Šok bombe bacali i kako nisu smjeli

Izvještaj o izvršenim provjerama sa spisima predmeta upućen je direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu na dalje postupanje - preduzimanje zakonom utvrđenih mjera u cilju pokretanja postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti protiv dvojice službenika policije

35027 pregleda 52 komentar(a)
Detalj sa Cetinja od 5. septembra (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Detalj sa Cetinja od 5. septembra (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Inspektori Odjeljenja Unutrašnje kontrole ustanovili su da je jedan od službenika Uprave policije tokom protesta na Cetinju 5. septembra nezakonito upotrijebio sredstava prinude - šok bombu, prema jednom građaninu, čime je zloupotrijebio službeni položaj.

To su “Vijestima” saopštili iz tog odjeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova, na pitanja - da li su okončani predmeti povodom provjere postupanja policajaca uoči i na dan ustoličenja Joanikija u Prijestonici i šta je tim povodom utvrđeno.

Objašnjavaju da je taj predmet formiran na osnovu pritužbe, koju im je dostavio Nikšićanin Stefan Vuković (24), a u kojoj je konstatovao da je jedan policijski službenik 5. septembra, na Balšića Pazaru u Cetinju, prema njemu više puta ciljano upotrijebio sredstva prinude - gađajući ga šok bombama, iako on prema njemu i ostalim policajcima nije učinio nijednu protivzakonitu aktivnost.

”U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole utvrđen je identitet policijskog službenika koji je u konkretnom slučaju upotrijebio sredstva prinude i na osnovu utvrđenih činjenica i dokaza konstatovano da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik Stanice policije Centra bezbjednosti Budva L.M. u predmetnom slučaju nezakonito upotrijebio sredstava prinude u vidu sredstava posebne namjene i hemijskih sredstava prema građaninu V.S., u situaciji i okolnostima koje su nesporno ukazivale da nijesu bili ispunjeni propisani uslovi za upotrebu ovih sredstava prinude, kao i da u vezi istog nije sačinio izvještaj o upotrebi sredstava prinude, te da je na taj način počinio teže povrede službene dužnosti iz čl.95 st.1 t.4 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi) i čl.173 st.1 t.18 Zakona o unutrašnjim poslovima (nesačinjavanje izvještaja o upotrebi sredstava prinude)”, navodi se u odgovorima MUP-a.

Nikšićanin je podnio pritužbu u kojoj je tvrdio da je tog dana sjedio u lokalu “Lipa”, a kada su ispraznili kafanu, on je stao ispred kordona i pitao policajce: “Čime smo zaslužili da bacite suzavac na nas”? Nakon toga je aplaudirao, što je izazvalo policajca da ga gađa šok bombom.

”Pritrčala je moja majka i zagrlila me s leđa sa namjerom da me zaštiti i skloni odatle, što se vidi na snimku. Tada sam opet pitao ‘Jesmo li ovo zaslužili’ i ‘Hoćete li opet da me gađate sada kada sam sa majkom’. Pojavio se, meni nepoznati, mladić, takođe stao ispred njih, raširio ruke, i ponovio moje riječi - ‘Hvala ljudi’. Naglašavam da u rukama taj mladić nije ništa imao, što pokazuje i snimak. Isti policajac, siguran sam potpuno da je to je bio isti, vadi osigurač i bača mi drugu bombu pod noge, kao što se vidi na snimku. Poslije toga padamo i ja i moja majka”, ispričao je svoje iskustvo Vuković.

Cetinje protest
foto: Luka Zeković

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je, u dosadašnjem periodu, okončalo je rad i u šest predmeta - kontrola u vezi sa postupanjem policijskih službenika tokom akcije na Cetinju, koji su formirani po službenoj dužnosti ili na osnovu zahtjeva za prikupljanje potrebnih obavještenja i sprovođenje postupka unutrašnje kontrole dostavljenih od Osnovnog državnog tužilaštva Cetinje.

”Na osnovu sprovedenih postupaka unutrašnje kontrole u ovim slučajevima nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na nezakonito ili neprofesionalno postupanje policijskih službenika. Izvještaji o izvršenim kontrolama u ovim slučajevima su dostavljeni Osnovnom državnom tužilaštvu Cetinje, na dalji postupak i preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti državnog tužilaštva”, piše u odgovoru MUP-a.

U odgovoru, MUP nije objasnio koji su predmeti, za koje pritužbe i kontrole je utvrđeno da nema elemenata da su policajci radili mimo zakonskih ovlašćenja.

Odjeljenje unutrašnje kontrole rada Uprave policije ima još najmanje desetak predmeta i kontrola, koji čekaju mišljenje da li je policija 4. i 5. septembra u Prijestonici prekoračila silu...

Starješina nezakonito izdao naređenje za sredstva prinude

Tokom kontrole konstatovano je i da je policijski službenik Stanice policije Centra bezbjednosti Budva K. R. izdavanjem naređenja policijskom službeniku L. M. za upotrebu sredstava prinude, ali i nesačinjavanjem izvještaja o upotrebi sredstava prinude, počinio teže povrede službene dužnosti iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima - zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi.

Izvještaj o izvršenim provjerama sa spisima predmeta upućen je direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu na dalje postupanje - preduzimanje zakonom utvrđenih mjera u cilju pokretanja postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti protiv dvojice službenika policije.

”Uzimajući u obzir činjenično stanje utvrđeno u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole, kao i činjenicu da se Osnovno državno tužilaštvo Cetinje obratilo Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije zahtjevom za prikupljanje potrebnih obavještenja u vezi sa preduzimanjem dokaznih radnji u izviđaju u krivičnom predmetu formiranom povodom predmetnog događaja, izvještaj o izvršenim provjerama upućen je i ODT Cetinje, na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju policijskih službenika ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, piše u odgovoru MUP-a.

Bonus video: