Tužilaštvo češlja rad kadra Demokrata

Policijski inspektori su izuzeli kompletnu dokumentaciju iz SRC “Budva”, kako bi provjerili da li je bilo nenamjenskog trošenja novca, političkog zapošljavanja i zloupotreba izvršnog direktora Martina Zenovića

37748 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Policijski inspektori su, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva iz Kotora, prethodna dva dana izuzeli kompletnu dokumentaciju iz Sportsko-rekreativnog centra (SRC) “Budva”, kako bi provjerili da li je u toj opštinskoj firmi prethodnih godina bilo nenamjenskog trošenja novca, političkog zapošljavanja, ali i zloupotrebe službenog položaja izvršnog direktora Martina Zenovića.

To je “Vijestima” potvrđeno iz te firme koja gazduje zatvorenim bazenom, gdje unazad tri i po mjeseca zbog previranja radnici nisu primili plate.

Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj na osnovu krivične prijave koju je krajem avgusta protiv Zenovića podnio tadašnji Odbor direktora i Sindikalna organizacija SRC, optužujuži ga za brojne propuste u radu, ugrožavanje poslovanja, te nanošenje štete firmi.

Policija je tražila da joj se dostave svi ugovori, dokumenta i ostali papiri vezano za sumnje koje je u krivičnoj prijavi naveo Odbor direktora.

Problemi u SRC, čiji je Opština Budva stopostotni osnivač, eskaliraju mjesecima, od kada je krajem juna Odbor direktora razriješio Zenovića. Kadar Demokrata, Zenović se i dalje u Centralnom registru privrednih subjekata vodi kao v.d. izvršnog direktora. Odbor direktora, kada je na njegovom čelu bio Ljubo Dragišić, većinom glasova razriješio je u junu Zenovića, međutim, ubrzo nakon toga došlo je do previranja u samom Odboru direktora, jer takvu odluku su osporili članovi iz redova Demokrata.

Do usijanja dolazi početkom septembra, kada članovi Odbora direktora iz redova Demokrata i SNP organizuju elektronsku sjednicu, na kojoj smjenuju Dragišića, te za v.d. izvršnog direktora biraju Zenovića, ujedno se ograđujući od krivične prijave koja je podnijeta protiv njega. Legalnost sjednice osporava Dragišić, koji je prethodno pozivajući se na Zakon o privrednim društvima obavijestio Opštinu Budva da je raspustio Odbor direktora, jer je član iz redova radnika podnio ostavku.

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva, pod čijom ingerencijom SRC Budva donosi odluku da se kompletan Odbor direktora razriješi, te tu odluku prosljeđuje Skupštini opštine kako bi se odbornčki saziv o tome izjasnio. Odluka se našla na dnevnom redu sjednice, koja nije održana zbog političkog rata koji ne jenjava na relaciji Demokrate i Demokratski front, te međusobnih optužbi o tome ko je doveo do blokade rada skupštinskog doma.

Sada policija ispituje da li je u SRC zaista bilo zloupotreba.

”Podnoseći ovu inicijativu molimo vas da provjerite naše navode o ugroženosti rada našeg preduzeća SRC “Budva”- Budva DOO, odnosno nemogućnosti poslovanja uslovljenih ogromnim finansijskim dugom koji je nastao nenamjenskim trošenjem budžetskih sredstava. Zbog toga Odbor direktora SRC “Budva” prvo nije usvojio Izvještaj o radu SRC za prošlu, kao ni finansijski plan za ovu godinu, a na osnovu toga u skladu sa Zakonom o radu donio 24. juna odluku o razrješenju izvršnog direktora Martina Zenovića, a na kraju i raskid ugovora o radu 30. juna o čemu je obaviješten nadležni opštinski sekretarijat”, piše u prijavi koju je prethodni odbor direktora podnio kotorskom tužilaštvu.

Tvrde da je dug od više stotina hiljada eura najviše nastao usljed protivzakonitog zapošljavanja, naročito tokom 2020. koja je bila izborna, a i godina pandemije”. Sve ove navode je konstatovala u avgustu prošle godine Inspekcija rada i dala nalog da se uočeni nedostaci otklone, te propisala kaznu u iznosu od 2.800 eura. Ukupno je u pitanju šest ugovora o djelu, dva o dopunskom radu, jedan o privremenim i povremenim poslovima, sedam ugovora na određeno i četiri na neodređeno vrijeme. Ti radnici se isplaćuju iz sredstava budžeta Opštine, što na mjesečnom nivou iznosi više od deset hiljada, odnosno više od 120 hiljada eura godišnje. Ta sredstva su namijenjena za troškove utroška vode i električne energije. Tako se vrši zloupotreba budžetskih sredstava i nama kao firmi prijete blokade izvršitelja, jer je ukupni dug prema našim saznanjima narastao na oko 400 hiljada eura. Iako je po finansijskom planu za 2020. od Opštine Budva traženo, te dobijeno 612 hiljada eura, kompletan budžet je u navedenom iznosu realizovan, ali ne po planu. Tako da se zbog nenamjenskog trošenja dobijenih sredstava dug firme povećao umjesto da se realizacijom planiranog budžeta smanji”, ističe se u prijavi.

Carević imenovao novi odbor direktora

Gradonačelnik Budve Marko Carević imenovao je novi petočlani Odbor direktora SRC i time presjekao višemjesečno nadgornjavanje ko je u pravu, a ko nije.

Carević se pozvao na Zakon o lokalnoj samoupravi, koji mu daje mogućnost da donosi odluke, koje naravno lokalni parlament mora da potvrdi u roku od 90 dana.

Novi odbor trebalo bi da izabere vršioca dužnosti izvršnog direktora, a time bi se stekle mogućnosti i da zaposleni napokon prime zarade.

Ostaje da se vidi, na koji će način ovakva odluka Carevića naići na reakciju budvanskih Demokrata.

Radnici još nisu primili tri zaostale plate

Inspekcija rada naložila je prije dvadesetak dana Zenoviću, koji se i dalje u CRPS vodi kao v.d. izvršnog direktora SRC “Budva”, da radnicima te opštinske firme isplati tri zaostale zarade, te protiv njega zbog kršenja zakona pokrenula prekršajni postupak pred Sudom za prekršaje u Budvi.

Inspekcijska kontrola izvršena je na insistiranje Sekretarijata za društvene djelatnosti, kako bi se utvrdilo ko je u firmi u proteklih tri i po mjeseca, od kada traju previranja podgrijana političkim tenzijama vršio propuste zbog čega radnici trpe i mjesecima ne primaju zarade.

I pored toga, radnici još nijesu primili zarade.

Bonus video: