Đukanović: SDT da povuče potjernicu za Kneževićem, poziv Katnića je zloupotreba i manipulacija

"Prije svega tužilaštvo treba da ima u vidu jako važnu činjenicu, a to je da je Komisija za žalbe Interpola prije godinu i po dana ukinula potjernice protiv Duška Kneževića, jer su utvrdili da su iste politički motivisane, da nisu pravno utemeljene i po stavu Komisije za žalbe izričito je navedeno da je Duško Knežević očigledno žrtva političkog progona izvršne vlasti u Crnoj Gori na čelu sa Milom Đukanovićem"

13195 pregleda 10 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Branilac biznismena Duška Kneževića, advokat Zdravko Đukanović saopštio je danas da je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnio zahtjev da se bez odlaganja povuče potjernica za Kneževićem.

"Pred ovim tužilaštvom vode se krivični postupci protiv okrivljenog Duška Kneževića. Ovim putem kao branilac Duška Kneževića podnosim zahtev SDT Crne Gore da se u odnosu na okrivljenog Duška Kneževića hitno, bez odlaganja povuče potjernica koja je raspisana prije više od dvije godine. Naime, za ovakav zahtjev postoje svi zakonom propisani uslovi i razlozi. Prije svega tužilaštvo treba da ima u vidu jako važnu činjenicu, a to je da je Komisija za žalbe Interpola prije godinu i po dana ukinula potjernice protiv Duška Kneževića, jer su utvrdili da su iste politički motivisane, da nisu pravno utemeljene i po stavu Komisije za žalbe izričito je navedeno da je Duško Knežević očigledno žrtva političkog progona izvršne vlasti u Crnoj Gori na čelu sa Milom Đukanovićem", istakao je Zdravko Đukanović u zahtjevu SDT.

On je dodao da je Komisija za žalbe Interpola donijela na sjednici u Lionu od 29.06.2020. do 3.07.2020. godine odluku da se povuku sve potjernice protiv Duška Kneževića.

"Gostujući u emisiji "Načisto" koja je emitovana na TV Vijesti prije tri dana, Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je rekao da on neće tražiti pritvor za Duška Kneževića, ako Duško Knežević dođe u Crnu Goru. Želimo da naglasimo da je upravo glavni Specijalni tužilac Milivoje Katnić u predmetu poznat po nazivom "Koverta" vršio nezakonit pritisak na vozače Duška Kneževića kako bi od njih pokušao da izdejstvuje lažno priznanje, odnosno davanje lažnog iskaza u kojem bi oni optužili Demokratski Front da su novčana sredstva bila namijenjena za potrebe Demokratskog Fronta. Podsjećamo tužilaštvo da je celokupna crnogorska i međunarodna javnost mogla jasno da vidi da Slavoljub Stijepović mora da odgovara za krivično djelo Iznude, a ne za krivično djelo Pranje novca, jer je potpuno očigledno i jasno da je Slavoljub Stijepović izvršilac projekta državnog reketa DPS-a prema Dušku Kneževiću. Ovaj zahtev odbrane je neophodan da bi se javnost upoznala sa činjenicom da Milivoje Katnić nastavlja sa manipulacijama , jer upravo on kao glavni Specijalni tužilac preduzima mere i radnje kako Duško Knežević ne bi došao u Crnu Goru. Naime, upravo je SDT Crne Gore po nalogu Milivoja Katnića, a nakon ukidanja poternica od strane Interpola intenziviralo postupke ekstradicije i po tim zahtevima SDT Crne Gore je Dušku Kneževiću zabranjeno da napušta teritoriju Velike Britanije", poručio je Đukanović.

On je kazao da "Specijalno državno tužilaštvo mora da povuče zahtjev za ekstradiciju i da o tome obavesti nadležne državne organe Velike Britanije, kako bi se izvršila nova bezbjednosna procjena u odnosu na Duška Kneževića iz razloga što se od aprila 2019. godine nalazi pod zaštitom Specijalne antiterorističke jedinice "Skotland jarda", a nakon što je u više navrata bila ugrožena bezbjednost Duška Kneževića i članova njegove porodice u Engleskoj".

"Poziv Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića u emisii "Načisto" na TV Vijesti je, dakle, bespredmetan i predstavlja zloupotrebu i manipulaciju Glavnog Specijalnog tužioca, jer Duško Knežević ne može da dođe u Crnu Goru i ne može da napusti teritoriju Velike Britanije sve dok je na snazi potjernica nadležnih organa Crne Gore. Duško Knežević će dati odgovore na sva pitanja SDT Crne Gore, i bilo kog tijela Skupštine Crne Gore koje u tu svrhu bude formirano. Podsjećamo javnost da smo prije više od godinu dana inicirali formiranje odgovarajućeg Anketnog odbora da bi Duško Knežević iznio sva svoja saznanja o nezakonitim radnjama Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog najbližeg okruženja, a koja se odnose na afere Telekom, Kaspija, Aerodrom, Koverta i Karbon", poručio je Đukanović.

On je u Zahtjevu naveo i da je odbrana Duška Kneževića do sada podnijela SDT-u Crne Gore 22 krivične prijave protiv Mila Đukanovića i njemu bliskih lica, zbog kako je dodao, izvršenja većeg broja teških krivičnih djela.

"Milivoje Katnić nije dozvolio ni da se po jednoj od tih krivičnih prijava postupa u skladu sa zakonom. Da bi Duško Knežević mogao da dođe u Podgoricu neophodno je da se zaključi odgovarajući sporazum između Ministarstva Pravde Velike Britanije, Ministarstva Pravde Crne Gore i pravnog tima Duška Kneževića, a u kom sporazumu bi Dušku Kneževiću bila garantovana bezbjednost, kao i zakonit i regularan postupak pred nadležnim sudom u Crnoj Gori. Kako bi Duško Knežević mogao da iznese sva svoja saznanja molimo da SDT Crne Gore hitno ukine potjernicu u odnosu na Duška Kneževića kako bi mogao da pred nadležnim sudovima odgovori na sva pitanja koja bi mu bila postavljena, kao i da da odgovore na mnoga pitanja koja bi mu postavio odgovarajuću Anketni odbor Skupštine Crne Gore", zaključio je Đukanović.

Bonus video: