Komunikacija sa članovima kotorskih klanova: Kriminalcima poruke stizale i iz suda?

Jedan od sagovornika uključen u istragu kazao je da su pred tužiocima transkripti poruka razmijenjenih preko kriptovane Sky ECC aplikacije, koje su dobili putem međunarodne pravne pomoći

60744 pregleda 27 komentar(a)
Kripte unijele sumnju (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kripte unijele sumnju (ilustracija), Foto: Shutterstock

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) navodno privodi kraju istragu o nedozvoljenoj komunikaciji službenika bezbjednosnog i pravosudnog sektora sa članovima dva kotorska klana, saznaju Vijesti.

Jedan od sagovornika uključen u tu istragu kazao je da su pred tužiocima transkripti poruka razmijenjenih preko kriptovane Sky ECC aplikacije, koje su dobili putem međunarodne pravne pomoći.

Navodno, među tim porukama su i neke koje su službenici suda razmjenjivali sa pravnim zastupnicima optuženih članova te dvije organizovane kriminalne grupe, ali i ljudima sa one strane zakona, u kojima su informacije o predmetima.

Iz SDT-a, međutim, nijesu precizno odgovorili u kojoj fazi je taj postupak.

”Specijalno državno tužilaštvo daje podatke i informacije po konkretnim krivičnim prijavama, a ne informacije i podatke da li je povodom određene krivično pravne stvari pokrenut postupak i u kojoj fazi se on nalazi”, odgovorila je Vijestima portparolka tog tužilaštva, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Izvor iz istrage kazao je da su tužioci provjeravali i poruke u kojima kriminalci međusobno, ili sa drugim osobama pominju pojedine tužioce, sudije i policijske funkcionere, odnosno, one u kojima njima neko obećava da će im pomoći u istragama ili određenim postupcima, uz pomoć treće osobe, koja o tome ništa ne zna, niti je na bilo koji način uključena u te nezakonitosti.

Vijesti su nedavno objavile da su međunarodne službe iz Evropske unije dostavile crnogorskim vlastima novu turu poruka sa kriptovane aplikacije, u kojoj je, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, navodno i komunikacija između službenika Uprave policije sa kriminalcima.

Navodno, oni su javljali članovima klanova da li će i kada biti podignute optužnice, obećavali ubrzanje postupaka za uslovni otpust, javljali kakve su odluke donijete...

To bi, tvrde izvori Vijesti, moglo dovesti do novih istraga u kojima bi eventualno pod sumnjom mogli biti i doskorašnji visoki funkcioneri crnogorske policije, ali i činovnici pojedinih sudova i tužilaštava.

Navodno, i u novoj turi poruka one su koje su članovi kavačkog kriminalnog klana razmjenjivali sa policajcima čiji su nadimci na Sky ECC aplikaciji Komita, Kardinal i Junior...

Isti izvor kazao je i da je zabilježena komunikacija pripadnika škaljarskog kriminalnog klana sa pojedinim doskorašnjim Vladinim funkcionerima.

Kriminalci iz čitavog svijeta koristili su tu kriptovanu aplikaciju koju su početkom godine blokirali pravosudni organi i organi za provođenje zakona u Belgiji, Francuskoj i Holandiji, uz podršku Europola i Eurojusta.

Tada su prikupili bitne informacije o preko stotinu planiranih kriminalnih operacija velikih razmjera, spriječiječavanjem potencijalnih životno opasnih situacija i mogućih žrtava.

Na nedavnoj konferenciji za medije, čelnici bezbjednosnog sektora, odgovarajući Vijestima kazali su da još traje istraga o komunikaciji Kardinala i Komite sa kriminalcima, kao i o tome ko je od aktivnih policajaca početkom godine na Grahovu ručao sa navodnim vođom kavačkog kriminalnog klana Radojem Zvicerom i njegovim saradnicima Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem...

Bonus video: