"Propusti institucija i dalje neistraženi"

Iz Centra za ženska prava i Pokreta za razvoj Tuzi kazali su da su Šejla i Bakija i E.Š. iz Petnjice "ostale nezaštićene od nasilnika koji su im oduzeli živote”

5993 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta zbog ubistva Šejle Bakije u Podgorici, Foto: Miljana Kljajić
Sa protesta zbog ubistva Šejle Bakije u Podgorici, Foto: Miljana Kljajić

Država nije istražila propuste ni nakon mjesec dana od ubistva Šejle Bakije, kao ni u slučaju E.Š. iz Petnjice, gdje je nasilje više puta prijavljivano i gdje su žrtve nasilja bila i maloljetna djeca, saopšteno je iz nevladinih organizacija Centar za ženska prava i Pokret za razvoj Tuzi.

Oni podsjećaju da se sjutra navršava mjesec dana od ubistva Bakije, žrtve porodičnog nasilja, za koje je osumnjičen Ilir Đokaj, koji se uz to tereti i za nedozvoljeno držanje eksplozivnih naprava.

“Kako smo i ranije ukazivali, u tom slučaju je došlo do ozbiljnih propusta institucija koje se bave prevencijom i zaštitom od nasilja u porodici i nasilja nad ženama”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su se propusti dogodili i u slučaju ubistva E.Š. (36) iz Petnjice i teškog prebijanja njene petnaestogodišnje kćerke, koje je počinio njihov suprug i otac u prisustvu maloljetne djece.

“Oba slučaja su prijavljivana nadležnim institucijama i obje žrtve su ostale nezaštićene od nasilnika koji su im oduzeli živote”, navodi se u saopštenju.

Centar za ženska prava i Pokret za razvoj Tuzi navode da je obaveza države da štiti živote svojih građana i građanki, naročito kada tu zaštitu otvoreno zatraže i prijave prijetnje po život.

“Obaveza države je da neuspjeh institucija da zaštite živote podrobno ispita, istraži i utvrdi odgovornost”, kaže se u saopštenju.

Država, kako se navodi, to nije učinila, ni mjesec dana nakon ubistva Bakije, kao ni u slučaju iz Petnjice gdje je nasilje bilo svima poznato i više puta prijavljivano i gdje su žrtve nasilja bilai maloljetna djeca.

U saopštenju se navodi da je do sada samo ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović odgovorio na zahtjev za prisustvo sjednici Operativnog tima na kojoj je odlučeno da se uradi nezavisna analiza postupanja svih institucija u slučaju ubistva Šejle Bakije.

Centar za ženska prava i Pokret za razvoj Tuzi zatražili su hitnu sjednicu Vlade na kojoj će učestvovati rukovodioci Uprave policije, Tužilaštva, Vrhovnog suda, Ministarstva finansija i socijalnog staranja, na kojoj će se analizirati propusti nadležnih institucija u slučaju ubistva Šejle Bakije i E.Š. iz Petnjice.

Oni su zatražili i utvrđivanje odgovornosti svih službenika u lancu zaštite od nasilja, koji su napravili propuste u tom slučaju i konkretne mjere koje će Vlada i nadležne institucije preduzeti da se unaprijedi zaštita žena i djece od nasilja i da se ne ponove evidentni propusti u postupanju nadležnih institucija.

“Ovim putem želimo da podržimo Šejlinu porodicu i sve žrtve nasilja u porodici u potrazi za pravdom i zaštitom”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: