Apelacioni sud potvrdio rješenje kojim je produžen pritvor Kašćelanu i ostalima

Kašćelan, Vučković i Kažić optuženi za ubistvo Stanišića u avgustu prošle godine

7253 pregleda 2 komentar(a)
Kašćelan, Foto: Boris Pejović
Kašćelan, Foto: Boris Pejović

Apelacioni sud potvrdio je rješenje podgoričkog Višeg suda u Podgorici, kojim je produžen pritvor Slobodanu Kašćelanu, Vladimiru Vučkoviću (45) i Zoranu Kažiću (45), zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo teško ubistvo.

Optuženi su za ubistvo Nikole Stanišića, u noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine.

Optužnicom specijalnog državnog tužilaštva, okrivljeni Kašćelan se tereti da je tokom 2020. sa nepoznatim licem formirao kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali Radoje Zvicer (49), Dragan Кnežević (40), Miloš Radonjić, Srđan Jurišević (48), Radoje Živković (35), Vladimir Vučković, Zdravko Perunović (45), Milan Vujotić (39), Aleksandar Dragićević (35), Zoran Кažić, Milan Кnežević (43), Darko Prelević (30) i Krsto Maroš.

“Organizator kriminalne organizacije K. S., je radi realizacije kriminalnog plana u vršenju neodređenog broja krivičnih djela ubistvo iz člana 143 KZ CG i teško ubistvo iz člana 144 KZ CG za sebe odlučio da planira izvršenje krivičnih djela, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnih djela, da sam učestvuje u izvršenju krivičnih djela, da određuje koga od pripadnika suprostavljenih kriminalnih klanova treba ubiti, dok je NN organizator za sebe produžio da vrbuje lica za članove kriminalne organizacije, da sačinjava planove o izvršenju pojedinih krivičnih djela za sebe produžio da vrbuje lica za članove kriminalne organizacije, da sačinjava planove o izvršenju pojedinih krivičnih djela, da izdaje konkretne zadake i uputstva članovima kriminalne organizacije i da prima izvještaje o izvršenim radnjama od strane pripadnika kriminalne organizacije i na osnovu toga daje nova uputstva za izvršenje konkretnih krivičnih djela”, navodi se u rješenju suda.

Iz prikupljenih dokaza proizilazi osnovana sumnja da su naprijed označena lica u cilju realizacije kriminalnog plana u drugoj polovini jula 2020. godine, kao saizvršioci, na svirep i podmukao način lišili života oštećenog S. N.

Na način što su dana 27. 07. 2020. godine okrivljeni Ž. R., D. A., K. Z. i K. M., ostvarujući zajedničku odluku o izvršenju krivičnog djela, organizovali i obezbijedili osmatranje kuće i praćenje oštećenog u periodu od 27.07.2020.godine do 01.08.2020.godine, tako što je okrivljeni Ž. R. obezbijedio oružje – najmanje dva pištolja kojim je lišen života S. N., okrivljeni K. Z. i D. A. uz upotrebu elektronskih I optičkih uređaja za osmatranje - kamera i dvogleda, vršili osmatranje kuće u kojoj stanuje oštećeni, prilaznih puteva ka kući oštećenog, i putnog pravca na kojem je planirano ubistvo S. N., i o njegovom kretanju javljali drugim pripadnicima kriminalne organizacije kada će oštećeni naići na planirano mjesto ubistva.

Okrivljeni Z.R. je sa umišljajem pomogao u izvršenju krivičnog djela teško ubistvo na način što je produžio mjesto gdje će se predmetno krivično djelo izvršiti, prikupljao podatke o kretanju lica oštećenog S. N., te davao savjete i uputstva na koji način treba ukloniti tragove o izvršenom krivičnom djelu, te savjetovao da se za uklanjanje tragova krvi sa zemlje preko istih pospe kisjelina, da se za uklanjanje tijela oštećenog koriste automobilske gume i ćumur pomoću kojih tijelo oštećenog treba spaliti, a potom zakopati ostatke, ukloniti i oprati garderodbu i vozila koja su korišćena u izvršenju krivičnog djela”, navodi se između ostalog u rješenju Apelacionog suda.