Tužiteljka Lidija Vukčević spasavala Marovića robije

Bivša specijalna tužiteljka Lidija Vukčević tražila je u oktobru 2016. godine od kotorskog Osnovnog suda da na tri mjeseca odlože izvršenje kazne Milošu Maroviću, sa kojim se gotovo godinu ranije dogovorila da prizna krivicu Zahtjev predala kako bi Budvanin skupio 385.185,20 eura, koliko je pristao da plati zbog milonske malverzacije

46735 pregleda 20 komentar(a)
Tražila tri mjeseca da Miloš skupi 380.000 eura: Lidija Vukčević, Foto: Savo Prelević
Tražila tri mjeseca da Miloš skupi 380.000 eura: Lidija Vukčević, Foto: Savo Prelević

Bivša specijalna tužiteljka Lidija Vukčević tražila je u oktobru 2016. godine od kotorskog Osnovnog suda da na tri mjeseca odlože izvršenje kazne Milošu Maroviću, sa kojim se gotovo godinu ranije dogovorila da prizna krivicu.

Sin nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista, Svetozara Marovića, tada je, već uveliko bio u bjekstvu - u junu iste godine, prije izricanja presude, napustio je Crnu Goru.

”Dana 06.10.2016. godine, putem faksa, a 07.10.2016. godine putem redovne pošte, Sudu je Specijalno državno tužilaštvo - specijalni tužilac Lidija Vukčević, podnijela zahtjev za odlaganje izvršenja kazne zatvora osuđenom Maroviću Milošu, na period od tri mjeseca, kako bi se istom omogućilo da u ostavljenom roku obezbijedi i uplati novčana sredstva u iznosu od 385.185,20 eura, na ime trajne oduzete imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivičnog djela, a na što je obavezan istom presudom”, odgovorio je “Vijestima” portparola tog suda, sudija Špiro Pavićević.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) nijesu “Vijestima” odgovorili na pitanja o tome.

Više pravnika, “Vijestima” je reklo da taj mehanizam postoji u zakonu, isključivo ako je odlaganje zbog cjelishodnosti, ali da su izuzetno rijetki slučajevi da tužilac traži odlaganje kazne za osuđenog.

Miloš Marović državi je ostao dužan robiju, iako je pred tužiteljkom Vukčević na zalasku 2015. godine priznao da je dio kriminalne grupe odgovorne za malverzacije oko prodaje 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza i pristao da izdrži kaznu zatvora od 12 mjeseci.

Kriminalnim poslom u kom je učestvovao kasa Opštine Budva oštećena je za 1,4 milion eura.

On je uhapšen u akciji SDT-a koje je procesuiralo višečlanu budvansku kriminalnu grupu na čijem čelu je, po sopstvenom priznanju bio nekadašnji predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović.

Po nalogu SDT-a lisice na ruke stavljene su mu 3. decembra 2015. godine, a sporazum je potpisao krajem istog mjeseca, samo par dana prije isteka tridesetodnevnog pritvora. Početkom januara 2016. godine napustio je ćeliju Istražnog zatvora u Spužu.

Tužiteljka Vukčević, koja je u aprilu ove godine izabrana u Vrhovno državno tužilaštvo, sa njim se nagodila da vrati gotovo 400.000 eura u državnu kasu i da provede još 11 mjeseci u zatvoru.

Novac je vratio, ali kaznu nije izdržao, već je nekoliko mjeseci nakon potpisivanja sporazuma pobjegao iz Budve u Beograd.

U Crnu Goru navodno se nije vraćao dok je nastupila apsolutna zastarjelost izvršenja kazne zatvora, što se dogodilo 16. septembra 2020. godine.

Robije ga je spasila i Srbija - osim što su mu dali državljanstvo, iz tamošnje Vlade nijesu odgovarali na pozive zvanične Podgorice - da im izruče Maroviće.

Navodno, Maroviću je pomoglo i to što ročište za potvrđivanje sporazuma o priznanju krivice nije zakazano odmah nakon potpisivanja, već se na to čekalo pet mjeseci.

”U tom periodu Miloš Marović je mogao da dobije potvrdu da nije osuđen, a to mu je bilo potrebno za prijem u državljanstvo u drugu državu”, rekao je jedan od pravnika sa kojim su “Vijesti” razgovarale.

BJEŽI I SVETO

Poput Miloša i osuđeni šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović pobjegao je od robije. Njemu, ako ga Srbija ikada izruči Crnoj Gori, za vratom visi četiri godine zatvora.

Prema sopstvenom priznanju, on je sa kriminalnom grupom koju je organizovao - oštetio lokalni budžet za desetine miliona eura.

Svetozar Marović uhapšen je u decembru 2015, da bi u maju sljedeće godine bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Nakon toga, otišao je u Beograd, od kada mu se “gubi svaki trag”, jer srpske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem prošle godine obnovila molbu za izručenje starijeg Marovića i uputila je Srbiji.

Njemu je, međutim, u međuvremenu zastarjela prva od kazni koja mu je izrečena. Riječ je o jednogodišnjoj robiji na koju je osuđen jer nije vraćao dug.

Krajem 2026. nastupiće i zastara “glavne” kazne za Marovića - robije od tri godine i devet mjeseci.

Marović, koga Srbija navodno ne može da nađe, nedavno je ponovo iz Beograda dao intervju za jednu podgoričku televiziju.

”Vijesti” su nedavno objavile da bi taj, pravosnažno osuđeni kriminalac, dug po osnovu sudske kazne od oko milion eura trebalo da plati za 380 godina, jer mu je otplata predviđena na 4.600 rata.

Osuđenom šefu budvanske kriminalne grupe, kazna od 1.096.481 eura, odbija se od penzije koja iznosi 500,73 eura.

S obzirom na to da se prema Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, izvršenje na zaradi i penziji može odrediti i sprovesti do iznosa od jedne polovine tih primanja, Maroviću se od penzije odbija 240,31 euro.

Bonus video: