NAKON SKIDANJA IMUNITETA

SDT će odlučiti da li će tražiti pritvor za Ivanovića

"Brzo ćemo donijeti odluku da li ćemo tražiti određivanje pritvora za Ivanovića", kazao je sagovornik "Vijesti" iz SDT-a

16758 pregleda 13 komentar(a)
Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ivanović, Foto: Luka Zeković

Nakon što je na skupštinskom plenumu izglasano skidanje imuniteta poslaniku Demokratske partije socijalista Petru Ivanoviću otklonjena je i posljednja barijera da Specijalno državno tužilaštvo pokrene krivični postupak protiv savjetnika predsjednika Mila Đukanovića.

U vrhu SDT-a "Vijestima" je saopšteno da će se uvidom u predmet oko malverzacija tokom raspodjele i trošenja novca iz kredita Abu Dabi fonda, donijeti odluka da li će se od Višeg suda tražiti određivanje pritvora za Petra Ivanovića ili to neće biti potrebno za vođenje krivičnog postupka.

"Brzo ćemo donijeti odluku da li ćemo tražiti određivanje pritvora za Ivanovića", kazao je sagovornik iz SDT-a.

Za skidanje Ivanovićevog imuniteta glasalo je 57 poslanika, dok je jedan bio protiv. Da mu se ukine poslanički imunitet glasali su i poslanici Ivanovićvog DPS-a.

Tokom rasprave, Ivanović je tražio od kolega da glasaju za skidanje imuniteta kojeg se, kako je rekao, odriče po treći put.

"Od svih kolega tražim da se ujedine i glasaju za to. Kada ne možemo da se složimo povodom drugih pitanja, dobro je da možemo oko ovog. Želim da vjerujem da ćemo se nakon toga, kao odgovorni ljudi, baviti principima", rekao je Ivanović.

Povezani članci

12. Novembar 2021.

Petru Ivanoviću skinut imunitet

Specijalno državno tužilaštvo je 12. februara ove godine uputilo Skupštini zahtjev za skidanje imuniteta Ivanoviću zbog krivičnog gonjenja.

"Iz do sada prikupljenih dokaza u izviđaju i odbrana prijavljenih osumnjičenih, proizilazi osnovana sumnja da je Petar Ivanović, bivši ministar poljopirivrede i ruralnog razvoja tokom 2015. godine do aprila 2016. godine, protivpravnim iskorišćavanjem službenog polożaja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašcenja i nevršenjem svoje službene dužnosti drugome pribavio imovinsku korist, koja prelazi iznos od 30.000 eura i drugome nanio štetu", piše u dokumentu SDT-a.

U zahtjevu upućenom Skupštini pisalo je da prikupljeni dokazi i podaci upućuju na osnovanu sumnju da je Ivanović, kao bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja zloupotrijebio službeni položaj prilikom raspolaganja i dodjele krajnjim korisnicima sredstava iz Ugovora o kreditu 02-01002-2555/1 od 05.06.2015. godine, zaključen između Fonda za razvoj ABU Dabija i Investiciono razvojnog fonda.

"Tim ugovorom su odobrena novčana sredstva radi podrške razvoju poljoprivrede Crne Gore u iznosu od 183.650.000 emiratskih dirhama ili 50 miliona američkih dolara, na period otplate kredita 13 godina, kojem prethodi četiri godine grejs perioda, po kamatnoj stopi od 2,56 godišnje na povučeni i preostali iznos glavnice kredita, uz obavezu plaćanja naknade za pokriće administrativnih troškova obrade kredita po stopi od 0,5% godišnje na povučeni i preostali iznos kredita", saopštilo je SDT.

Za taj kredit je Zakonom o budžetu za 2015. godinu propisano da će Vlada u toj godini izdati garancije, uz obavezu obezbjeđivanja kolaterala državi Crnoj Gori za projekat IRF sa Abu Dabi Fondom za razvoj poljoprivrede kroz podršku Abu Dabi Fonda (ADMAS) u visini do 50 miliona eura.

"Postoji sumnja da je to učinio na način što je, ne poštujući propisane procedure iz ADMAS operativnog priručnika i uslove iz Javnog poziva za kreditiranje razvojnih projekata u poljoprivredi iz Razvojnog fonda Abu Dabija, objavljen 31.08.2015. godine na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, zaključio odvojeno više Ugovora o kreditu sa ovlašćenim zastupnicima privrednih društava, kojima su dodijeljena kreditna sredstva iako svi nijesu ispunjavali uslove za dodjelu kredita, od kojih su tri ugovora, zaključena 21.10.2015. godine, na iznos od 3 miliona dolara, 07.12.2015. godine na iznos od 3 miliona dolara, 29.03.2016. godine na iznos od 2 miliona, raskinuta od strane IRF dana 21.04.2019. godine, zbog neispunjenja ugovornih obaveza od strane ovih korisnika", piše u zahtjevu za skidanje imuniteta.

Ivanović je 4. februara 2021. godine pozvan na saslušanje u zgradu SDT-a, gdje je dao izjavu oko trošenja novca u prvoj tranši kreditne linije iz UAE.

Tog dana saslupani su i bivši predsjednik Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević, bivši ministar poljoprivede u prelaznoj Vladi 2016. Budimir Mugoša ali i procjenitelj Milan Adžić, kojima se na teret stavlja sumnja u krivično djelo - nesavjestan rad u službi.

Naredni koraci SDT-a nakon što je Ivanoviću skinut imunitet zavisiće od nalaza vještačenja, koja se rade na osnovu dokumentacije pribavljene od državnih organa i finansijskih institucija koje su bile uključene u dobijanje, dodjelu i realizaciju ovog kreditnog zajma.