekao: “Ja sam ubio Rajka… Evo ti ove štake, njemu više neće trebati”, tražeći od njega da vidi da li je živ, jer je pokazivao znake života.

Dr Roganović je kazala da, ukoliko Ratković ne bi bio adekvatno liječen, može da ponovi krivično djelo ili napravi neko teže djelo...

Istakla je da se to stanje pogoršava uz upotrebnu alkohola, koji je optuženi inače konzumirao, mada kritične večeri u njegovoj krvi nije pronađeno prisustvo alkohola.

Ona je zbog svega predložila da se Ratkoviću izrekne mjera obaveznog hospitalnog liječenja u psihijatrijskoj bolnici.

Ratković je zbog djela iz oblasti porodičnog nasilja više puta prekršajno kažnjavan i više puta je liječen u Dobroti.

U završnim riječima državni tužilac Vladan Đalović je, objašnjavajući kvalifikaciju djela - teško ubistvo, kazao da je optuženi to djelo počinio sa najmanje 65 uboda nožem i da je njegov otac, kako je naveo sudski vještak, trpio fizičke bolove najvećeg mogućeg intenziteta...

Podsjećaju na nalaz vještaka, i on je predložio izricanje mjere obaveznog psihijatrijskog liječenja u ustanovi zatvorenog tipa.

Branilac optuženog, advokat Miladin Beloica kazao je da je nesporno da je optuženi počinio krivično djelo, ali da je pitanje da li je on odgovoran zbog toga, jer je bio neuračunljiv.

”Ratković nije bio svjestan radnji koje preduzima, stoga smatram da bi bila adekvatna i mjera obaveznog liječenja u nekoj zdravstvenoj ustanovi otvorenog tipa, a eventualno i kući, uz obavezno uzimanje odgovarajuće terapije”, predložio je Beloica.

Bonus video: