Prijete nam jer tragamo za ubicama

Sin ubijene malteške novinarke za Vijesti o istrazi ubistva njegove majke, Crnoj Gori i prijetnjama koje dobijaju

56237 pregleda 27 komentar(a)
Branili im i da odaju počast ubijenoj novinarki, Foto: Rojters
Branili im i da odaju počast ubijenoj novinarki, Foto: Rojters

Metju Karuana Galicija, sin ubijene malteške istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicije, kazao je da ne može govoriti da li u Crnu Goru vode tragovi ubistva njegove majke, nazvavši je jednom od najkorumpiranijih država na svijetu.

Taj istraživački novinar, u razgovoru za Vijesti kazao je da ne može odgovoriti ni na pitanje - je li novac za ubistvo njegove majke uplaćen iz Crne Gore, kako se to navodilo u pojedinim istraživačkim tekstovima.

”Zbog istraživanja o ubistvu moje majke dobijamo prijetnje, ali ne samo moja porodica. Dobijaju ih svi koji se bore za pravdu za moju majku”, rekao je Metju.

Dafne Karuana Galicija, koja je između ostalog istraživala moguću korupciju u poslu izgradnje vjetroelektrane Možura u Crnoj Gori i razotkrivala kriminal u najvišim ešalonima vlasti, ubijena je u eksploziji dok je automobilom odlazila od kuće 16. oktobra 2017.

Tamošnji tužioci tvrde da je organizator ubistva Jorgen Fenek, koji je bio u bliskim vezama sa vladinim zvaničnicima. Fenek poriče svaku odgovornost.

Metju je kazao da je sa specijalnom državnom tužiteljkom Marijom Raspopović razgovarao o Feneku i njegovoj ulozi u “korupcionaškom poslu Možura”. Oni su se u Podgoirici vidjeli na njegovu inicijativu.

Kazao je da ne može komentarisati je li istragom utvrđeno da li je Fenek boravio u Crnoj Gori.

Navodi frapantan podatak da u njegovoj zemlji pristalice vladajuće stranke vode kampanju da se za ubistvo novinarke okrive on i članovi njegove porodice.

”Prijetnje dobijaju svi koji se bore za pravdu za moju majku. Osim direktnih prijetnji, postoji kampanja koju je pokrenula vladajuća stranka i koju nastavljaju njene pristalice - da se ja ili moja porodica okrivimo za ubistvo moje majke”, kazao je u razgovoru za Vijesti Metju, koji je minulog vikenda boravio u Crnoj Gori na seminaru čiji organizatori su bili Društvo profesionalnih novinara i Savjet Evrope.

Metju Karuana Galicija istakao da je vjeruje da uvijek postoji šansa da budu otkriveni i procesuirani svi koji su odgovorni za bilo koje, pa i za ubistvo njegove majke.

”Posao države je da tu šansu pretvori u stvarnost, a civilnog društva da osigura da država radi svoj posao”, kazao je on.

Metju Karuana Galicija
Metju Karuana Galicijafoto: Jelena Jovanović

Dodao je da se ništa nije promjenilo uprkos nezavisnoj istrazi o ubistvu njegove majke, kojom je utvrđeno da država Malta mora da snosi odgovornost jer je stvorila “atmosferu nekažnjivosti”.

”Nekažnjivost je i dalje prisutna, jer postoji samo jedna presuda u slučaju moje majke - jednom od trojice ubica koji je priznao krivicu u zamjenu za smanjenu kaznu (biće pušten za 8 godina). Nema presude za korupciju”, rekao je on.

Novinarki je pokazao i primjer objava u jednoj zatvorenoj grupi na društvenoj mreži, čiji članovi su bili i tadašnji predsjednik i premijer Malte, a u kojoj su “praktično slavili ubistvo Dafne Galicija i najavljivali ko je od kritičara sljedeći...”.

ŠEF KRIMI ORGANIZACIJE

On je ranije za Vijesti ispričao da je tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović bio ključna osoba iz Crne Gore kojom se njegova majka bavila dok je istraživala slučaj Možura, ali i da je istraživala njegove veze sa bivšim premijerom Malte Džozefom Muskatom i vladajućom elitom u Azerbejdžanu.

Vijestima je rekao da dijeli mišljenje koje je imala njegova majka - da je Crna Gora jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, rekavši da mu se čini da je aktuelni predsjednik države, Đukanović, šef kriminalne organizacije.

“Čini mi se da je Đukanović šef kriminalne organizacije. Sve što radi uključuje masovnu krađu. Nesposobne ljude i kriminalce postavio je na čelo institucija, kako bi sebi obezbijedio nekažnjivost za tu krađu. Nemoguće mu je bilo šta učiniti bez umiješanosti krađe i kriminalaca”, kazao je Metju.

Rekao je i da smatra da je Đukanoviću to zajedničko sa Muskatom: “Zbog čega su postali partneri... Ako vođa kriminalne organizacije kontroliše državu, po definiciji, to je korumpirana zemlja”, kazao je Metju.

Đukanović je sredinom avgusta prošle godine, u jeku predizborne kampanje, ustvrdio da je u slučaju Možura “sve besprekorno čisto odrađeno”, dodajući da da odgovorno tvrdi da u Crnoj Gori nema ni jednog krivca.

Muskat je početkom 2020. godine podnio ostavku, nakon što je sve širi politički skandal zbog ubistva novinarke prijetio da sruši njegovu vladu. U avgustu iste godine saslušan je u toj istrazi.

Optuženi za organizaciju ubistva, Fenek, bio je blizak prijatelj bivšeg šefa Muskatovog kabineta, Kita Šembrija, koji tvrdi da nije uradio ništa nezakonito niti da je znao bilo šta o ubistvu ili počiniocima.

”Tajms ov Malta” i britanska agencija Rojters ranije su objavili da je Fenek preko svoj firme “17 Black Limited” zaradio milione od projekta vjetroelektrane Možura u Crnoj Gori. U mjesecima prije ubistva, Karuana Galicija je bila na tragu te ofšor firme.

Ofšor kompanija “17 Black Limited” koju je Galicija istraživala 2015. godine ostvarila je dobit od 4,6 miliona eura, kada je državna energetska kompanija Enemalta kupila vjetroelektranu u Crnoj Gori. Kupovina je uslijedila nakon nekoliko putovanja u Crnu Goru i pregovora koje je vodio tadašnji ministar energetike Malte Konrad Mici.

Đukanović, Mici, Muskat i Kavarić
Đukanović, Mici, Muskat i Kavarićfoto: Vlada Crne Gore

Crngorski projekat “Možura” vjetroelektrane pokrenut je 2010. godine, kao prvi veliki projekat sistema obnovljive energije u Crnoj Gori.

Koncesiju za izgradnju i pokretanje vjetroelektrane osvojila je španska kompanija Fersa Renovables, koja se kasnije spojila sa drugom kompanijom Audax Renovables.

U novembru 2015. godine malteška vlada objavila je da državna kompanija Enemelta kupuje ovaj projekat.

Računi koje je objavila Fersa i korporativni zapisi u Crnoj Gori otkrili su da je Fersa prodala 99 posto svog udjela u Možuru posredniku, kompaniji sa sjedištem na Sejšelima, nazvanoj Cifidex Ltd. Ostalih jedan posto udjela kompanije koji je bio u vlasništvu crnogorske kompanije, takođe je prodat Cifidexu.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore ranije je objavio da je partnerska firma na ovom ugovoru bila “Čelebić” iz Podgorice, koja kako su objasnili” već određeni period nije dio projekta”.

Prema saznanju CIN-a, ugovorom je dato državno zemljište na zakup na period od 20 godina, a projekat je trebalo da vrijedi 75 miliona eura.

Prema podacima u javnim evidencijama, Cifidex je dionice Možure kupio 10. decembra 2015. godine za 2,9 miliona eura. Dvije sedmice kasnije Cifidex je prodao svoje dionice Enemalti. U svojim računima, Enemalta je navela da su platili 10,3 miliona eura, tri puta više od originalne cijene.

Rojters u svom istraživanju kao osnivača Cifidexa označava Turbana Musajeva, jednog od direktora azerbejdžanskog SOCAR-a, preko druge of-šor firme “GSA Services Ltd” sa britanske of-šor zone na ostrvu Džerzi.

SDT ćuti o istrazi izgradnje vjetroelektrane

Iz Specijalnog državnog tužilaštva nijesu odgovorili na pitanja Vijesti o predmetima formiranim zbog izgradnje vjetroelektrane Možura.

Iz tog tužilaštva prije tačno godinu nezvanično su kazali Vijestima da su okončali prikupljanje dokaza i obavještenja u tom predmetu i spise predali vještaku ekonomske struke na analizu i davanje mišljenja.

Najavili su i da će, nakon što vještak dostavi podatke o tokovima novca i plaćanju poreza državi, dokumenta vratiti SDT-u, koje će nakon toga odlučiti da li da arhivira slučaj ili pokrene istragu protiv odgovornih u tom slučaju.

Specijalni tužioci tokom izviđaja nisu uzimali izjavu od Branimira Gvozdenovića, koji je tokom 2012. godine kao ministar održivog razvoja i turizma izdao ključne dozvole nakon čega je pokrenuta gradnja vjetroelektrane na brdu između Bara i Ulcinja...

U spisima postoje izjave Gvozdenovićevih rođaka - Marka i Bojana Vujovića, koji su ranije bili i službenici tog resora, a čija imena se nalaze u brojnim dokumentima tokom kupoprodajne kombinatorike VE.

Bojan Vujović je, prema dokumentima iz istrage na Malti, bio punomoćnik firme “Cifidex Limited” i on je potpisao ugovor o prodaji firme “Možura Wind Park” kompaniji “Enemalta”.

Vujović je ranije saopštio da je u tom poslu bio samo advokat, koji je pružao pravno-tehničku podršku u projektu.

Đukanović: Pogrešno informisan ili izmanipulisan i evidentno zlonamjeran

”Uz žaljenje zbog tragične smrti majke Metjua Karuana Galicija, koja je bila novinar istraživač i prava svakog da ima mišljenje o određenoj temi, političaru i državi, smatramo da je on pogrešno informisan ili izmanipulisan, svakako neupućen. I evidentno zlonamjeran. Zato odbacujemo njegove krajnje uvredljive ocjene, uz opasku da je potpuno na pogrešnom tragu, i da te olako date kvalifikacije najbolje govore o njemu”, saopšteno je juče Vijestima iz kabineta predsjednika države Mila Đukanović.

Predsjednik Đukanović je, kako navode, kao Premijer sa Džozefom Muskatom bio partner onoliko koliko je bio i sa svakim drugim kolegom iz evropske zemlje, odnosno druge države.

Đukanović
Đukanovićfoto: Boris Pejović

“U vazi s vašim pitanjem, povodom ovog slučaja, predsjednik Đukanović nije dobio nikakav poziv od Specijalnog državnog tužilaštva”, navode iz Đukanovićevog kabineta.

Bonus video: