Pajković ponovo jača od kolega

Sudije Upravnog suda u obrazloženju su ponovo spočitali UO AK da su počinili povredu pravila postupka, budući da razlozi u rješenju ne upućuju na pravilnost odluke u dispozitivu

12529 pregleda 7 komentar(a)
Pajković, Foto: Privatna arhiva
Pajković, Foto: Privatna arhiva

Upravni sud i drugi put je poništio odluku Upravnog odbora Advokatske komore kojom je advokatica Mirjana Pajković ranije suspendovana na šest mjeseci, jer je tokom trajanja obustave rade prihvatila da po službenoj dužnosti zastupa osumnjičenog za ubistvo.

To su odlučili usvajajući njenu ponovnu žalbu, u kojoj je navela da tuženi, donoseći odluku u ponovnom postupku u izvršenju presude Upravnog suda, nije u cjelosti postupio po nalozima iz iste.

Napisala je i da smatra da je bilo potrebno da je u ponovnom postupku pozove imajući u vidu da se radi o ličnim pravima. “Nepoštovanjem pravila postupka povrijeđeno je njeno pravo da u zakonitom postupku zaštiti svoja prava, a koja štiti i Evropska konvencija o ljudskim pravima”.

Sudije Upravnog suda u obrazloženju su ponovo spočitali UO AK da su počinili povredu pravila postupka, budući da razlozi u rješenju ne upućuju na pravilnost odluke u dispozitivu:

”I kao takvi dovode u sumnju pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja, a samim tim i na pravilnu primijenjenu materijalnih propisa”.

Poručili su advokatima i da u ponovnoj odluci moraju potpuno i pravilno utvrditi sve činjenice i okolnosti:

”Te dati jasni i uvjerljivi razlozi zbog čega se postupanje advokata protiv koga je pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede dužnosti smatra nedostojnim, a što je u konkretnom slučaju, u razlozima ospornog rješenja, izostalo”.

Pajković, kojoj je gotovo šest mjeseci onemogućeno da radi, juče je kazala Vijestima da neće više davati nikakve izjave o tom slučaju - jer ne želi da promoviše neznanje, nevaspitanje i izrugivanje pravde koje dolazi od trenutnog Upravnog odbora strukovnog udruženja:

”Koje bi trebalo da bude duša vladavine prava - Advokatske komore”.

”Svoj dalji profesionalni put, kao i do sada, posvećujem svom poslu, vladavini prava i jačanju pravne države u kojoj živim i radim, i koju neizmjerno volim”, kazala je ona.

Pajković je Advokatskoj komori ranije podnijela 25 prijava zbog neprimjerenog ponašanja, diskriminacije, seksističkih poruku i kršenja Kodeksa prema njoj, o čemu je upoznala i nevladine organizacije kojima su u fokusu vladavinu prava i zaštita žena. Osim njih, o uvredama i progonu koji je doživljavala od pojedinih kolega obaviješten je i ombudsman.

Bonus video: