Policajci zlostavljali Đerasimovića?

Gotov izvještaj Unutrašnje kontrole protiv četvorice službenika Odjeljenja bezbjednosti Tivat

19953 pregleda 22 komentar(a)
Detalj sa snimka policijske akcije iz Radovića, Foto: screenshot
Detalj sa snimka policijske akcije iz Radovića, Foto: screenshot

Četvorica službenika policije Odjeljenja bezbjednosti Tivat - O.R, M.D, P.V. i S.M. nezakonito su upotrijebili silu i prekoračili ovlašćenja u službi tokom intervencije u Radovićima u noći između 20. i 21. oktobra ove godine, piše u izvještaju Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada Uprave policije.

Izvještaj o izvršenoj kontroli sa spisima predmeta dostavljen je i Osnovnom državnom tužilaštvu Kotor, zbog postojanja osnova sumnje da su se u radnjama i postupanju policijskih službenika prema Jovanu Đerasimoviću stekla obilježja krivičnog djela - zlostavljanje.

Na društvenim mrežama 24. oktobra pojavio se video snimak zabilježen tokom intervencije policije u Radovićima, a na kojem se vidi Đerasimović, kako braneći se podignutim rukama, nekoliko puta ponavlja policajcima da ga ne udaraju.

Na snimku se vidi i da je policajac u civilu u jednom trenutku ka njemu uperio čak i pištolj.

”Na osnovu činjenica i dokaza, koji su utvrđeni u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole povodom predmetnog slučaja, konstatovano je da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat O.R., M.D., P.V. i S.M. nezakonito upotrijebili prinudu prema građaninu J.Đ u predmetnom događaju i time počinili teže povrede službene dužnosti iz čl.95 st.1 t.4 Zakona o državnim službenicima i namještenicima - zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi”, piše u odgovoru MUP-a “Vijestima”.

Izvještaj o izvršenoj kontroli dostavljen je i direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu kako bi pokrenuo i postupak disciplinske odgovornosti protiv četvorice policijskih službenika, zbog prekoračenja službenih ovlašćenja i zloupotrebe službenog poožaja.

Te noći oko ponoći, policija je u Radovićima intervenisala, kako je saopšteno iz te institucije, u cilju uspostavljanja narušenog javnog reda i mira ispred jednog ugostiteljskog objekta, gdje je došlo do svađe više osoba, protiv kojih je kasnije pokrenut prekršajni postupak.

”Nakon dolaska na lice mjesta, policijski službenici su primijenili policijska ovlašćenja, a prema J.Đ. su tom prilikom od strane pripadnika policije upotrijebljena i sredstva prinude”, naveli su tada iz policije.

Bonus video: